用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啓思小學附屬幼稚園的小一出路
go

啓思小學附屬幼稚園的小一出路 [複製鏈接]

我很喜歡CPSK, 請問小學如不直上啓小, 自己考私小和直資的話,機會大嗎?  我最心儀蔡繼有, 請問有無CPSK畢業生能成功考入CKY呢?  CPSK的三年教育對考CKY 有無幫助呢?
   5    0    0    0

請問有無CPSK家長可以幫下我呀?

回復 2# iloveal 的帖子

很多人因為CPSK小學和中學行IB制所以对CPSK又愛又恨,最後放棄.不過我認為在幼稚園的三年,CPSK的課程是混合了有学卷和沒有學卷,甚至名挍的教学優點.CPSK既着重愉快學習,又着重兩文三語和訓練思考.CPSK的定位是中間路綫.CSPS往年的升小資訊可証明和其他幼園有相若的出路.我就將這三年幼園獨立看,當作沒有啓小的考慮.

回復 1# tangohk 的帖子

還有CPSK有很好的校園,空氣好,對孩子身心健康一定有良好的幫助.我就不太喜歡其他密封式的校園.
當日我上午九点去交留位費,正遇着幼園学生上課室,我所見到的可以用"愛心"和"細心"去形容,覺得沒有選擇錯.
CPSK的中間定位很適合孩子和我.

原帖由 tangohk 於 11-11-20 18:47 發表
還有CPSK有很好的校園,空氣好,對孩子身心健康一定有良好的幫助.我就不太喜歡其他密封式的校園.
當日我上午九点去交留位費,正遇着幼園学生上課室,我所見到的可以用"愛心"和"細心"去形容,覺得沒有選擇錯.
CPSK的中間定 ...

謝謝你的回覆, 經過一些時間的了解, 我已没有很担心這個問題了, 考小學不只是幼稚園方面, 家長的教育更是重要!  我也很認同cpskg的理念和課程計設, 對老師的愛心和質素也很有信心! 學校環境也十分好.  只是地點不是太方便而已, 想帶返學後再上班交通也不十分方便, 小朋友坐校車時間也不短.

回復 1# iloveal 的帖子

無錯...地點真係不方便....

呢個都係我唯一擔心既因素.. 如果有錢住附近就最PERFECT~~

回復 1# wishwong 的帖子

或者搬近d....搬返出九龍啦~~如你可以會比小朋友讀埋cps.......早搬早享受....或者又可以用地址來抽再更好or你心儀既學校 !

可以考慮下自己揸車, 我地好多都係住新界, 都係半小時內既車程. Tko出去, 老公揸3個字, 我就慢d都係4-5個字.

問題係老公教書要7:XX am番工... 車唔到..
我中環番工.. 如果我揸完直接番公司.. 每月停車場費應該OVER亞仔一個月學費....

原帖由 IRON 於 11-12-4 09:14 發表
可以考慮下自己揸車, 我地好多都係住新界, 都係半小時內既車程. Tko出去, 老公揸3個字, 我就慢d都係4-5個字.

如果樓價回落..真係可以考慮~~

原帖由 shirleylee_0514 於 11-12-3 12:47 發表
或者搬近d....搬返出九龍啦~~如你可以會比小朋友讀埋cps.......早搬早享受....或者又可以用地址來抽再更好or你心儀既學校 !

回復 2# wishwong 的帖子

搬返出來都化算, 節省了交通費.

回覆:wishwong 的帖子

其實校車都好方便吖,以前住荃灣坐校車好ok㗎

我住將軍澳, 坐校車返放都好方便, 而且車程時間亦不大長, 大約30-40分鐘。

補充: 我很喜歡CPSKG, 囝囝在K2轉來的, 令他得到兩年開心的校園生活

回覆:wishwong 的帖子

我個女當年讀完K2,用CPSK的成績表去面試,考到五間學校,最後入左DG呀!學校D學業優異獎都好有用架,大家俾心機呀!

回覆:iloveal 的帖子

環境同老師都好好,英普教學都好有效㗎,不過要自己加強認字方面囉

引用:環境同老師都好好,英普教學都好有效㗎,不

原帖由 share123 於 12-05-09 發表
環境同老師都好好,英普教學都好有效㗎,不過要自己加強認字方面囉
我係新手媽媽,想問CPSKG 有冇分英粵和英普班?

shirleylee_0514  沒有的 !  發表於 12-5-25 14:12

英普教學

clarng 發表於 12-5-29 00:10
英普教學

咁即係在學校唔教廣東話?  但上面又有家長講兩文三語?  唔係太明
‹ 上一主題|下一主題