用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資註冊問題
go

直資註冊問題 [複製鏈接]

請問如果直資A收咗同註冊埋,咁"自行"重有冇得參加架?
又或者遲啲直資B又收,咁可唔可以轉校/註冊呢?
謝謝
   0    0    0    0

我諗你指O既應該係"統一派位", 唔係"自行", 因為"自行"已經截止左.

如果係直資小學度註冊左, 小學就會將名單送交教育局, 小朋友就唔可以再參加統一派位, 所以無得話轉註冊. 至於轉校就已經係之後的事 (起碼小二), 即係做插班生, 要重新再申請, 再INTERVIEW.

原帖由 Pekomama 於 11-10-19 15:28 發表
謝謝

醒目開學勳章 王國長老

總之記住, 一但選擇去直資註冊, 就要簽信放棄政府派位, 無論去到咩階段(有津小位都要放返出黎), 所以如果直資要求自行註冊前已經要決定, 咁肯定無得玩自行喇
你可以註冊n咁多間直資+私校, 但請為其他小朋友著想, 早日決定

謝謝!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-19 16:43 發表
總之記住, 一但選擇去直資註冊, 就要簽信放棄政府派位, 無論去到咩階段(有津小位都要放返出黎), 所以如果直資要求自行註冊前已經要決定, 咁肯定無得玩自行喇
又或 ...

請教:

已註冊直資A, 再註冊直資B時, 可以唔需要話比直資A or 直資B聽? 要簽信放棄政府派位, 咁教統局咪知註冊左兩間?

醒目開學勳章 王國長老

係簽政府信係要放棄政府派位, 簽1封同簽10封, 作用一樣
原帖由 fjbaby 於 11-10-19 08:58 PM 發表

請教:

已註冊直資A, 再註冊直資B時, 可以唔需要話比直資A or 直資B聽? 要簽信放棄政府派位, 咁教統局咪知註冊左兩間?
‹ 上一主題|下一主題