用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教:如小朋友受谷,是否應該揀傳統學校? ...
樓主: ahnew
go

誠心請教:如小朋友受谷,是否應該揀傳統學校? [複製鏈接]

原帖由 七點半 於 11-10-28 11:37 發表
所以我身邊的朋友fail的多過入到...hehe....我記得有朋友講interview時會叫小朋友畫畫, 然後問小朋友一些問題...我相信學校不是睇小朋友的畫畫工力, 而是看看小朋友想像到什麼...畫畫個個小朋友都會畫....到底學校要 ...

小朋友, 不是只看學術成績來衡量的
所以, 不要問, 點解自己個仔有乜cert, 考到乜乜, 但人地都唔收

一個人的發展, 智力只係一部分
還有德育, 還有社交, 還有個人性格, 態度的
學術高分, 不代表其他方面也會出色
一個好叻, 但好串的細路, 你話學校鍾唔鍾意收?
一個識好多字, 但唔識問問題的小朋友, 可能亦唔係某些學校杯茶.

醒目開學勳章 王國長老

AGREE
作為一個媽媽, 我覺得揀學校, 係為小朋友揀一個教佢成長做人既地方, 唔係只教佢識字既地方, 你俾咩種子, 就種出咩果實, 對我黎講, 學校傳唔傳統活唔活動都好, 出黎辦學既一定要有"教養孩童"既心, 包容, 補底, 愛心, 誠信, 缺一不可

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-28 03:11 PM 發表

小朋友, 不是只看學術成績來衡量的
所以, 不要問, 點解自己個仔有乜cert, 考到乜乜, 但人地都唔收

一個人的發展, 智力只係一部分
還有德育, 還有社交, 還有個人性格, 態度的
學術高分, 不代表其他方面也會出色
一 ...

Soooo agree with Charlotte_mom, very "professional" anaylsis.  My daughter studies in a local traditional school.  Academic wise, I feel more secured.  However, I also feel lost and puzzled when I see kids from international school are knowledgable in many area, have confidence in doing presentation, not afraid to ask.  I also wonder if my daughter knows anything out of the text book or exam area.

醒目開學勳章 王國長老

我睇你好, 你睇我好, which is always true!
原帖由 lidoenwai 於 11-10-28 03:33 PM 發表
Soooo agree with Charlotte_mom, very "professional" anaylsis.  My daughter studies in a local traditional school.  Academic wise, I feel more secured.  However, I also feel lost and puzzled when I see ...

原帖由 lidoenwai 於 11-10-28 15:33 發表
Soooo agree with Charlotte_mom, very "professional" anaylsis.  My daughter studies in a local traditional school.  Academic wise, I feel more secured.  However, I also feel lost and puzzled when I see ...

這就是香港教育的問題, 也是不少家長的問題--沒有空間俾小朋友去思考

點解國際學校似乎d小朋友可以識好多野咁?
在我來講, 決定因素就係空間!
我地做大人, 有時都要反思一下, 自己係點學野既呢?
我地吸收知識, 一定要經過一個思考過程.
過程中, 我們或會經過有概念錯誤的時候, 也要經過應用概念的時候, 還有引伸概念的時候
過程, 係需要時間的.
沒經過這個過程, 知識不會內化為自己的學識, 你根本不會記住.

我們討厭填鴨教育, 就係這個原因.
無思考, 無想像, 無空間.

揀小學, 好多又問埋中學.
為左入band 1英中, 小一就話要開始操
先不提小朋友辛不辛苦的問題
而係, 小學教育真係只得為入英中這個目的?

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-28 16:04 發表

這就是香港教育的問題, 也是不少家長的問題--沒有空間俾小朋友去思考

我地吸收知識, 一 ...

醒目開學勳章 王國長老

當年女女讀一間活動教學既幼稚園, 讀得好愉快亦學到野, 於是開始反思: 係咪上小學, 只有打打殺殺一條路?
然後開始識上bk, 當年有d資深家長, 介紹左呢d"新思維學校", 講既theory同你差唔多, 當時個腦"當"一聲, 係啊, 上到大學至知, 原來學習唔係靠spoon feed, 知識係無限, 只有靠吸收運用到至會變成自己野.......咁點解一直以黎會認命地覺得小學中學應該要填鴨?

無可否認, 家長會對無track record既事物欠缺信心, 想揀間穩陣既老字號學校亦可以理解, 只係呢個"空間"問題, 的確值得唸唸

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-28 04:04 PM 發表

我地吸收知識, 一 ...

幾年前我都好迷惘,因為我有一個同樓主一樣質地的女女。

我女K2時上左某幼稚園的暑期班,一個月吾夠,上堂時做左兩本厚厚的暑假作業 (我完全吾知,個課程介紹好多野玩,無預佢要做咁多作業) 課程最後果日派番來,亞女望住本作業嘅一席話,令我有叮一聲嘅當頭捧喝,佢話----->
媽咪,我知點解返學咁辛苦啦,原來返學好多功課做㗎!

啊!c火,佢覺得:返學=辛苦!佢咁細個都咁諗,大個會吾會吾再受谷? 結果我上年揀左間活動敎學嘅小學比佢,Li間亦係佢自己想入嘅,周圍好多人話:人地話好淺喎! ----->但讀落其實吾淺,應該係話淺又得,深又得,佢好多open question,如果家長肯花時間一齊搵資料同解釋,係可以學得好深多遠,但吾理佢嘅,咪只學basic野咯!所以好多人話淺囉...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-28 16:17 發表
當年女女讀一間活動教學既幼稚園, 讀得好愉快亦學到野, 於是開始反思: 係咪上小學, 只有打打殺殺一條路?
然後開始識上bk, 當年有d資深家長, 介紹左呢d"新思維學校", 講既theory同你差唔多, 當時個腦"當"一聲, 係啊,  ...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-28 16:17 發表
然後開始識上bk, 當年有d資深家長, 介紹左呢d"新思維學校", 講既theory同你差唔多, 當時個腦"當"一聲, 係啊,  ...

近十年, 其實香港教育當局已提倡要學會學習,
原因就係因為呢個係一個資訊爆炸的年代.
你要知識, 一按電腦, 幾千萬條search results可以俾到你,
咁, 究竟教育應該係教小朋友甚麼呢?
就係如何去運用資訊啊.
點解要做專題研習?
就係因為呢個係一個機會, 俾小朋友自己去搵, 去選, 去整理, 去重新演繹知識, 有左一個學習過程, 佢地先係真正學到野. 但香港家長太習慣只係問結果和成績, 忘了, 小朋友的學習經歷同樣重要.

其實, 香港的教改不盡是唔好野, 好多理念都係好的.
但唔知點解, 上有政策, 下有對策, 再加埋家長的壓力,
搞到依家的教育, 好似比以前更填鴨....

回復 29# 莎莎莉莉 的帖子

就係因為一按電腦,一個google search,幾千幾萬條資料隨時搵到,所以,將來要的技能,係批判思考,係識得搵重點,係要能夠分別喺呢一堆大海般的資料中,邊啲有用,邊啲係流料,邊啲係重點.

亦因為這樣,填鴨式訓練出來的被動態度/拒絕思考態度,會被淘汰.

除非,填鴨式單向式的教學模式會慢慢轉營...

原帖由 Christi 於 11-10-28 23:13 發表
就係因為一按電腦,一個google search,幾千幾萬條資料隨時搵到,所以,將來要的技能,係批判思考,係識得搵重點,係要能夠分別喺呢一堆大海般的資料中,邊啲有用,邊啲係流料,邊啲係重點.

亦因為這樣,填鴨式訓練出來的被動 ...

無錯, 而呢D, 真係需要時間去訓練.

但, 香港家長願意俾小朋友呢D時間嗎?
我好怕果D乜野操練的補習班,
有人教我俾小朋友讀乜野公X數,
話之後做數會快, 一睇到題目唔駛諗就識計.
但係, 呢D係咪學數學的本義呢?
快而準, 但根本唔明白, 我好相信, 有唔少呢D人.

我舊年都面對樓主呢個問題,我囡囡KG屬於谷嗰類,品學兼優,問老師意見都話囡囡適合讀區內有名傳統小學,上一屆我地KG升上去全級既頭十名有五名都係我地KG既學生,要名列前茅,應該絕對冇問題,而且我仲有個細仔跟尾,上津校真係"穩打穩扎"~但我都放棄咗,因為我一諗到要日日C做爛做十樣八樣功課,個個星期c溫爛溫(一星期有幾個默書,測驗)!我真係覺得冇乜意思.仲要係講梗整個小學時期...6年喎....仲有以前我地嗰代冇乜邊個老豆老母會跟功課,依家呢代冇乜邊個老豆老母唔跟功課....之後最後決定讀一條龍直資,全英教學,囡囡番學又番得好開心,又學到野,番咗兩個月真係可以做到free writing,佢好敢寫英文,上完一堂寫到近百字文章,雖然GRAMMAR係有錯(因為未學grammar,但我已經自己開始教),但get到佢意思既,呢啲正係我想要既~ 所以真係想睇你想要啲乜,同你想你仔女行邊條路!

原帖由 kls12 於 11-10-28 10:49 發表

這段話很有意思,非一般家長能寫得岀。
除了小朋友外,家長的看法及支援也要考慮。

看了再看,很認同這段話很有意思!

家長如安排子女入讀"谷"的學校,你就預左你要谷得起佢整整六年,如入到這些學校埋怨學校多功課就太遲,學校也不會因此而改變,谷得起的孩子當然有成功感,但在名校中谷唔起的孩子大有人在,只是父母們報喜不報憂.
回到最根本,家長要深思教育的目的何在?孩子的學習是為了什麼?教導孩子要懂得釣魚,而不是餵佢地食魚!!
我個人認為孩子有成功感,有信心,建立自我正確的價值觀對佢未來發展最重要,將來十幾廿年咩光景,我地都無從準確知道,讀傳統學校既學生唔代表一定飛黃騰達,讀活動教學學校的學生更唔一定比下去.(只是個人感受)

原帖由 gigiyikyik 於 11-10-29 00:15 發表
我舊年都面對樓主呢個問題,我囡囡KG屬於谷嗰類,品學兼優,問老師意見都話囡囡適合讀區內有名傳統小學,上一屆我地KG升上去全級既頭十名有五名都係我地KG既學生,要名列前茅,應該絕對冇問題,而且我仲有個細仔跟尾,上津校 ...

Can I ask which 直資一條龍全英教學 primary school that your girl studying?  It seems that school is quite good from your say.  Thank you!

回復 33# ahnew 的帖子

Hello ahnew,

我以前觀察到我女兒, 肯做功課, 回家亦記得在學校的事, 為人活潑亦多言, 我以為佢返學都好ok, 唔錯...點知, 經過觀課, 我留意到佢係學校原來好似好被動, 亦不主動舉手答老師問題, 好似有少少發夢咁, 我就知道我個女其實並不是我所想的比較醒目...佢只係屬於乖...後來我同老師傾計, 老師都話佢返到學校比較靜(跟在家好似兩個樣), 亦不主動......所以你記得要跟老師傾一傾...

你女女同我女一樣,係學校見倒老師吾敢出聲,好乖又被動,同係家係兩個完全吾同嘅人,我驚放佢係傳統催谷度,會更強化左佢嘅被動。所以了解小朋友性格真係好重要!

原帖由 七點半 於 11-10-31 10:55 發表
Hello ahnew,

我以前觀察到我女兒, 肯做功課, 回家亦記得在學校的事, 為人活潑亦多言, 我以為佢返學都好ok, 唔錯...點知, 經過觀課, 我留意到佢係學校原來好似好被動, 亦不主動舉手答老師問題, 好似有少少發夢咁,  ...

回復 37# idy926 的帖子

你都講得咁, 返傳統學校可能會助長佢唔出聲的習慣...不過, 我又想佢到底是不喜歡返學講野, 定係其實佢都可以將係屋企活潑一面帶回校呢?? 如果佢返學是不喜歡答問題, 我放佢係活動教學學校, 佢又會唔會輸了一點點呢??

醒目開學勳章 王國長老

活動教學, 可以TRAIN到內向既小朋友變得放膽, 如果老師HANDLE得好, 反而會讓每一個小朋友都有公平發表既機會, 唔會淨係多咀果D講晒
而活動教學學校通常有一個理念, 就係會俾小朋友自由度, 等佢地有唔同機會發揮, 就算唔係品學秉優模範生, 都可以搵到自己興趣同專長, 例如(唔怕羞講句)我女數學係最"屎"果組, 屎到要補底, 但老師同時俾機會佢寫校報, 英文亦入到話劇組, 舞蹈亦入校隊, 識拔尖亦識補底, 至係我心目中理想既辦學
不過之前都有家長講過, O係活動教學學校讀書, 學校一樣教BASIC野, 不過要靠學生主動性至決定到可以學到幾遠, 知識係無限的.........所以小朋友要肯睇書, 肯主動求學問, 去到呢D學校至如魚得水
原帖由 七點半 於 11-10-31 11:39 AM 發表
你都講得咁, 返傳統學校可能會助長佢唔出聲的習慣...不過, 我又想佢到底是不喜歡返學講野, 定係其實佢都可以將係屋企活潑一面帶回校呢?? 如果佢返學是不喜歡答問題, 我放佢係活動教學學校, 佢又會唔會輸了一點點呢?? ...

agree!小女學校就係同你校一樣理念!有拔尖亦有補底!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-31 11:53 發表
活動教學, 可以TRAIN到內向既小朋友變得放膽, 如果老師HANDLE得好, 反而會讓每一個小朋友都有公平發表既機會, 唔會淨係多咀果D講晒
而活動教學學校通常有一個理念, 就係會俾小朋友自由度, 等佢地有唔同機會發揮, 就 ...
‹ 上一主題|下一主題