用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路只行了一半,身心俱疲
go

路只行了一半,身心俱疲 [複製鏈接]

路只行了一半,身心俱疲.有冇人同我一樣!
   0    0    0    0

totally agree

Add oil.  Don't give up.

上次睇報紙,話好多媽媽會係8至12月其間有depressi0n,其中一原因是小一選校,我都有同感,有時夜晚會彈起瞓唔着,好驚過馬路比車撞到!

I feel exactly the same. I feel myself get a few years older since September. I don't know how I could progress to June next year.

原帖由 lalalambb 於 11-10-27 21:15 發表

原帖由 lalalambb 於 11-10-27 21:27 發表
上次睇報紙,話好多媽媽會係8至12月其間有depressi0n,其中一原因是小一選校,我都有同感,有時夜晚會彈起瞓唔着,好驚過馬路比車撞到!

我今日已經係咁~ 收唔到信, 當刻好想喊~ 成個人失魂落魄咁, 過完馬路先記得冇望有冇車, 我當時仲要拖住個細仔o忝~ 諗番起都勁驚!!!

同感!一次就夠啦,選一條龍就係唔想6年之後再來多次!

原帖由 lalalambb 於 11-10-27 21:15 發表

身為人母, 長憂99啊~~~你就想行了一半, 前路漫漫呢.

唔只媽媽, 爸爸其實都有呢種感受..我昨晚先發夢阿女INTERVIEW既情況..一日沒有著落,,一日既心情都好忐忑

回復 10# lalalambb 的帖子

me three!
let us encourage each other!

原帖由 ChristieMing 於 11-10-27 21:31 發表

我今日已經係咁~ 收唔到信, 當刻好想喊~ 成個人失魂落魄咁, 過完馬路先記得冇望有冇車, 我當時仲要拖住個細仔o忝~ 諗番起都勁驚!!!

我上次都係咁,同呀囡差d比車撞,夜晚彈起又唔敢話比人知,日頭又要整呀囡d嘢,發夢都同佢面試有關,有時倦到都唔知自己整咗d咪嘢,好倦!

me too...................

請大家停一停,太誇張了,我也是在等待,收reject信的家長之一,積極點吧!

Don't disappointed, add oil!

原帖由 lalalambb 於 11-10-27 21:27 發表

真係有少少depress,我自問唔算好緊張,但臨近出result 日子都難免擔心
吼~_~

totally agree !  until now, no call and letter.  it means rejected but still can't accept.  such feeling.............it just start 1/3 and still hv to go the rest of it

agree!  Very torturing process.  No siblings and non-related, chances are slim....

回復 18# lalalambb 的帖子

講真,2006年實在太多人了,每間學校都二三千人爭百幾個位,真係好難的。係這個遊戲開始前我已經預計會出現一些人有好幾個OFFER,又有一大批人一個OFFER都冇。其實學校唔收並唔代表你的小朋友没有人好,例如學校喜歡收乖巧定當的,自己嗰件唔係自然就落選了,但這樣並非代表你小朋友唔掂,唸一唸自己小朋友的長處,最緊要對自己的小朋友有信心,心情就會好起來了。

其實到6月大抽獎後會有很多位的,到時又另一番景象。大家加油,仲有,小心過馬路呀~~
‹ 上一主題|下一主題