用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三應該怎樣選科
樓主: longhey
go

中三應該怎樣選科 [複製鏈接]

回覆:中三應該怎樣選科

如果將生物同會計一齊讀會否怪怪地?但我女又好有興趣揀呢二科,放了第一同第二選擇!

回覆:中三應該怎樣選科

未揀科之前都冇禁驚,阿女填完之後我幫她分析後再排過!之後有些心驚驚!哈哈!唔知有冇得再揀!^^

個仔之前明明好肯定已選中,西史, 依家又改變主意. 再問佢有咩其他意願, 又話唔知.  完全無個心去真正諗下自已將來及要選咩科才合自已. 真係替佢煩惱.  其實餘下三年時間係好快過去架, 得就可以升大學, 唔得就無的傾. 總係度蒙蒙下. 呢個社會好現實架, 無學歷, 無好工搵.

Ahling2004 發表於 12-3-22 09:48
個仔之前明明好肯定已選中,西史, 依家又改變主意. 再問佢有咩其他意願, 又話唔知.  完全無個心去真正諗下自 ...

呢d就真係你心急過佢, 佢一d都唔緊張! 我女平時係無咩主見, 選科前唔緊要, 但一到選科呢幾日就問都唔問我意見就自行填了, 到我去問她時佢話得架啦, 所以佢自己填就要唔可以後悔了, 做媽媽我只能給好意見好, 聽唔聽由佢, 有些事情係唔到我地去控制的, 有時跌下跌下先會長大的! 我相信長大後知道都仍可以進修的,  讀書無分年紀的! 我有幾個朋友都係出來做野先讀到大學同master! 現在搵好多錢呀!

我一方面都係私底下用咁樣方式安慰我自已, 希望佢長大之後明白當初父母的羅嗦係無錯呀, 依家佢咩都聽唔入耳, 成日覺的我地煩, 以後佢就知.

有興趣最好phy+chem+bio+m2,考得好咩大學科都選得.

其實睇學校offer d咩,同睇小朋友興趣,引導佢諗下自己將來想做咩。

回復 ANChan59 的帖子

完全同意

回復 antia 的帖子

請問選科是成績好的學生行先, 咁入間名校成績是中間位置, 米會比人揀晒先囉 ?

定揀間普通學校, 成績在前面位置, 對選科有利呢 ?

唔好意思, 我囝就揀中學, 想收料.............Thanks!

因我囝話要讀理科, 我聽聞理科好多人爭 ?

M2 唔係咁有用.........反而唔少大專會睇 M1.........

好多中學係按成績選科的,成績好的學生可以有優先權先揀。例如 chem 有 100 個位,收滿就冇;如果成績差既又選 chem ,咁就可能比人擲去讀d 冷門科囉,好似 history 、視藝嗰啲囉。至於揀全理定半理,抑或文科、商科,就要睇吓將來升大學想要入邊系囉。

如商科就 econ 好過 basf。

BBHim 發表於 12-6-19 10:53
回復 antia 的帖子

請問選科是成績好的學生行先, 咁入間名校成績是中間位置, 米會比人揀晒先囉 ?

這個都有咁既可能, 如到中學, 最好有排行全級50-60名以內, 咁你選擇性會較高!!  因有些是只開1班-2班, depend on 咩野學校! 最好有選中學前搜尋多些資料會保險些!  

唔該晒各位,

其實選科是指那科的成績高, 還是計全級排名 ?

如果我本來理科成績好, 但比另外一科影響全級排名, 咪選唔到理科, 咪會錯配及唔底囉............

請問 BASF 是什麼科目

M1 是 數,  M2 是附加數嗎 ?

BBHim 發表於 12-6-19 10:59
因我囝話要讀理科, 我聽聞理科好多人爭 ?

係呀, 基本上叻的學生大多數選理科!!   不過我女只喜歡 生物!!

antia 發表於 12-6-20 12:40
係呀, 基本上叻的學生大多數選理科!!   不過我女只喜歡 生物!!
For NSS, the trend may be changed....... Mixed streams are more preferable.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:I+would+choose+Phy/Chem/Bio/BAFS/Econ+(A

原帖由 Kit238 於 12-07-02 發表
I would choose Phy/Chem/Bio/BAFS/Econ (ANY 3)
他想將來做那些專業,及讀甚麼學科? 如果有初步印象就好辦。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可否宣佈下選科結果! 我女好開心, 入了第一志願!
‹ 上一主題|下一主題