用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無媽媽可分享/提供意見 " 女校男生" 好唔好 ? ...
go

有無媽媽可分享/提供意見 " 女校男生" 好唔好 ? [複製鏈接]

其實女校男生. 通常全校好少男生, 對個男孩子會有無影響 ?  

可否大家分享或提供意見

請指教 ~
   0    0    0    0

一般來說, 男孩子比較活潑, 但發展比女孩慢一點, 間學校咁多女孩子, 很容易比了下去, 我驚小孩子容易失去自信心

原帖由 kantanjin 於 11-10-13 13:52 發表
其實女校男生. 通常全校好少男生, 對個男孩子會有無影響 ?  

可否大家分享或提供意見

請指教 ~
是不是該校是girls' school, 但男孩卻入讀了?(叩門?派位?)可以的嗎?怪怪的...

小學都會有女校男生嗎?我以為多數係中六預科插班先會出現添...

I do not quite like it. The girl speech 言語 is more advanced.  So it may create an atmosphere that 有女仔講冇男仔講.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我知有小學係男女校,但中學係女校,所以相對男仔會少d
如似高主教咁,男女校,但中學係男校,都少d女仔啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 im_csb 於 11-10-13 21:33 發表
一般來說, 男孩子比較活潑, 但發展比女孩慢一點, 間學校咁多女孩子, 很容易比了下去, 我驚小孩子容易失去自信心

如果個男仔係smart嗰d,大仔,咁會唔會好適合?因為可以同level差唔多嘅同學一齊?!
恐龍家

我就唔鐘意啦,比例上好少既話,一係就太受歡迎,一係就俾人排擠.以女校來講,又係小學既階段,我估好易俾班女仔玩!
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 kantanjin 於 11-10-13 13:52 發表

可否大家分享或提供意見

請指教 ~

女校男生 既小學 係有的, 不過唔多, 例如真光, 津校有嘉諾撒(quarry Bay).

都識人個仔係女校男生, 有個就ok - 好受女同學歡迎, 成個大哥哥咁.

但另一個就讀得唔開心, 因為有d女仔都幾麻煩, 唔小心踫到佢, 會話你xx佢; 又攪小圈子, 唔同你玩....  

有冇其他學校選擇呀?

低年班可能尚可,到五六年班女孩會攪小圏子,D男仔就好慘了
‹ 上一主題|下一主題