用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校與補習社
go

學校與補習社 [複製鏈接]

為何小朋友已經每日返學
都仍然需要去補習? 又或者返屋企,家長再教過? (英,數)

點計係學校學唔識?  反而補習老師可以教的明白!

我好奇為何????? 點計??????
仲有些小朋友需要全科補,咁喺學校整日做咩?

學校老師授課時,不理小朋友是否聽得明都仍繼續教嗎?
小朋友出面如事先補過先可以上堂聽得明,咁其它冇補的小朋友是否就如鴨子聽雷?

我覺得學校可以在教學效率提升,
咁家長同小朋友都可以多些親子時間!
   0    0    0    0

是全班大多數同學都在學校學不懂嗎?
如不是, 我會反問自己, 為何別人的小朋友在校能學懂而自己的小朋友卻學不懂呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

一至五去補習社的大多是因為家長返工, 無人睇住d仔女所以放在補習社托管做功課, 只係有多餘時間先會比d練習佢地做下, 而唔係真正的補習. 或者有些家長唔識教, 又或者d細路唔聽家長話, 遲遲都未能完全功課, 所以先放喺補習做功課.
其實上堂係大部份學生都會明, 唔明的又唔會出聲問, 咁老師問"你地明唔明白"的時候, 無人答, 佢就會繼續教落去.

kikiboy, Wendy212
我並非指我家中小朋友,也不是返補習社做功課等家長收工接那些。  只因我看到好多家長都幫小朋友報補習的原因,大多數都係跟唔到學校進度,而且是各種學校都有, 睇到補習社...x研 / xkid , 學英數的小朋友讀名校大把呀, 除咗平日,好多都是星期六日補, 問咗d家長,話唔補會唔掂 ...

我發現既情況係:

派位的學校收生程度參差, 學校不可能照顧每位學生, 有一些的確進度有問題, 上堂唔明.

有一些是家長真的不能在家照顧小孩, 或不懂教導, 是有需要的.

有一些小孩單獨在家不能自理, 總在熟識的地方HEA.

名校的是人人都要求孩子上課前已預先學習一次, 在上課時已有慨念, 可增加記憶, 快人一步. 就會形成老師越教越快, 唔補唔得.

回復 1# miffy 的帖子

Hi miffy,

請問你小朋友是否在油天對面d 補習社做功課, 邊間比較好小小?可否比d 意見
Thanks!

回復 2# 森森美 的帖子

今年開學試咗2間,(一間,跟果個老師完全唔得,英文唔識,查電話字典,教錯晒,中文都有好多錯.)補咗半個月就走.
第二間教功課ok,(呢2日測驗,佢地話仔仔多功課,沒時間幫同佢温,又無比卷佢做,沒責任心.)測驗要自己同佢溫.

原帖由 miffy 於 11-10-27 14:01 發表
咁揚??

pls check pm.

miffy
    可否pm補習社個名比我.thanks

回復 5# miffy 的帖子

多謝你分享,我好明白需要返工的家長俾子女去補習社做功課的用意,真係對家長有好大幫助,會減輕父母收工太遲跟唔到功課或者冇時間做親子活動的壓力。   我只係希望小朋友在學校每日6-7個鐘的時間充份學到嘢,不只學新嘢,又可以撥時間補底(咁就唔需要再補習),最好再做埋大部份功課,咁就太好了! 我知係異想天開,但又唔想睇到囡囡幾乎每日都做幾個鐘的功課同溫默書

而且我覺得既然學校有教,但放學再花多倍時間去補習的小朋友仲慘

本人覺得補習社只是做功課及看管小孩地方, 在學校8小時都不能明白的, 試問補習社得2-3小時(比例可能是1:20或以上)能否弄明白呢, 而且補習社好與否好在乎家長點睇, 因有部份要求唔欠功課就OK!有部份要求考試都要補習社教到科科90分(註本人不是開補習社), 我本人都不滿意補習社教學的方法.

學校老師對住咁多學生又要做本身果堆admin野,邊度照顧到你個小朋友?都係教教教教教哂d野就算數嫁姐
出去補習都係想學多d野姐,平時又唔係好多時間睇住小朋友,何況教好佢?我本身都唔識教小朋友學校既野

補習社好與不好,都係講運數.若果要去好多人的補習社,通常係父母返工,夜返到屋企或者無人教等原因.我亦識得有家長係因為唔想同小朋友破壞關係而去補習,只求做好功課,考試時有人同小朋友去溫習.

事實上,現時家長和小朋友都好辛苦.

補習社,只可以跟小朋友功課,默書,測驗要靠家長自己跟.

補習社可以傾要求架. 我以前起青衣, 依家起太子都係同補習老師講要在測驗,評估前先幚手教好測驗內容, 有時間再完成功課, 因評估前一般較少功課.

不過我揀既補習班都係6個以下, 唔會揀10幾廿人的班. 我知有D補習社收900一個月5天2小時, 太平LA, 唔相信D老師會帮埋溫習. 1400至1800會合理D, 可以有要求.
‹ 上一主題|下一主題