用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? ...
樓主: Siutingava
go

請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? [複製鏈接]

多謝

大家繼續努力﹗

原帖由 fcbttkw 於 11-10-26 21:58 發表
恭喜晒

醒目開學勳章

原帖由 Little_cy 於 11-10-26 23:10 發表
好叻呀....

我今日都收到了, 巧開心呀, 羅'叮'.. 估吾到..

恭喜晒

原帖由 fcbttkw 於 11-10-26 22:03 發表

我仔11/8考,9月2X已經收到成績!
你是自己報或是經琴行或老師報的?

fcbttkw, 你囝囝考左幾級,之前見你的post覺得你囝囝好叻仔!!

醒目開學勳章

原帖由 Little_cy 於 11-10-26 23:10 發表
好叻呀....

我今日都收到了, 巧開心呀, 羅'叮'.. 估吾到..

恭喜恭喜

回復 111# fcbttkw 的帖子

多謝!希望小兒都可以跟你仔仔一樣咁叻啦!但對小一生來說,要兼顧兩樣樂器piano+cello真的不易,cello只是起步階段,如果不是學校話"一生一體藝"的話,我會等piano有4-5級,才會考慮另一樂器.....

Thank you~ I m so happy ar

15/9考尋日都收到分紙, 好開心...以為丁唔到, 因為佢考前10日轉左其中一首, 反而呢首係最高分...

我仔都係學呢學cello+piano, 當初都係學校要求學一樣學器, 雖然piano都計但覺得唔夠突出所以揀左cello, 以我仔經驗兩樣一齊學係冇問題, 不過就預左要放棄tv time...

原帖由 cocochiu 於 11-10-27 07:30 發表
多謝!希望小兒都可以跟你仔仔一樣咁叻啦!但對小一生來說,要兼顧兩樣樂器piano+cello真的不易,cello只是起步階段,如果不是學校話"一生一體藝"的話,我會等piano有4-5級,才會考慮另一樂器..... ...

我見好多人因學校而棟左cello,其實學校係咪會prefer cello多d,因我個囝想多學一種樂器,他對violin和cello都有興趣,而佢耳仔都好靈敏,所以我都想佢學string. 我都唔知點棟,而家佢k3,如果棟到一樣係第日入小學時入到樂團都有用就最好了。

現今學Cello的孩子真的不少,入學校樂團相對的競爭同樣亦大了!還是看孩子和你們喜歡那一樣和那一樣能找到理想的老 師。小提琴己到了開始的理想年紀。只要學得好,不用擔心樂團的問題。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

如果以我仔學校來講學violin同學比cello多, 所以cello係有少少優勢, 因為人多可以揀相應對violin的要求會高d, 例如樂團入面的violin 1 最少要有六級以上程度, 而cello 1只須要3/4級都有機會, 以我仔為例學左兩年cello已經可以拉cello1, 即係可以坐響第一排 , 但記住學cello預左要成日同佢拎住部琴四圍去真係幾吃力下...

如果想再突出d不如學double base, 因為更加少人學

原帖由 hyatt 於 11-10-27 11:16 發表
我見好多人因學校而棟左cello,其實學校係咪會prefer cello多d,因我個囝想多學一種樂器,他對violin和cello都有興趣,而佢耳仔都好靈敏,所以我都想佢學string. 我都唔知點棟,而家佢k3,如果棟到一樣係第日入小學時入到樂團都有 ...

醒目開學勳章

原帖由 hyatt 於 11-10-27 00:45 發表

fcbttkw, 你囝囝考左幾級,之前見你的post覺得你囝囝好叻仔!!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2338029&extra=page%3D1&page=3

其實出去比賽也看見很多好叻的小朋友,相比起,阿仔唔算好叻!

醒目開學勳章

原帖由 cocochiu 於 11-10-27 07:30 發表
多謝!希望小兒都可以跟你仔仔一樣咁叻啦!但對小一生來說,要兼顧兩樣樂器piano+cello真的不易,cello只是起步階段,如果不是學校話"一生一體藝"的話,我會等piano有4-5級,才會考慮另一樂器..... ...

音樂幾乎是阿仔唯一的興趣!他小一也是學兩種樂器,小二就要求學多樣,現在學3樣!我曾勸他放棄一樣,但他還是要堅持!!

小提琴1st & 2nd加埋之人數.....相比Cello只能有多少枝!

fcbttkw
堅持可以,記得拔尖多D!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 11-10-27 14:25 發表
小提琴1st & 2nd加埋之人數.....相比Cello只能有多少枝!

fcbttkw
堅持可以,記得拔尖多D!

是的,但他鋼琴和揚琴都同樣進展得很好,唯一想他放棄小提琴!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-27 14:10 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2338029&extra=page%3D1&page=3

其實出去比賽也看見很多好叻的小朋友,相比起,阿仔唔算好叻!

嘩,已經8級,佢今年幾年級??

del del del

醒目開學勳章

原帖由 hyatt 於 11-10-27 16:10 發表

嘩,已經8級,佢今年幾年級??

....P4....

原帖由 fcbttkw 於 11-10-27 22:41 發表

....P4....

勁!!!

回復 2# fcbttkw 的帖子

fcbttkw,

你囝囝真的是很利害,本身又喜歡音樂,又兼顧到,真的要好好栽培啊.

請問他鋼琴考了哪幾級? (例如: 5級同 8級而已??)

thx
‹ 上一主題|下一主題