用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 Interview 的陰謀論 哈哈
go

Interview 的陰謀論 哈哈 [複製鏈接]

我在小一選校果邊見到一位家長聽述小朋的面試的內容, 其中一part 係放有不同玩具, 包括遊戲機, 大富翁等等. ....

大家都在懷疑, 會唔會小朋友亂咁講之餘, 其實我自己就有一個陰謀論,

可能係學校藉呢個遊戲, 就可以知道小朋友平時玩開咩玩具, 打開機的, 一見到super mario 呢d 一定會第一時間以純熟的手勢開機, 揀game.....
唔識玩的, 只可以摸幾摸, 連開關掣都唔知係邊, 或者去玩第二d 玩具.. kakakaka 我呢個估計, 唔知有冇錯呢 ?

唔知其他家長, 你地的小朋友又in d 咩啊 ? 分享下啦喂

另我想分享一下, 小兒今年已升讀二年級, 從一年級時返黎的餐具周時痴左冬菇絲, 蘿蔔絲, 有時豬肉都有一舊咁帶返黎, 到下學期時, 我見佢會識用抹咀後的紙巾抹乾淨, 二年級的他, 現在午餐後會自行抹枱, 再去洗手間洗清餐具, 呢一個"長大的轉變"  我感覺非常老懷安慰

到今時今日, 我仍然周時會問: 你鍾意呢間學校嗎 ?
小兒一定會答 : 嗯, 好鍾意啊 !!
   1    0    0    0
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

祝你地24號成功進入2nd in !!!!!  

現時呀, 好, 等我講小小啦, LMC 應該今年先係第一年呈分試, tsa 過往如何我都唔係好清楚, 希望高年級家長可以再比多d info.

lmc本身中.數都唔算淺, 但比起lmc 更深的津校大有人在, 不過我知在lmc 平均成績真的很大分差, 另外non chinese 的分又唔知係咪計算在內啊....

我冇睇過cr啊, 但靠呢年半自己留意小朋友的學習態度同語文能力, 係我預期之外的好.
‹ 上一主題|下一主題