用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這成績考出面D名校得嗎?
樓主: doncheng
go

這成績考出面D名校得嗎? [複製鏈接]

回復 17# fallenleaf 的帖子

打個譬喻,在一場眾多D1級泳手出戰的泳賽中,凡達不到D1級的泳手蹤使有多強的信心去參賽,結果還是輸的呢!又再引用女拔校長曾經講過的一句話:「考得呢間學校嘅,我相信小朋友嘅成績都有咁上下啩?!」真的不存幻想,這個世界根本就沒有多少奇蹟,凡事競爭都是在講究「實力」。「信心爆棚」當然是需要,但它一定在先有「實力」的先決條件下發揮出來,才有較大的作用呢。

多謝名位媽咪的意見,有支持,有反對...我決定比佢試下...可能有家長覺得好似越級挑戰,但人生路長...小小失敗又算什麼!

原帖由 navigator 於 11-10-30 14:25 發表
打個譬喻,在一場眾多D1級泳手出戰的泳賽中,凡達不到D1級的泳手蹤使有多強的信心去參賽,結果還是輸的呢!又再引用女拔校長曾經講過的一句話:「考得呢間學校嘅,我相信小朋友嘅成績都有咁上下啩?!」真的不存幻想,這個世界根本就沒 ...

我真係唔希望d家長用一個坐井觀天式的態度去猜度自己的小朋友的能力,點樣先叫有能力,點樣先叫沒能力,這個不是由你同我去決定。幾多自以為大熱的倒灶。烏龜都可跑贏兔仔,雖然係鳳毛麟角,但都值得我們反省。
況且我當然唔係叫人越級挑戰,既然係D1選手,你唔去做好你本份,只識長他人志氣滅自己威風,未打已輸,何信心之有!
我相信所有名校都抱著一個信念,佢地唔係淨係找尋成績好的,自信各方面能吸引到他們的,我覺得都不妨一試,損失嘅都係你同我都負擔得起,就係咁簡單姐,唔得又唔係要死嘅,真係晤明!

回復 23# fallenleaf 的帖子

唉,討論啫,各抒己見啫,都冇絕對嘅對錯,駛唔駛咁勞氣?亂咁強詞砌我啫?!自己小朋友嘅能力有幾多,乜家長仲需要「猜度」咩?!乜唔係一早就知道晒咩?
D1泳手對D1泳手,先致有場龍爭虎鬥,鹿死誰手,拭目以待;D3泳手對D1泳手,輸硬!選美咩?根本冇大熱的倒灶嘅童話,亦唔存在你講嘅「只識長他人志氣滅自己威風,未打已輸」嘅信心問題,好現實,呢啲嘢喺講實力架。名校嘅信念只有一個:要揾到the best of the best嘅精英學生。

回復 18# navigator 的帖子

That's why I said expectation management.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 24# navigator 的帖子

If you tune your posts more positive and balanced views, instead of sound challenging others, you may receive more balanced and positive reponses.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 navigator 於 11-10-30 16:08 發表
唉,討論啫,各抒己見啫,都冇絕對嘅對錯,駛唔駛咁勞氣?亂咁強詞砌我啫?!自己小朋友嘅能力有幾多,乜家長仲需要「猜度」咩?!乜唔係一早就知道晒咩?
D1泳手對D1泳手,先致有場龍爭虎鬥,鹿死誰手,拭目以待;D3泳手對D1泳手,輸硬!選美咩?根本冇 ...

我之前重以為你試過報女拔,失敗所以講咁多負面野。我重發現原來我唔係強詞砌你,因為你唔單只用這樣的方式去估量自己的小朋友,你重用這種方式去估量其他小朋友。人地勁唔勁,你理得佢唧,亦都唔到你理,最緊要做好自己。不過,你咁樣都唔緊要,好在政府係派位呢個遊戲上面都有個框架,亦都有個準則,你地學校都應該會話你知你嘅小朋友應該係屬於band幾,唔駛你去估,如果唔係,你肯定估底幾個band。

回覆 8# ANChan59 的文章

太過誇獎了.....

我猜natvigator只想說明"別作不切實際的期望" 和 "不要不自量力", 要"門當互對"吧.

我是有以上心態的, 所以只in了一間會面試所有申請學生的名DSS, 也沒有不自量力去申請全城認為最top的DSS, 免得阿女無面試機會而自卑.  這樣她便可見識一下名校的要求了.  真的, 甚至連對手也零捨唔同......

考下同真係讀係兩回事,報名時要攪清楚方向

回復 28# Yanamami 的帖子

Yanamami

As parents we should know our kids standard, but compare with the population of HK, I doubt it. What we can do is managing our expectation and stretch our kids to achieve a bit more?

ANChan59

算啦, 樓主都話去博下, 咁就一起祝佢好運啦。

回復 27# fallenleaf 的帖子

唉,越來越牛頭唔搭馬嘴嘞。我認為作為有sense嘅人嚟講,駛乜猜度呢樣嗰樣啫?根本就自己知自己事,心中有數,因此去做任何事,必定會量力而為架,唔會好似賭徒咁,淨喺識得響胸前掛個「勇」字就得嘞。要搏入名校,唔喺講運氣,喺講實力架。冇同情分、冇拉上補下、冇將就下、冇點解、冇幻想...... 十分現實架!我完全清楚我小朋友嘅實力去到邊個位,而學校嗰兩句佢屬於band幾又算得喺咩金句吖?!我唔識樓主嘅小朋友,亦冇需要知得咁佢清楚去說三道四吖。但從佢公開嘅表面「實力」嚟睇,我都冇話過佢差喎,更冇叫過佢唔好搏,我只喺誠實地講出我嘅讀後感而已。我知有好多家長都心存搏入名校嘅憧憬,我呢盆所謂嘅「冷水」可能無意間濺到佢哋嗰顆火「熾熱的心」,對此我表示歉意。唉,說實話總是不好聽的。

回復 28# Yanamami 的帖子

謝謝你的理解。很欣慰還有一些明白事理的媽媽呢。

原帖由 navigator 於 11-10-30 20:18 發表
唉,越來越牛頭唔搭馬嘴嘞。我認為作為有sense嘅人嚟講,駛乜猜度呢樣嗰樣啫?根本就自己知自己事,心中有數,因此去做任何事,必定會量力而為架,唔會好似賭徒咁,淨喺識得響胸前掛個「勇」字就得嘞。要搏入名校,唔喺講運氣,喺講實力 ...

我唔覺得我係牛頭不搭馬嘴,起碼我唔係牛頭亦唔係乜野馬嘴。我一路係答緊樓主的問題,係佢可唔可以考出面d名校。我亦一路都係比緊d正面嘅信息比佢。我無話過你的小朋友可唔可以去報考。你自己覺得小朋友不適宜去報考的話,你有權亦可以唔去報,但請不要自己一廂情願將自己的小朋友的情況加諸係別人身上。
我相信呢道每一個家長如果想小朋友去報女拔的,無不從小安排和栽培,所以唔止女拔咁激烈,女拔小一樣咁激烈,絕對唔係你講的心口掛個勇字,我亦無講過可以單憑運氣就可搏入女拔。無自信心就幾有實力都無用,更何況又無自信心又無實力那些,所以我強調嘅係除左有實力重要有志信心;有實力、有自信心都重要踏出呢一步,踏出都未必會成功,唔踏出就永遠都唔會做得成。連踏出呢一步都唔去,到時就唔好怨學校淨係收呢d人嗰d人,人地成功都要人地肯去試。
人地協恩校長話佢地往年d學生成績又好,有鋼琴8級證書的大把,唔通你等到有演奏級先去咩!如果我小朋友有7級、6級我都會去報,可能第二樣贏返呢,因為我唔知其他小朋友係點,我只係相信個個小朋友都唔會差,不如留待老師和校長去評定吧!如果自己小朋友成績差,沒有其他強項,就猛跟別人說這間學校不好,只收好勁好勁的人,務求令到某些人唔好去,我討厭囉!對唔住。

醒目開學勳章

或者講下我個女既CASE
係港島讀小學
搵中學時, 呀女自己要求去一間直資名校(吾係女X, 但係樓主提過的其中一間), 我當時心諗, 多數吾收, 小學又吾係名校, 名次只不過全級1X - 2X, PRESENTATION 又吾係好(怕羞內向), 但因為呢個係佢要求, 所以最後我都幫佢報名

結果, 當然吾收啦, 但就收左佢同校一個成績比呀女差的同學

知道結果果一日, 佢喊到七彩, 吾知點解, 佢好鍾情呢間名校(課外活動有同學讀呢間小學會升中學)

我同佢講, 失敗吾緊要, 吾好向後望, 我們做人要向前望, 努力考好第三個呈分試, 等派間好既中學

結果, 入左另一間名英中, 而讀得成績亦吾差

無論結果係點, 呢個只係佢地人生中一個小小挫折/經驗, 做人, 吾可以一生順風順水

依家佢都吾記得當年佢喊到七彩, 因為讀得好開心

原帖由 CrabPincers 於 11-10-31 10:23 發表
結果, 入左另一間名英中, 而讀得成績亦吾差

你太謙啦, 囡囡果間不衹是名英中, 更是港島傳統名女校,
又免學費, 拍得住SP喇.  其實小朋友去參與見識吓人生百態都是益處, 單是講試唔試都巳經咁精彩.  不過如果我話, 就算這些直資名校收我, 我都要考慮吓, 有人又會話我, 吃不到的葡萄是酸的, 所以都係     為妙.

Doncheng :
心儀的學校一定要試,一定可以吸收好經驗同有好體驗,只要鼓勵孩子好好面對得失,還可以為自行面試作好準備。不試:機會零,試:50/50。與孩子一起作好準備,一起打好這場仗。

樓主意願定係個女想考先? 個女想試就比佢去囉,  等佢自己試下實力.

回復 37# Moon.Moon 的帖子

我決定會幫佢試。

回覆 38# Glau 的文章

係我意願 噙晚個女話唔要讀女校,叫我千萬不可選,現在唯有選st.paul一間
‹ 上一主題|下一主題