用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 2
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 part 2   [複製鏈接]

活動-再創新峯

請問有沒有聽聞這項活動?

被邀請的學生是否有什麼原因?

原帖由 mrsjacky 於 11-11-3 09:40 發表
想問問大家,希望有人解答一下,特別係誇區考入,大家點睇我個case﹖

而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104可能屬band 1 尾(油尖旺區,平 ...

我成日覺得有能力都不妨一試,唔好覺得係心頭高,好容易會誤導小朋友,亦會加大佢地心理壓力。及早部署係好嘅,起碼一步一步來。
想穩陣有得in就頭一二三名啦,以前皇仁都收好多油尖旺的學生,因為以前係屬於同區。至於非一二三名的都好個別例子和個別學校。
課外活動方面,我發覺有9成以上同學都有參加奧數,如果冇都要有一樣活動獎項代替,以增加被選中的機會。阿仔佢係班中少有沒有奧數比賽的同學,佢只有靠朗誦比賽和一些運動的獎項去填補。
還有我發覺最重要的都係面試,千其唔好係呢度失分。
所以平時訓練下佢d禮貌,談吐和表達能力啦。

原帖由 magiccone 於 11-11-3 13:08 發表
請問有沒有聽聞這項活動?

被邀請的學生是否有什麼原因?

我相信沒有特別原因。我本來都填左唔參加,點知阿仔話叫我簽定個名話如果返到學校想改時可以改番願意。昨晚返來話好多同學參加所以改了願意,可能佢地見有個宿營,可以玩下。我都估到架la。

聽聞不是每一個人都要參加, 初時收到表, 就不參加, 但竟然收到班主任電話問為何不參加.  她說老師提名學生參加, 但我知道阿仔不是好的方面被邀, 只是有問題存在, 須要改善. 其實都有點擔心.  所以問吓你們有沒有資料.

原帖由 fallenleaf 於 11-11-3 13:24 發表

我相信沒有特別原因。我本來都填左唔參加,點知阿仔話叫我簽定個名話如果返到學校想改時可以改番願意。昨晚返來話好多同學參加所以改了願意,可能佢地見有個宿營,可以玩下。我都估到架la。 ...

原帖由 fallenleaf 於 11-11-3 05:15 發表

我成日覺得有能力都不妨一試,唔好覺得係心頭高,好容易會誤導小朋友,亦會加大佢地心理壓力。及早部署係好嘅,起碼一步一步來。
想穩陣有得in就頭一二三名啦,以前皇仁都收好多油尖旺的學生,因為以前係屬於同區。至於非一二三 ...

謝謝你誠懇又實際既提議!會慎重考慮同配合小朋友意願再調整一下。係,所以以前油尖旺個網真係好靚,坐擁西九同港島靚網,呢區既學生入唔到band 1真係無得賴,可惜而家無呢支歌仔唱!

原帖由 magiccone 於 11-11-3 17:13 發表
聽聞不是每一個人都要參加, 初時收到表, 就不參加, 但竟然收到班主任電話問為何不參加.  她說老師提名學生參加, 但我知道阿仔不是好的方面被邀, 只是有問題存在, 須要改善. 其實都有點擔心.  所以問吓你們有沒有資料 ...

經過我細問之後,你啱呀,阿仔話佢填左份問卷,最主要係佢話屋企人唔了解佢,諸如此類,所以被邀請參加。
呢樣野我都唔覺得出奇,因為小學時佢已經鐘意將佢自己同佢其他同學比較,覺得其他同學自由度好大,已經成日投訴。我明白近豬者赤近墨者黑,但小朋友晤明以為讀書好就得。我都無所謂嘅,參加左可能大家都會有得著呢!

原帖由 magiccone 於 11-11-3 17:13 發表
聽聞不是每一個人都要參加, 初時收到表, 就不參加, 但竟然收到班主任電話問為何不參加.  她說老師提名學生參加, 但我知道阿仔不是好的方面被邀, 只是有問題存在, 須要改善. 其實都有點擔心.  所以問吓你們有沒有資料 ...

補充
我估計現今社會充斥著呢d問題都幾普遍,一係父母對子女在學業上的期望不付。另一樣就係雖然學業無問題,但行為和交友上出現問題,我舉個例子,我都唔知點解佢d同學放學或者相約出外,可以唔駛打電話返屋企報到,但我要求佢一定要打,我知佢係唔開心,但我唔想放蹤佢,一次、兩次、以後就無枉管。重有其他上網、玩on line 、FB等等。所以未必係阿仔不是好的方面被邀的。阿仔而家都重係中一姐,希望呢度d同學比到d積極嘅人生觀比佢啦!

原帖由 mrsjacky 於 11-11-3 18:16 發表

謝謝你誠懇又實際既提議!會慎重考慮同配合小朋友意願再調整一下。係,所以以前油尖旺個網真係好靚,坐擁西九同港島靚網,呢區既學生入唔到band 1真係無得賴,可惜而家無呢支歌仔唱! ...

If QC is your cup of tea, you should transfer to wanchai net and get into hennessy road primary. It will increase your chance for QC. On the other hand, YTM net is good too as there are QES and Wah Yan.

問題大致差不多, D阿仔長大後, 就有自己想法. 要好小心相處, 理解多D.  希望大家努力有成果.

原帖由 fallenleaf 於 11-11-3 19:32 發表

補充
我估計現今社會充斥著呢d問題都幾普遍,一係父母對子女在學業上的期望不付。另一樣就係雖然學業無問題,但行為和交友上出現問題,我舉個例子,我都唔知點解佢d同學放學或者相約出外,可以唔駛打電話返屋企報到,但我要求佢 ...

原帖由 magiccone 於 11-11-4 09:42 發表
問題大致差不多, D阿仔長大後, 就有自己想法. 要好小心相處, 理解多D.  希望大家努力有成果.

今朝同阿仔食早餐時傾開,佢話都有多個半班同學有參加,有d同學原來背負著好大壓力,說時氣氛凝重,十分感人。
哎!唔通真係做名校的學生難,做名校學生的家長更難?希望上完整個課程後,每人都有得著。

我都想請教下, 誇區, 我小朋友運動完全唔得, 但好鐘意數學, 有數學奬如奧數金奬, 世界數學優, 十八區自己區銅奬, 學校既傑出學生奬(全級一位), 成績全級三名內(但只得8x人) 中國星星河畫畫二,三等奬等小奬項---唔知呢個奬有無用?, 唔知有無機會入到?

原帖由 fallenleaf 於 11-11-3 13:15 發表

想穩陣有得in就頭一二三名啦,以前皇仁都收好多油尖旺的學生,因為以前係屬於同區。至於非一二三 ...

原帖由 lky3107 於 11-11-7 11:09 發表
我都想請教下, 誇區, 我小朋友運動完全唔得, 但好鐘意數學, 有數學奬如奧數金奬, 世界數學優, 十八區自己區銅奬, 學校既傑出學生奬(全級一位), 成績全級三名內(但只得8x人) 中國星星河畫畫二,三等奬等小奬項---唔知 ...

全級三名內加上有獎項補充已經好穩陣有面試機會。
留意有沒有同校其他同學同是報這學校,因如果只是普通小學,皇仁只收一個的機會大。
所以成功的關鍵在面試的表現,禮貌、說話的內容和表達的能力。
祝好運!

PM

請看短訊留言

原帖由 lky3107 於 11-11-7 11:09 發表
我都想請教下, 誇區, 我小朋友運動完全唔得, 但好鐘意數學, 有數學奬如奧數金奬, 世界數學優, 十八區自己區銅奬, 學校既傑出學生奬(全級一位), 成績全級三名內(但只得8x人) 中國星星河畫畫二,三等奬等小奬項---唔知 ...

旅行日

一年級旅行目的地:海馬公園
當日天氣:
大致多雲,有幾陣雨。
高: 21°    低: 18°
相對濕度: 80-95 %

天氣相對較涼又可能有雨,記緊添衣和帶雨具。提醒小朋友小心安全。

各位皇仁媽咪,您好! 小兒(現在小五)也是數學比較標青,有幸小四暑假取得國際賽總冠軍,本港數學/奧數賽也有甚麽金獎、銀獎、特等獎、一等賽,體育首遜,鋼琴一般,但敲擊已有五級,在區外普通小學保持全級三甲(希望可持續 ),若校內沒有人選皇仁,不知小兒會否有面試機會呢?

另不知道皇仁著重樂團嗎?

A million thanks in advance for your kind advice.

原帖由 fallenleaf 於 11-11-7 12:05 發表

全級三名內加上有獎項補充已經好穩陣有面試機會。
留意有沒有同校其他同學同是報這學校,因如果只是普通小學,皇仁只收一個的機會大。
所以成功的關鍵在面試的表現,禮貌、說話的內容和表達的能力。
祝好運! ...

請看PM

請看短訊留言

原帖由 yuetmama 於 11-11-7 21:08 發表
各位皇仁媽咪,您好! 小兒(現在小五)也是數學比較標青,有幸小四暑假取得國際賽總冠軍,本港數學/奧數賽也有甚麽金獎、銀獎、特等獎、一等賽,體育首遜,鋼琴一般,但敲擊已有五級,在區外普通小學保持全級三甲(希望可持續 ...

PM

請看短訊留言

原帖由 mrsjacky 於 11-11-3 09:40 發表
想問問大家,希望有人解答一下,特別係誇區考入,大家點睇我個case﹖

而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104可能屬band 1 尾(油尖旺區,平 ...

原帖由 yuetmama 於 11-11-7 21:08 發表
各位皇仁媽咪,您好! 小兒(現在小五)也是數學比較標青,有幸小四暑假取得國際賽總冠軍,本港數學/奧數賽也有甚麽金獎、銀獎、特等獎、一等賽,體育首遜,鋼琴一般,但敲擊已有五級,在區外普通小學保持全級三甲(希望可持續 ...

I am quite sure that your son can have the chance to interview. In fact, he should have high chance to get into other top schools too.

Good luck.

中史阿仔班好似昨天才測,
是form test嗎?
詳情冇問....@@

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 20:51 發表
發現其中一題, 是抄自中文大學教育學院 的中四題目

我仔反而好熱衷參予,
可能師兄叫到唔想托手爭掛,
總之除做功課同溫書,
學校大小事務都樂於奉陪。

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 21:09 發表
阿仔說 自己社上次只有1個f.2 的學生參加賽前集訓