用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 朗讀的問題?
樓主: pomelo_tea
go

朗讀的問題? [複製鏈接]

但係希拉個本仲多字, 不過就似故事書, 都幾深下喎

yes, 希拉果本真係太多字同太深呀,我諗比佢認下"老師""早""上廁所"等等好似合適d。

同埋,真係識左d歌詞同兒歌既字都好好

原帖由 letea 於 11-10-24 12:01 發表
yes, 希拉果本真係太多字同太深呀,我諗比佢認下"老師""早""上廁所"等等好似合適d。

同埋,真係識左d歌詞同兒歌既字都好好

我諗住希拉嗰本最似故事書,咁朗讀比人聽好似似樣d....
如果係帶返學嗰本又怪怪地, 成本嘢斷開一截截咁...淨係講故事, 定要唱埋d歌呢
anyways 我都係今晚寫張紙仔問下老師先....

希拉個本似故事書, 但好難"朗讀"喎, 因為d字好深.

我都係諗緊係唔係"朗讀"主題書的重點字, 如老師早。

問咗老師,其實原來學校只要求小朋友回家講故事俾親友聽.  當然如果認到字就更好,但現階段要k1小朋友認晒所有字確實有難度. 老師好好,佢提我先培養小朋友的閱讀興趣和朗讀能力, 所以我都無咁大壓力了.  亞女仲好enjoy tim, 佢會每日提我講故事, 有時仲扮故事主角來講故事俾我地聽, 比起之前逐隻字叫佢認讀, 真的有分別的.

根據"Fun with reading", 我俾"第一天上學","小猴子長大了" 同"school"亞女讀.

原帖由 pomelo_tea 於 11-10-21 08:58 發表
好叻喎!我個囡讀到一半就問我可以行開未....
話時話,而家佢可以自己讀完,還是仲要你一句佢一句呀?

終於成功啦!佢今日可以全本讀晒(雖然重有三個字要提),努力咗兩個星期總算可以過關。
‹ 上一主題|下一主題