用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 P.2-P.4家長~
樓主: superyen
go

P.2-P.4家長~ [複製鏈接]

比D正能量你地!

原帖由 waterning 於 11-11-10 09:35 發表

比D正能量你地!

我唔只要正能量,我還要溫暖xd~~

大家著多件衫,今早好凍唷

又到評估週啦, 大家加油

今日睇到個新聞都幾唔開心, 一個10歲既小朋友因為考試成績唔好而...

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計.

岩岩先CHECK 左你個PM, 覆左你,你去睇下.

原帖由 superyen 於 11-11-9 16:37 發表
QQ & Tungtung

多謝妳們的安慰,有時真是發現全職媽媽不易做,老得好快tim!~

講開TSA,我又唔多覺催谷...反而開學時比現在多功課...

yiuyiu730,

check pm!

原帖由 superyen 於 11-10-25 23:41 發表
兩個女兒要讀書,我都要再增值下,我報了個Exchange Server course比自己kakkaa~~等我個女知道什麼是活到老學到老先,,,佢實在太懶散

唔怪之得呢排唔見你啦,努力呀~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 QQ_Monster 於 11-11-15 13:05 發表

今日睇到個新聞都幾唔開心, 一個10歲既小朋友因為考試成績唔好而...

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計. ...

我唔敢比呀仔睇呢單新聞,唔想佢有樣學樣..其實我覺得佞家d小朋友識去自殺,好大可能係報導,一傳十........
我已經無乜比壓力對小朋友,但佢地又唔會自動自覺,真係好難做.........
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

yiuyiuy,tungtung:

妳們有留意要交TSA模擬試考嗎?我真不明白明明幫學校考,仲要家長比俾錢,俾錢要我們小孩不停做做做...點解唔cut埋小三 TSA ...

原帖由 QQ_Monster 於 11-11-15 13:05 發表

提醒我自己唔好俾咁多壓力個仔, 要多D同佢傾計. ...

加油中.....同時控制EQ中 xdddddd

原帖由 kcpak 於 11-11-15 23:32 發表

唔怪之得呢排唔見你啦,努力呀~~

kcpak

有日我有回去,妳個囡囡好可愛,對我說媽媽去左返工,我同佢講咁妳要乖d,佢下句同我講....""媽媽搵錢買玩具俾我""kakakaka~

superyen,

交咩AR? 係咪早幾日交個3百幾蚊AR, 我都無仔細睇,以為係D TSA作業咋.

回復 1# yiuyiu730 的帖子

yiuyiu,

開學就交過TSA作業,現在交是TSA模擬考卷@@

終於考完評估,可以輕鬆一下了~kaka

另外妳們參加3號學校攪的自助午餐嗎?

我有參加AR,你有無AR?

原帖由 superyen 於 11-11-22 00:25 發表
yiuyiu,

開學就交過TSA作業,現在交是TSA模擬考卷@@

終於考完評估,可以輕鬆一下了~kaka

另外妳們參加3號學校攪的自助午餐嗎?

原帖由 yiuyiu730 於 11-11-22 22:09 發表
我有參加AR,你有無AR?

本來果日我要bbq架,不過我果日一定要返去,因有位嘉賓是我朋友來^.^

superyen,

邊個嘉賓AR? 你有無參加BUFFET個PART AR?

原帖由 yiuyiu730 於 11-11-23 16:55 發表
superyen,

邊個嘉賓AR? 你有無參加BUFFET個PART AR?

~我應該會到~check pm~!

回復 superyen 的帖子

好耐無上BK LA, 就黎聖誕LA, 大家有咩節目AR? 阿女尋日又比老師寫左手冊欠交功課, 下學期得返2次機會,如果再係咁要收WARNING LA, 唉,係咪P3都仲未可以自己搞得掂D功課呢? 可能我都要跟下先得LA, 評估派晒, 大家考成點AR? 阿女尋日返黎話聖誕有成2X樣功課,我聽到眼都突埋, 今朝有機會同校長反映過,使唔使咁多功課AR,因假期要溫考試WOR, 真係.......放假都放得唔HAPPY.

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 11-12-20 09:47
回復 superyen 的帖子

好耐無上BK LA, 就黎聖誕LA, 大家有咩節目AR? 阿女尋日又比老師寫左手冊欠交功課,  ...

呀女今年D評估好差呀, 見到都, 我知唔應該責怪佢, 但見到個成續自已都真係好唔開心, 尋日呀女知到我唔開心, 寫左封信比我, 話對唔住, 叫我唔好angry, 可唔可以原諒佢, 佢好驚, 好想喊.  我覺得自已好衰, 唔應該比咁大壓力佢.  唉!  我幾時先可以學識放鬆D, 放低呢

上星期五真係好多功課, 諗住評估完可以輕鬆一下, 去玩下, 結果都係要係屋企做功課, 激c人:;pppp:

聖誕又係超多功課, 又唔派考試範圍, 學校係咪諗住 X'mas大家都唔會溫書呢

回復 TungTungB 的帖子

唔知今日會唔會派考試範圍, SUNDAY我見阿女做功課做到好晏,坐係佢隔離陪佢LA, 點知都係欠交一樣, 唉,我同佢講要再小心D 睇清楚,不過我今日有反映比校長知多功課,亦CONFIRM 評估D功課唔係個WEEK交,係下個WEEK交,不過評估個WEEK,今日比一樣,聽日比兩樣,阿女係做左,到FRI比個D又睇漏左,真係有D亂,可能真係未係時侯放手,定還是真係太多功課,我都未分得清,評估阿女就OK LA,係有D唔夠時間做,見佢盡力我都算,不過我睇D試卷覺得老師扣分都好重手,唔知係咪又關升左3年級事,漏左個S都扣一分,個題都係得2分,我覺得P2個時咁樣都係扣0.5分,咁扣法都唔會高分都去邊LA,ANYWAY如果個個同學都係咁扣,都OK,唔好一個係咁一個唔係就得LA,你地係咪都係扣架?

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 11-12-20 10:34

唔知今日會唔會派考試範圍, SUNDAY我見阿女做功課做到好晏,坐係佢隔離陪佢LA,  ...

But, this is principal's responsibility to give clear information and direction to all techers and  make sure all of them has followed this.  宜家就話 next week 先交, 但若個別老師沒有跟, 又當佢地欠交功課, 寫手冊不特止, 仲要罰企.  有時知道呀女比人罰, 真係有小小心痛架.

I share with principal today morning and she encourage parents to tell the teacher directly. She think it is good for build up the relationship with teacher. I think it is ok. But i also chat with her today morning, i want her to know the feedbacks from the parents.

And I also disagree those punishment for students, I think postivie encouragment is more better than negative punishment. Moreover, I emphasized the workload of assignment during holiday, it is so heavy for students, It should reviewed by the school.
‹ 上一主題|下一主題