用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 P.2-P.4家長~
go

P.2-P.4家長~ [複製鏈接]

等我開番個P.3家長topic~~kakkaa~~

近來掛住上fb post相都好小遊來這裡~要多多聯絡先得^^

1    0    0    0

醒目開學勳章

你今晚會出席家長會嗎?

原帖由 superyen 於 11-10-21 10:31 發表
等我開番個P.3家長topic~~kakkaa~~

近來掛住上fb post相都好小遊來這裡~要多多聯絡先得^^

原帖由 TungTungB 於 11-10-21 13:08 發表

你今晚會出席家長會嗎?

我有出席xd....

我個日臨時公司有野做, 黎唔到,   可唔可以話俾我知大概講d咩, 有d 咩要注意呀.

C LOR,我完全唔知有家長會呢回事, 好似無睇過張通告咁概,我無去到AR,有咩講AR?

Hi QQ & Yiu Yiu,
我有去家長會, Part 1 主要係講座, 關於小孩上網問題.
Part 2 是與班主任面談.

Hi QQ,
原來你冇去到, 不過我見都好少家長參予,約9-10個, 可能已經P.2.
2E 討論問題如下:-
-德育問題, 功課問題,小孩子紀律.
-有關G.S, 我們反映太多生字,很難記, 學校話會再簡化.
-同學取錯功課, 可向 Miss.Cheung 解釋, 唔當欠交.
-另外, 你知唔知 Miss.Cheung 有BB ?

都是有個講座講講點樣可以控制小孩不要成為"宅男""宅女"...我覺得我地這個講座不太適合我地聽,因佢地仲細,,,,,現場不算小人

今年有點特別,以前是老師和家長都在hall度見面,今年是各自各班別上班房和老師談談...

我聽完有點不開心和驚=.=...因為中文老師說..我們是5班最好中文,可惜一教之下發現佢地程度無3年級...我地好多家長都覺得唔知點解放完暑假後個個小孩過份到有d字幼稚園教過,都可以唔記得,,,,

還有班主任說了句"我教了咁多年未試過有一班可以咁嘈".....如果不是個女要做手術...真是轉了去英文班還好.起碼無咁嘈都專心d嘛/.\

原帖由 yiuyiu730 於 11-10-24 12:40 發表
C LOR,我完全唔知有家長會呢回事, 好似無睇過張通告咁概,我無去到AR,有咩講AR?

有通告架,,,可能有時太累簽完就無左件事

今日阿女返黎同我講,話老師問佢我點解無去到家長會,原來我係有簽通告,仲寫左去,不過真係可能太忙,我無MARK落本記事薄度,有無3D 家長去左,報下料AR.

原帖由 superyen 於 11-10-24 22:43 發表

有通告架,,,可能有時太累簽完就無左件事

回復 6# sour-lemon 的帖子

superyen,sour-lemon, 唔該晒.

sour-lemon, 可惜我個日無去到, 唔係可以同你傾下計.  我知miss cheung 有bb, 我個日有去運動會所以知道. 今年阿仔d成績真係退步咗好多. 數學,常識都比我預期差. 中文默書又係. 明明同佢温熟晒, 佢竟然錯d好淺既字  我就黎俾佢激死.

sour-lemon, 可惜我個日無去到, 唔係可以同你傾下計.  我知miss cheung 有bb, 我個日有去運動會所以知道. 今年阿仔d成績真係退步咗好多. 數學,常識都比我預期差. 中文默書又係. 明明同佢温熟晒, 佢竟然錯d好淺既字  我就黎俾佢激死

係呀,大家都係仔,可以交流下,哈哈!
呀仔話已調組,唔係同你囝囝一齊坐.
呀仔一向唔叻,所以冇咩特別期望,佢果班係女仔較叻.
我都覺得阿仔今年差左, 英文本來都OK, 現在又downgrade. 數學 OK, 常識好飄忽,時好時差, 今次就 OK, 中文一向唔好.
聽阿仔講, 你囝囝英文好叻, 抵讚!
佢今次中默都差, 漏左一句,不過默書係死記,好睇當時係咪 daydreaming, 我冇責備佢, 鼓勵佢下次努力.

佢地調組都調得好頻密下. 不過我個仔依家同你個仔好friend喎,

你的 "EQ"比我高, 佢一派試卷我就認唔住要話佢幾句, 我都知唔係幾好, 應該鼓勵佢多D.

SORRY, superyen, 走咗黎你呢度講我地2年班既野tim

原帖由 QQ_Monster 於 11-10-25 15:05 發表
佢地調組都調得好頻密下. 不過我個仔依家同你個仔好friend喎,

你的 "EQ"比我高, 佢一派試卷我就認唔住要話佢幾句, 我都知唔係幾好, 應該鼓勵佢多D.

SORRY, superyen, 走咗黎你呢度講我地2年班既野tim :h ...

傻豬黎...有咩所謂,等我改改個topic.....P.2-P.3^^

yiuyiu,TungTung

近這星期有點忙,日日比個女拉住我叫我陪佢背英文,因為個女要參加英詩朗誦,這次是美式英語,教佢卷俐讀音,教到我自己都打結kakaka..妳們女兒有參加嗎?

兩個女兒要讀書,我都要再增值下,我報了個Exchange Server course比自己kakkaa~~等我個女知道什麼是活到老學到老先,,,佢實在太懶散

醒目開學勳章

superyen,

無呀, 呀女無參加.  你囡囡參加獨誦, 定集誦呀.

原帖由 superyen 於 11-10-25 16:05 發表

傻豬黎...有咩所謂,等我改改個topic.....P.2-P.3^^

yiuyiu,TungTung

近這星期有點忙,日日比個女拉住我叫我陪佢背英文,因為個女要參加英詩朗誦,這次是美式英語,教佢卷俐讀音,教到我自己都打結kakaka..妳們女兒有 ...

superyen,

阿女都有參加,不過唔知係咪你講個個,阿女依家練緊讀誦,佢有個人讀誦同一班朗誦,我有聽過佢讀,hehe,不過佢自己又忙,參加鬼c咁多活動,我自己又忙,都無時間問佢,係之前問過佢,佢話小息同lunch break去練lor,阿女可能開學適應左la,暑假候群症無咩,我都好安心,佢依家有時係學校做功課,等姐姐接完阿妹再返去接佢,自己搞掂d功課,有時仲溫埋書,呢幾日我地夜晚仲可以落街去下超市,希望一直維持就好lor,我聽日仲要飛去第二度做野幾日,呢幾日要靠佢自己la,學校有d咩記得係度留下言,等我update下d資訊,thanks!

近這幾個月唔知道係咪壓力大,總是睡不到,失眠又失眠,日日像抖不過氣,顧得細女又顧唔到大女,好累好累,不是身體累,是心好累,總是覺得自己做得不夠好,別人總是看我笑不停,好開心,但每當夜欄人靜時總在懷疑自己是否不夠盡力。=.=....呻完

superyen, 放鬆d 啦, 有時小朋友讀書都唔係我地家長可以話晒事, 都係要靠小朋友佢自己既.  

不過你一個3年班, 一個一年班又幾吃力既. 搞一個都唔掂啦, 仲要搞兩個. 過多兩年我都會好似你咁

係呢, 你地今年要考TSA喎, 咁會唔會特別多功課和考試架, 學校會唔會特別催谷學生?  幾時考呀?

醒目開學勳章

係呀 supreyen放鬆D啦, 唔好咁緊張, 只要小朋友盡左力就OK啦, 唔須要太介懷老師比的無形壓力, 仲有漫漫長路呀.

原帖由 QQ_Monster 於 11-11-9 12:33 發表
superyen, 放鬆d 啦, 有時小朋友讀書都唔係我地家長可以話晒事, 都係要靠小朋友佢自己既.  

不過你一個3年班, 一個一年班又幾吃力既. 搞一個都唔掂啦, 仲要搞兩個. 過多兩年我都會好似你咁

係呢, 你地今年 ...

QQ & Tungtung

多謝妳們的安慰,有時真是發現全職媽媽不易做,老得好快tim!~

講開TSA,我又唔多覺催谷...反而開學時比現在多功課...

yiuyiu730,

check pm!

‹ 上一主題|下一主題