用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 補習--補來補去都冇進步
樓主: vickycheung36
go

補習--補來補去都冇進步 [複製鏈接]

真係太長時間喇!會好harsh同失去學習動力架!放鬆d..

已減少了很多有少少進步, 但離學校的要求還差很遠.

都係果句,未開竅

Well, it all depends on how the tutor guides her -- I have taught many students like this. The tutor needs to talk to her and be able to spot her weaknesses and then tackle her weaknesses so as to bring her the sense of achievement and that is really the first step. And then we need to build up her interest towards studies and to help her develop her own strategies. Make sense? I think we have done quite well with students like this at i-Learner English Studio. The number of lessons is not really the key in this case.

補習老師質素很重要

其實單向的補習意義不大, 最要緊的小朋友在補習後有時間去複習剛剛學會的東西。數學可以操, 中英文則不行。

samsamchan  冇錯  發表於 12-1-28 23:50

回復 rchchan0505 的帖子

呢種方法比人感覺好積極正面~

其實會唔會有以下問題...

(1) 補極都同學校要求差太遠<---會唔會係其實學校要求太高? 未必每間學校都岩每個人的能力, 有時太高, 反而會產生挫敗感,就更加唔想讀....我細個時的經驗...讀左個名校, D老師要求高, 又一定要英文教同學..根本追得辛苦又唔明~搞到要REPEAT; 於是我主動轉左間中文教既學校~同D同學學習得開心之餘, 仲將所有唔明既野都明哂~ 考試時都照係用英文的~因為我已經有返信心~仲上埋大學....

(2) 所說的進步是什麼? 多一分又是進步, 兩分都是進步, 50分都是進步.... 小朋友要鼓勵的~ 有小小成績就要讚下...先會再下多成力,有推動力..如果唔係愈大愈反叛就廢事讀架啦會...

做父母的真的很辛苦~
加油呢...

引用:我囡囡五年班,+由一年班開始補習,+一星期補

如果一定要補習,咁就要花時間精神找適合的補習老師。
如果係針對學校成績,最好能搵到自己學校的退休老師。
名校差生的故事
http://BillCheng.com

回復 vickycheung36 的帖子

小學是否很深!還是英文小學!!!考試是否次次KEEP得住D分數!!

多謝各位姊妹的關心, 經過各好心人提點, 我下定決心張1 - 5 的補習取消現只有6-日的專料補習, 考第一次試我囡囡英文合格了雖然不高分, 而快將第二次考試了, 最近的小驗都合格(以前時時唔合格) 我會努力希望各位再給我正能量.

囝囝mama  在等你多D好消息!!!好媽媽!加油!!!  發表於 12-3-24 22:43
HY412  我囡囡下星期四開始考試, 亦是第三次呈分試, 大家努力+加油呀!!  發表於 12-2-7 17:16

Vicky,

谢谢您对我们的信任, 能坦诚道出疑虑和困境, 是个很勇敢的妈妈啊! 我们爱孩子, 总会慌慌乱乱的. 每个孩子也是特别的, 最好的育儿方法, 也要父母时刻微调,以配合环境和实际需要.

从十月十三日第一篇文章,至今才三个多月, 您的心态是轻松愉快多了.  我想令爱也有同感呢!

希望大家继续努力, 一起进步.

annie

p.s. 刚跑完十公里,快过部分大学生哥哥, 好开心!  如许可, 抽空跟孩子做点运动,儲蓄健康, 为人生马拉松做点预备. 有助学习能力.

HY412  &quot;刚跑完十公里&quot; ~ 勁呀 ^^  發表於 12-2-7 17:15

係補習定功輔,會唔會用錯方法

Hi 各位高人,

昨天才說我囡囡進步了, 但昨天的默書不合格, 學校已給很多時間, 而我們亦用了很多時間溫習, 在家試默我相信都有7x, 但現在唔合格我問她, 她說很緊張, 原次默書都很緊張. 其實原次默書不合格我只會說下次努力, (雖然我很失望因我們真的用了很多時間) 大家有沒有方法令她放鬆些.

‹ 上一主題|下一主題