用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有人情味的金X倫幼稚園
go

沒有人情味的金X倫幼稚園 [複製鏈接]

作天我一個人帶著病了的女兒 到這間九龍塘金X倫幼稚園面試,因女兒性格比較慢熱及不喜歡與默生的人交談所以有點擔心!一去到只見家長及小朋友們在校外排隊天氣有點熱,跟著學校閞了門派發了一張綠色紙張同說要在此排隊交表!此時女兒嚷著要去户外操場玩,因為要拖著女兒又要排隊所以無為意弔那綠色紙上的內容!學校是安排在一個又是室外沒有冷氣的 户外操場等候叫名,那操場有很多不同玩意提供給小朋友玩,因怕女兒會不小心跌倒會喊而影響面試所以安排她到靠角落的閱讀閣看書,不到一會隱約聽到有人用咪說話,於是我帶著女兒走近聽清楚一點,那時聽到(好像是老師)的人說如叫了名的小朋友請跟著(另一位唔知係咪老師)的入內等候再續個叫名去面試!大概幾分鐘吧到我女兒面試了,心想希望女兒最少都同老師say個Hello都好過冇! 後來女兒的表現對於我來說已算合格了還有點超出我的預計!面試完老師說大概兩星期後會有結果!出了門沿途沒有人提及及任何提示標語指示簡介會的標示!可能有點開心得滯忽忽忙忙就帶著女兒上的士回家樣她好好休息睡一覺,回到家細閱剛才學校派的綠色紙張先發現忙記聽簡介會及問卷的事,於是立刻致電學校問應如何做好,我問他這問卷係咪一定要填,接線生說係一定耍填的,他還問我可否遲D過嚟補返還問我記得帶返個reference no比佢哋check,我問他可不可以明天再嚟,他說可以!於是今天我取消所有活動叫我老公湊住女兒,我去學校,去到學生有一位長頭髮帶眼鏡的女職員他跟我說冇得補返架啦,校長說一定要完成所有程序先得架我哋昨天嘅嘢已經process咗,唔會幫你搵返出嚟架 我話我昨天打嚟問過,係你同事話可以補返架喎所以我先嚟!佢話佢哋同事唔知先咁講 咁我問佢係咪冇填問卷就無機會,佢話我哋係會考慮D有填問卷的優先 之後我都費事再同佢講就走了,唔收就算啦!又不是什麼名幼稚園,返正當初報都係打算做back up!而家就算你收我都唔讀呀!今次嘅事我知自己太大意啦!我不是說自己冇錯,而是我都立刻打去問學校,係佢哋叫無論如何一定要返去填返份問卷的!這校連敷衍我都沒有他大可以叫我照填問卷之後佢哋點署理就除便佢啦,令我覺得佢哋係好無情 如今出生率高企,求過於供!我哋做家長都不被重視,算了三十蚊買個教訓同睇清楚這間金X倫幼稚園的作風吧!
   0    0    0    0

問卷問什麼呢?
所以我地要報多幾間,做back up。

我比你更慘. 我小兒退了燒但出了少許疹, 昨天一早9:00我打電話通知學校, 當然唔俾改期, 我要求她跟senior說因唔知有沒有一環要跟其他小朋友一起玩,怕影響其他小朋友, 後來到下午仍未有回覆, 我再打去問, 學校並沒有建議我不去, 亦不准改期,反而問我可不可以出席,  我回答:你們這樣說我唯有如期出席.

誰知我是3:00in的, 在外面等了很久, 差不多最後幾批, 到我時是見一位不是青年的老師, 因一開始小兒扭計,我便向老師說出他的情況, 她即說小兒現扭計, 等一會再入來, 我以為她是為我好, 誰知我聽到她跟門口的小姐說把小兒交給其他老師負責, 我知每位小朋友表上已寫明那個老師in , 跟住我們在悶熱的走廊一直等, 到了最後一個了,還沒有叫我入去in,  我見果位老師回來課室,門口小姐想再交我小兒的表給她, 她竟說"唔好攪我", 後來我見沒有人來安排in我小兒,小兒又嚷著要走,亦唔想令門口的小姐難做, 唯有沒趣地自行離去, 後來有位年青的老師(我估)走到操場來了解及慰問我, 我沒說出實情,之後我們便走了, 白走及白等了一趟!

同樣事情, 我同啟思說, 他們說只要有醫生紙, 可以嘗試改期, 但因今天我見小兒還不錯, 故仍帶他去, 同樣是非青年的老師in,我同樣告知老師小兒情況(婆婆叫我千祈唔好再提出疹,怕人家怕了我小兒),但我仍是實話實說, 但反應完全不一樣, 她明白及體恤小兒在生病,會因應他的表現及認知能力去in他, 她叫我盡量跟他玩,從而她可觀察及讓他適應了後問佢野, 很開心可完成整個面試, 雖然我知小兒表現差 (意料中事), 但非常感謝啟思老師的體諒,包容,關心.

所以,好的學校高下立見, 辦幼稚園最緊要是以學生為本,老師有愛心同有耐性, 其身不正, 如何可教育好下一代!

昨天我都去了呢間金X倫幼稚園, 感覺也很差。那裡的老師及校長, 一點笑容也沒有, IN我兒的吳老師, 像訓導主任, 一路用中文對答, 無情情加一句”WHAT COLOR IS THIS?” (是CHINESE ENGLISH), 幾個問題入面都不停無端端用英文問, 我兒已答綠色, WHAT COLOR IS THIS?跟住又再用番中文, 想點??

另外, 取出1-9的木板, 老師取了1-3時, 叫我兒”要聽指令, 唔好掂其他的數字” , 即時搬開我兒放在木板上的小手 (他並不是要攪攪震取其他出來玩, 只是HIGH 一HIGH塊版, 咁都不可以??) 放好了1-3, 問1同2, 答了, 再問, “2既英文係咩”, “WHAT NUMBER IS THIS?”, 又繼續用中文進行INTERVIEW, 放顏色圈時, 我只是問兒子”咁樣對不對?”, 這位老師即時叫我不要提他。整個過程不享受, 最尾突然要我兒唱歌。

那些中英夾雜的港式英語, 是本人最不喜歡的, 中是中, 英是英。最後, 此老師說我兒英文不好。(剛好我們上星期去了YORK 國際班面試, 全程是NET TEACHER, 我兒答哂, 鬼佬老師說”HE IS QUITE GOOD”) 想考英文, 唔該用第二D方法。

家長講座也安排很差, 我一邊填問卷, 一邊應付成日問”呢個做咩? 我要畫畫”的兒子(我一個人帶兒子去), 一邊又要聽那位校長的說話 (沒有笑容,很機械化,聽得取清楚是收到2千多份申請表- 講了2次) 於是, 我明白, 原來校長係咁, D老師亦會係咁… 我大約去過約10家幼稚園面試 (包括PN), 這是我的個人經驗

回復 1# coeychung0406 的帖子

算了, 你其實都有點太意, 幼稚園太講原則, 早點了左件事, 下次小心些, 唔好上心~

回復 2# evil 的帖子

佢份問卷問咩我唔知噃,不過我估都係不外附一D無聊問題!係呀,大家努力考一D有質素嘅學校吧!

回復 4# MicFred 的帖子

噢,原來你昨天也有著比我還慘的經歷!算了吧!這間唔收都唔會可惜!最重要是小朋友的健康呀

回復 6# luilui007 的帖子

我也知道這次自己太大意,辜負了女兒面試的努力!

回覆 5# littlekkl 的文章

我女In時都有依D情況,明明用緊廣東話突然又轉台用英文問野,仲有唔係個個都有兩個大人去架嗎,我哋依D一個人帶住個小朋友又要聽講座又話要填問卷,點解問卷唔寄比我哋一早填呢!返正回郵信封都係我哋比架啦!攪到人哋手忙腳亂咁,就算填咗都唔知自己填咗D咩啦!又要顧住個小朋友!你知嗎?我連所有D學校申請表都係等我個女瞓咗先有時間填咋!因為佢係到一定會攪攪震!

金X倫已經今時唔同往日,今年裝修後,課程改革後大幅加學費,質素反而變得很差,學校亦變得很HARDSELL,對K3家長升學方面支援完全不足,竟然在小一簡介會上長篇大論推銷課外活動和校外教材,小一程序只輕描淡寫敷衍了事,以往實而不華的優點已經消失了,我自己是用家也不建議朋友替子女報讀,幸運是孩子的班主任還算有愛心盡責,但校長作風,新課程編排亦欠專業(中文不合理地深,英文數學不合理地淺)家長不要盲目以為九龍塘任何一間學校都好,要多聽高年班班家長的意見,不要只聽K1家長,因為他們新入學兩個月,對學校未太了解,一般評價都是正面的。

我in2pm,我1:35早到,成2:45先in。我得一個人和小朋友去,in完想入去聽講座,但佢地話2pm果論的講座仲有10分鐘完,要我聽另一論,結果我和小朋友聽完講座成3:45先走得到呢!對學校我無乜評價,但我好欣賞我的小朋友很乖和有耐性,無扭過計。

我都覺得好奇怪, 明明係用開中文, 突然間會手用轉幾題英文, 而且個老師D英文發音仲要係好恐怖

呢間學校好唔好我唔知. 不過人IN 你同時, 你都IN 返間學校, 了解多D 好過你開學發現夾不來至後悔. 所以我覺得你都算幸運.

回覆 11# jkml 的文章

好多謝你的資料,令我更加覺得好彩沒有入咗這校先嚟後悔!希望你嘅小朋友能夠入到一間好的小學啦!

回復 14# w_y 的帖子

你講得無錯,換個角度睇我都算好彩!

回復 1# coeychung0406 的帖子

原帖由 jkml 於 11-10-15 17:31 發表
金X倫已經今時唔同往日,今年裝修後,課程改革後大幅加學費,質素反而變得很差,學校亦變得很HARDSELL,對K3家長升學方面支援完全不足,竟然在小一簡介會上長篇大論推銷課外活動和校外教材,小一程序只輕描淡寫敷衍了事,以往實而不華的優點已經 ...

校長是否新換的? 我星期五去見時, 只覺得校長木口木面, 似念書多過講座, 但老師又幾好人, 仲教我點教個女同陌生人傾計. 本打算都放這間在大後備位, 而家要考慮清楚D先.

我都分享吓我上年in金x倫的經歷先,
我仔0811 上年in k1, 個miss (應資深的)
in 時比d 水果問我仔邊種係萍果, 橙之類..我仔當玩具掉了落地下仲冇答miss..
miss話" 咁唔得wor...掉玩具!"
我唯有好尷尬地拾番並笑住同miss講兒子近排在家都常掉玩具..唔知係味近2歲係咁...
miss 就話: 唔係wor... so far 我教咁耐..in 咁多人都未見過有小朋友掉玩具.. 你個仔依d要教呀...唔教唔得......(果刻我真無地自容..係我唔識教仔 )
最後問我" 平時在家用什麼語言溝通?"
我答: "廣東話"
miss: " 廣東話?"" ( 高8度) 我地e度英文幼稚園嚟wor...又小班教學....
( 原來在家講廣東話好似不適合報英文幼稚園咁..e 間係我上年in 完出門口想 的幼稚園!)

回復 17# happyfather455 的帖子

無錯,我都覺得係...XD
‹ 上一主題|下一主題