用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 各位P6媽咪, 登記左上智12Nov個簡介會未?
go

各位P6媽咪, 登記左上智12Nov個簡介會未? [複製鏈接]

要殺出一條新血路啊!  加油!
   0    0    0    0

Hi Yanamami

大約要什麼成績才有機會呢? 難考到嗎?
能否給一些資料.
可pm 我. 謝謝!

回復 1# phoebe-lily 的帖子

我無打算登記

回復 2# phoebe-lily 的帖子

我女其實都係中間人.  1st呈分31-40/128, 2nd呈分61-70/128(驚嚇死人).  中文長期B, 但英文由P1~P6都straight A.  我諗如果英文talk得下不妨一試.  HTC好鍾意英文好的學生.  有個排25/127女同學放榜後去叩門, 乜都唔洗考即收.  趁人人唔識呢間好學校, 自行跨過SSP區有著數o既, 唔洗個個華英, 旅港, 迦密, Mary Knoll....嘛.  HY又轉直資, 去考亦唔影響派位.  HTC最好係in晒所有applicants.

妳囡囡是否ok咗?
我想自行是可以諗吓.

就係OK左先希望多d KTS師妹試下HTC.

我自1) HTC  自2)WY
甲1) WY  甲2)HTC  甲3)St Mary (混吉)
乙1) WY  乙2)迦密  乙3)WFN

Good luck.

原帖由 phoebe-lily 於 11-10-19 10:37 發表
妳囡囡是否ok咗?
我想自行是可以諗吓.

謝謝妳的資料, 看來是自行這一關已被取綠了.
面試的題目難嗎? 是否全英對答?

原帖由 Yanamami 於 11-10-19 13:06 發表
就係OK左先希望多d KTS師妹試下HTC.

我自1) HTC  自2)WY
甲1) WY  甲2)HTC  甲3)St Mary (混吉)
乙1) WY  乙2)迦密  乙3)WFN

Good luck.

回覆 1# phoebe-lily 的文章

全英對答.  有問我女識唔識打baseball, 有師姐話有問對南亞海嘯感想.  女說不難, only last for 15mins.  開始前會有一兩題中文熱身(校長話唔想有d內向囡囡因害羞而影響面試結果, 好有人情味).

Hi Yanamami

校長真的不錯, 很為學生設想.
下月到簡介會希望再了解學校多點.
Thank you.

原帖由 Yanamami 於 11-10-20 08:03 發表
全英對答.  有問我女識唔識打baseball, 有師姐話有問對南亞海嘯感想.  女說不難, only last for 15mins.  開始前會有一兩題中文熱身(校長話唔想有d內向囡囡因害羞而影響面試結果, 好有人情味). ...

回覆 1# phoebe-lily 的文章

不用客氣.  加油!

補充一下Yanamami 所述: 該25/127女同學是被派到迦密然后叩門上智o叩門需要和校長面試和6年級全年4A 成績, 當然包括英文o面試全英但不作刁難。校長作風幽默但果斷。該女同學入學2个月后非常喜歡上智。家長認為叩門决定是明智的!

去年收SFA 16 个, 亦有不少是禮賢, 德雅,旅港,聖家和愛德。

上智學術優秀 (B1A Khmama 排名17) 但比"協X"更為平民o是真正的平民樸實o

原帖由 fafayu 於 11-10-25 11:40 發表
補充一下Yanamami 所述: 該25/127女同學是被派到迦密然后叩門上智o叩門需要和校長面試和6年級全年4A 成績, 當然包括英文o面試全英但不作刁難。校長作風幽默但果斷。該女同學入學2个月后非常喜歡上智。家長認為叩門决定 ...

我以為迦密已經很不錯,它與華英兵當馬頭,我對上智認識不深,它比九龍城區band 1學校更好?

無疑迦密近年進步不少; 該决定相信是女校和男女校之別。上智相信應為頭十名女校之列o學術成績過去多年一直保持優異,(可翻查school report 以作比較) 但作風低調 - 簡介會應是去年才設立呢! (如果沒有記錯)

回復 2# Amaze 的帖子

可參考下khmama在"升中派位"置頂的"2010中學排位更新".  其實我在大女還是讀幼稚園時已留意這中學了.  到大抽獎前後, 星島教育版會出各區學校資料的.  到深水"±步"區便會見到上智了.

也可入學校網站看看:
http://www.htc.edu.hk/

thanks yanamami and fafayu for your information!!

今日有無mami去听簡介會?  覺得點呢?  我有兩個朋友去左听, 非常之like.

yanamami,
您好,大兒今年小五,第一次測驗表現一般,中文也是長期B,而英文以往也是A,但今次只得80分,有點失望,HTC是一所有名的女校,我已知道很久,而現在九龍塘中學除了你所說的華英,銀禧,黃X南,旅港等外,如此中等成績,還有什麼選擇??加上他的口才不行,面試一定吃虧

原帖由 Yanamami 於 11-10-17 19:13 發表
我女其實都係中間人.  1st呈分31-40/128, 2nd呈分61-70/128(驚嚇死人).  中文長期B, 但英文由P1~P6都straight A.  我諗如果英文talk得下不妨一試.  HTC好鍾意英文好的學生.  有個排25/127女同學放榜後去叩門, 乜都唔 ...

回復 1# chun媽 的帖子

給他信心吧.  面試只要有信心&禮貌即可.  有沒有打算報直資給他練習?  津校interview很簡單, 多看全港排名. Check PM.  現在還有時間準備.  下學期才呈分, 放鬆一點, 太緊張會影響表現.  要多留意時事啊.

Yanamami,
thank you very much, 我已細閱PM, 請 check PM.

原帖由 Yanamami 於 11-11-16 15:52 發表
給他信心吧.  面試只要有信心&禮貌即可.  有沒有打算報直資給他練習?  津校interview很簡單, 多看全港排名. Check PM.  現在還有時間準備.  下學期才呈分, 放鬆一點, 太緊張會影響表現.  要多留意時事啊. ...
‹ 上一主題|下一主題