用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如是你們,會點揀
go

如是你們,會點揀 [複製鏈接]

如學之園和德望這兩間都收了你們的小朋友,你們會點揀?
   0    0    0    0

我會揀德望,因為有小學

learning habitat

If your economic background is okay, defintely choose "Good Hope". Both kindergartens are good, acedemic is good but good hope has primary school.
原帖由 monsterhunter 於 11-10-21 01:41 發表
如學之園和德望這兩間都收了你們的小朋友,你們會點揀?

gh 啦, 起碼小學有backup先..

Hi Stinkyrabbit, how are you. If i didn't remember wrong, your gal was born in 2007 end and repeat K1 again this year, right.

How's your gal? Are your gal studying in good hope?

原帖由 stinkyrabbit111 於 11-10-21 08:47 發表
gh 啦, 起碼小學有backup先..

係丫,但原來GH,唔係全部生都收哂架,我咁先驚,因其實囡囡宜家係讀緊LH架,這間學校很好,,其實係唔捨得離棄.

就係驚小學叩門,SO 先想轉GH一條龍.
但原來....K1-K3係GH讀既直升機會...都唔太高丫...., 何況我中途插班,機會咪仲少,

SO想問問各位媽咪意見

LH, 會有好多直資私立選擇
GH, 冇track record, 如果小學唔收就.....

LH, 會有好多直資私立選擇   =>但好似依家比km, hkps 超前左....

GH, 冇track record, 如果小學唔收就 => 但knock door 應該有著數些 ?

原帖由 LL222 於 11-10-21 17:35 發表
LH, 會有好多直資私立選擇
GH, 冇track record, 如果小學唔收就.....

冇記錯好似(最終)有8/90%上到wor,算係咁la,好過要同2/3千人爭百餘個位.如小朋友能力ok和父母又可support,照理直升應冇問題,係咪?

原帖由 monsterhunter 於 11-10-21 12:03 發表
係丫,但原來GH,唔係全部生都收哂架,我咁先驚,因其實囡囡宜家係讀緊LH架,這間學校很好,,其實係唔捨得離棄.

就係驚小學叩門,SO 先想轉GH一條龍.
但原來....K1-K3係GH讀既直升機會...都唔太高丫...., 何況我中途插班, ...

原帖由 pandabonita 於 11-10-22 12:45 發表
冇記錯好似(最終)有8/90%上到wor,算係咁la,好過要同2/3千人爭百餘個位.如小朋友能力ok和父母又可support,照理直升應冇問題,係咪?

其實都係驚轉左過去,係唔收,果種無耐和無助感.
聽聞LH出黎,考直資/私校都著數好多,因語言能力好好, (講真,我囡囡返左三個月,語言能力好左好多,真係估唔到英文和國語係咁OK)
宜家都唔知寄唔寄申請表到德望插班. 煩煩煩

原帖由 HaYi 於 11-10-21 20:40 發表
LH, 會有好多直資私立選擇   =>但好似依家比km, hkps 超前左....

GH, 冇track record, 如果小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104唔收就 => 但knock door 應該有著數些 ?
...

又唔係津貼, 收就收, 唔收就唔收, 叩乜門?
‹ 上一主題|下一主題