用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩派位理想嗎?
樓主: im_csb
go

救恩派位理想嗎? [複製鏈接]

TSA

原帖由 GIPW 於 11-11-2 04:41 發表
Then according to the TSA result, the school will classified your banding. Last year my friend'son who was in P6 told me that because of the tests, school ask her not to apply Band 1a but to apply band 1b school.

我聽過有家長狂操TSA, 甚至買不少TSA補充練習狂做, 令小朋友加添壓力, 為乜先?  小朋友訓練中英數無可厚非, 但如果因為被誤導對升中有幫助而增添小朋友的考試壓力, 恕怪我說得難聽, 這是家長的無...當然, 儘管政府美言說得漂亮, TSA成績或多或少也是學校表現的照妖鏡, 對水平較差的學校是有一定的壓力, 雖然小學殺校線是16人, 中學是67人, 但TSA成績水平偏低, 難保教育局不會照肺, 刁難, 相信對某些學校還是有一定的壓力.

redkoni,

想問下你的意見,軒下vs救恩,你會點揀? 我唔識揀 :>
k3讀緊下午班
住油尖旺區
兩間我都好鐘意,兩間都有支持者.點搞好呢?

原帖由 redkoni 於 11-11-2 09:26 發表

我聽過有家長狂操TSA, 甚至買不少TSA補充練習狂做, 令小朋友加添壓力, 為乜先?  小朋友訓練中英數無可厚非, 但如果因為被誤導對升中有幫助而增添小朋友的考試壓力, 恕怪我說得難聽, 這是家長的無...當然, 儘管政府 ...

原帖由 jj_bb 於 11-11-2 10:24 發表
redkoni,

想問下你的意見,軒下vs救恩,你會點揀? 我唔識揀 :>
k3讀緊下午班
住油尖旺區
兩間我都好鐘意,兩間都有支持者.點搞好呢?

你並無講出小朋友是男仔定女仔喎?  這是否揀軒下的重要因素之一?

redkoni,

你解釋得很詳細啊! 我冒昧想問, 因我的是男孩, 救恩在中西區, 升中時似乎男孩子的選擇不多。如升中時想返回東區派位(因家住東區,而東區有很多不是傳統名校但成績比美甚至更好的學校), 我知到時可要求轉回住址的校網,但聽聞有機會"跌band", 請問在此情況下, 你知道banding是何機制調節的嗎?

原帖由 redkoni 於 11-11-2 09:19 發表

兩大因素主宰升中派位:  
[1] 師兄師姊考得的中一入學前香港學科測驗(Pre-S1 Hong Kong Attainment Test)成績
[2] 學生於呈分試的校內全級名次

統一派位大抽獎
取決於學生的Banding, 甲部Banding 取決於全港學生 ...

原帖由 ngsmum 於 11-11-2 11:28 發表
redkoni,

你解釋得很詳細啊! 我冒昧想問, 因我的是男孩, 救恩在中西區, 升中時似乎男孩子的選擇不多。如升中時想返回東區派位(因家住東區,而東區有很多不是傳統名校但成績比美甚至更好的學校), 我知到時可要求轉回住址的校網,但聽聞有機會"跌band", 請問在此情況下, 你知道banding是何機制調節的嗎?

申請跨網派位, 升Band跌Band都是有可能的, 因為乙部Banding取決於所屬校網, 學生由三次呈分試後所衍生出來的全港rank order是不變的, 一位學生以自己的絕對名次, 放在不同的一大班人比較, 相對名次自然因應會有上有落, 這就是Banding遊戲的難測之處, 當一大班人排出了相對名次後切成三份: Band1, Band2, Band3,  如果將那些Band頭Band尾的邊緣人, 放在另一大班人裏再排名分成三份, 就算兩班人水平相若, 你也難保原本Band2頭不升上現在Band1尾, 或者原本Band1尾不跌落現在Band2頭, 所以如果不是Band1尾, 跨網跌Band機會甚低, 不過由於變數太多, 根本無人能夠肯定, 對嗎? 況且, 小學只能用自己小學往績, 幫你評估Banding, 你轉咗校網, 老師根本參考唔到, 靠晒你自己估喇, 當然, 師兄師姐年年頭十名都派名校(自行巳經被取錄或被直資名校取錄等等), 我次次考第一, 自己也心中有數去邊個校網都應該是Band1頭. 不過, 在大抽獎下, Band1頭與Band1尾都是靠隨機編號, 以較小為優先.

回復 43# redkoni 的帖子

redkoni :
"你並無講出小朋友是男仔定女仔喎?  這是否揀軒下的重要因素之一?"

回:
女仔
仲有個細佬跟尾

原帖由 jj_bb 於 11-11-2 12:20 發表
redkoni :
"你並無講出小朋友是男仔定女仔喎?  這是否揀軒下的重要因素之一?"

回:
女仔
仲有個細佬跟尾

咁樣真係要諗埋細佬...  暫時唔得閒, 遲啲再覆你.

Was told 軒下 is good for boy not so favorable for girl.  

Maybe redkoni can give you more good advise.  I live in 東區 as well.

醒目開學勳章

原帖由 jj_bb 於 11-11-2 12:20 發表
redkoni :

回:
女仔
仲有個細佬跟尾

有無原因要揀軒下, 而吾揀軒上?

回復 5# redkoni 的帖子

redkoni, 謝謝你的詳細回覆!

家長係舊生 :>

crabpincer: 可否指點下? :>
我地十五十六中

原帖由 CrabPincers 於 11-11-2 13:15 發表

有無原因要揀軒下, 而吾揀軒上?

不好意思插個咀。請問你有沒有詳細了解過軒下呢?我有親友孩子在官小讀(但不是軒小),對官小印象很差,老師沒有愛心,教得淺考得深,小朋友跟到考到當然好,但如孩子表現一般,老師也不理你,家長要有心理準備閣下自理。

而如果為了入聮繫中學,如QC丶BPS等,我覺得更要三思,因為除非孩子真的很突出,否則靠聮繫去到這些學校,說不定只是陪跑,打擊了自信,最後連大學也入不了(這是我以前親眼所見)。

當然如果你了解過軒小而又覺得適合孩子則另當別論。

原帖由 jj_bb 於 11-11-2 13:44 發表

我地十五十六中

醒目開學勳章

原帖由 jj_bb 於 11-11-2 13:44 發表

我地十五十六中

如果你FOR 我
我會揀軒上, 不過, 你係OLD BOY/GIRL 分就真係無得好講啦

軒下, 真係吾熟

不過, 比我, 都係會揀軒下, 呵

醒目開學勳章

原帖由 ngsmum 於 11-11-2 14:01 發表
不好意思插個咀。請問你有沒有詳細了解過軒下呢?我有親友孩子在官小讀(但不是軒小),對官小印象很差,老師沒有愛心,教得淺考得深,小朋友跟到考到當然好,但如孩子表現一般,老師也不理你,家長要有心理準備閣下自理。

而如果為了入 ...

吾是所有靠聯繫入去聯繫中學的都係包底的

你不妨去打聽一下...........

軒下我吾知
軒上的老師, 有大部份都係好有愛心的
官校的老師, 吾一定係無愛心
同每一間學校都一樣, 一樣有好與吾好的老師

當然當然. 對不起, 我對軒小其實沒甚認識,只是眼見的兩個例子實在令人婉惜, 想提醒家長不要只看升中派位選校, 最好先多了解學校, 如有冒犯,請包涵!

原帖由 CrabPincers 於 11-11-2 14:12 發表

吾是所有靠聯繫入去聯繫中學的都係包底的

你不妨去打聽一下...........

軒下我吾知
軒上的老師, 有大部份都係好有愛心的
官校的老師, 吾一定係無愛心
同每一間學校都一樣, 一樣有好與吾好的老師 ...

redkoni, 很多謝你的comment.

好慚愧, 我唔係未雨綢繆的好家長, 我只會見步行步, 好率性, 鍾意就鍾意, 而我真的好鍾意救恩, 覺得佢地的教育理念和教學模式都合我意, 亦很適合我那位跟我一樣率性的兒子, 所以只要收, 一定讀, 不會考慮升中的問題, 升中係6年後的事.  所以, 當見到這兒有人顧慮到救恩的派位是否理想, 我真係不明白為何小一都未入讀又憂慮中一. 覺得香港的家長真係好辛苦, 有感而發, 才寫了那句話, 絕對沒有其他意思, 還望見諒!

原帖由 redkoni 於 11-11-2 09:19 發表

兩大因素主宰升中派位:  
[1] 師兄師姊考得的中一入學前香港學科測驗(Pre-S1 Hong Kong Attainment Test)成績
[2] 學生於呈分試的校內全級名次

統一派位大抽獎
取決於學生的Banding, 甲部Banding 取決於全港學生 ...

醒目開學勳章

原帖由 ngsmum 於 11-11-2 15:24 發表
當然當然. 對不起, 我對軒小其實沒甚認識,只是眼見的兩個例子實在令人婉惜, 想提醒家長不要只看升中派位選校, 最好先多了解學校, 如有冒犯,請包涵!

...

吾好講到甘嚴重
依家要搵一間適合自己仔女的學校, 真係好難, 真係要好好打聽清楚

有D 家長會BUY 多功課, 教深人一級, 有D 又BUY 活動教學, 未了解清楚, 真係會隨時入到去, 就無謂

軒下, 同救恩, 兩間學校, 我看, 教學模式就吾會同啦

原帖由 Nique 於 11-11-2 16:58 發表
好多人講話選學校要選合乎自己教學理念, 我初時好迷失, 其實好多學校我都唔知佢地有咩教學理念, 而家叫做有少少認識, 就係大部份學校的教學理念就係成績, 成績再成績,

哈哈, 真是一針見血, 不只小學, 這種所謂理念連中學也適用.  所以現在的學生個個好似倒模啤出來一樣的, 無乜個人獨特氣質.

‹ 上一主題|下一主題