用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 唔係香港公民...
go

唔係香港公民... [複製鏈接]

唔知應該0係邊到問呢個問題先0岩...
如果有人知,請指教。

朋友0係外國人,將會0黎香港打工,有個囡囡將升小二。
不過國際學校實在幾貴,我朋友想知,唔係citizen,可唔可以入讀本地小學? (小朋友唔識中文字、亦不懂廣東話)
   0    0    0    0

可以問教育局。

回覆 2# 大食媽咪 的文章

唔識中文點讀到津校呢?

係囉....係咪無可能既呢.....
不過我又諗,香港好多小朋友,細細個就俾亞爸亞媽踢去英美加等地讀書,佢地都係好多連簡單既英語都唔識啦,咪又係咁留學....點解外國又得既呢....

原帖由 Yanamami 於 11-10-20 08:26 發表
唔識中文點讀到津校呢?

Most Hong Kong kids have learnt English since primary school or even kindergarten.
Even if the standard is not very high, they do have some basic grasp of the language and should be able to pick it up quickly.
For a foreign kid who has no concept of the Chinese language at all, it will be very tough in traditional primary school.

原帖由 大食媽咪 於 11-10-20 14:23 發表
係囉....係咪無可能既呢.....
不過我又諗,香港好多小朋友,細細個就俾亞爸亞媽踢去英美加等地讀書,佢地都係好多連簡單既英語都唔識啦,咪又係咁留學....點解外國又得既呢....

...

唔識中文字不懂廣東話 好難同其他小朋友溝通
‹ 上一主題|下一主題