用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問如何有效地令專注力不足的小朋友學習? ...
樓主: d2343130
go

請問如何有效地令專注力不足的小朋友學習? [複製鏈接]

大家好, 我岩岩先知有呢個平台咋, 覺得好好...希望聽下大家分享學下野
有多d方法照顧d 小朋友啦!
其實我個大女都係咁ga..有專注力不足.平時冇乜野
要佢讀書就好困難, 同埋好容易分心, 又入唔到腦.
不過我聽過中心d姑娘講, 要響屋企既環境入手先
盡可能響簡單既環境俾佢讀書做功課...即係愈少引誘愈好...
同埋俾佢每做完一樣功課就抖一陣都會好d ga
我都有俾過佢參加d 訓練...都會有少少進步
我覺得試左呢d方法先, 唔得先再諗食藥囉
始終有d人唔受得d藥

回復 LPYdad1 的帖子

LPYdad1,

Please share more with us, thanks!

Happy to, but give me some time

想問點樣認為小朋友係專注力不足,我小朋友K1,老師說佢上堂好容易分心,唔太留心,但佢又係學校學到野返黎,問佢學校D野佢又知,所以我都唔知佢係咪專注力不足,係咪要帶小朋友去做評估先知?

Any parents try sensory traning before and is your child 's attention become better after doing the sensory training? please share
‹ 上一主題|下一主題