用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? ...
go

請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? [複製鏈接]

我今期第一個學生係Sep 7考﹔仲未收到成績...

成績昨日收到了(7 Sep考)﹐雖然第一首考試歌﹐我個學生因為緊張而失手(‘luk'左兩次)﹐但好在他都能夠保持冷靜﹐好好地完成餘下的部份﹐最後成績都一如以往的取得了distinction﹐真係有驚無險﹗感謝神﹗

教學五年以來﹐第一次有學生在考試時‘luk'﹐終於比我見識到‘luk'的後果﹔而對該名學生來說﹐倒也是一個不錯的經驗。

齊悅

您女兒幾歲? 今次是她第一次考琴嗎? 定系以前都考過初級的琴試? 我覺得緊張的因素裡面,缺乏演出經驗或者會有少許影響,但更重要的是彈奏技巧的控制能力和穩定性,以及樂曲演繹方面的掌握和熟悉程度,老師要讓學生有充足的試前準備,這是非常重要的。

還有B和C pieces, sight-reading, 和aural啊,如果這幾個部份都有不錯的表現,合格都應該可以的!不過當前更需要的是,好好和女兒以及她的鋼琴溝通一下,多了解女兒的彈奏技巧和臨場表現方面的情況,對症下藥。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 05:44 發表
hello, 我囡考咗琴啦, 5級, 佢話C1彈錯咗, 彈小咗4節, SCALE考得3條, 咁會未會唔PASS呢??阿囡緊張到入去前喊.....唉~~越大越緊張, 點樣克服呢??

其實琴試後個小朋友自己都有些擔心﹐但在學校的樂曲表演/考核中﹐他依然揀選了當日考試彈luk兩次的那首樂曲﹐小男孩又跟他母親說‘我好鐘意呢首歌﹐0個日考琴時彈得吾好﹐而家可以0係學校老師和同學面前彈返好佢﹗'

我真係好欣賞他的勇氣和積極樂觀的態度﹔同埋﹐學生和我自己(作為老師的)都赴了全力﹐其實我曾經心裡想過﹐即使他今次‘打爛我個招牌’欏吾到distinction(我五年教學以來﹐不論鋼琴小提琴﹐高中低級﹐出來成績﹐全都是distinction﹐沒有一個例外﹐連merit都未試過)﹐我都一直0甘讚賞他﹐肯定他的付出和努力﹐並會鼓勵他吸取經驗﹐再求進步﹐因為態度比成績更重要﹗

不過很感恩﹐縱使該樂曲因為luk左兩次﹐得22分 (正常發揮的話﹐根據過往的經驗﹐估計會至少有27分)﹐其它部份都能夠穩定發揮﹐最後都有distinction。

原帖由 88violin 於 11-10-21 09:06 發表
睇來,保持冷靜來完成考試,也會是加分補回!
恭喜你學生!

謝謝﹗

也預祝您女兒能取得滿意的成績﹗

原帖由 88violin 於 11-10-21 09:06 發表
睇來,保持冷靜來完成考試,也會是加分補回!
恭喜你學生!

我另有學生14號考﹐暫時都仲未收到成績。

原帖由 Little_cy 於 11-10-21 13:40 發表
你地好勁啊.. 我女9月15考完, 未有成績, 吾知幾時有呢

謝謝您提供進一步資料﹗依您所言﹐其實您女兒的演出經驗都不少﹔不如試下從彈奏技巧和試前準備兩方面作改善﹐會比較有效和治本。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:17 發表
我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最 ...

您係一個很合理的又很體貼孩子的好媽咪﹗願主祝福您和您孩子﹗

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:17 發表
我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最 ...

其實準備充足的話﹐無可能吾pass。您孩子幾歲?考幾級?

同埋﹐我認為﹐scales係每個學生每日/每次練習都必練gor bor﹐是首要任務﹔吾關考吾考試事...

原帖由 88violin 於 11-10-21 15:41 發表
係呀,我囡都好擔心萬一唔PASS,分分鐘全部scale要練多半年,咁就慘啦,我都擔心金錢和時間都要再來過

今日中午收到14/9考琴學生的成績﹐又是剛好六個星期﹗

Grade 6 Piano, total marks 137﹐distinction. 都算係發揮得相當不錯。

17/9考都已經收到喇?﹗真好﹗

很不錯的成績呢﹗恭喜恭喜﹗

原帖由 cocochiu 於 11-10-26 19:11 發表
今天收到成績17/9考,小兒6歲考piano grade 2,得139分,其中c:4首歌取得30分滿分!好開心呀!

多謝

大家繼續努力﹗

原帖由 fcbttkw 於 11-10-26 21:58 發表
恭喜晒

原帖由 fcbttkw 於 11-10-28 13:44 發表

可能他對音樂特別上心,全程也只用了約半年時間準備!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-28 19:57 發表

今日好開心俾王南讚佢有潛質!
‹ 上一主題|下一主題