用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔甘心
go

好唔甘心 [複製鏈接]

呀仔怕羞到極限, 成日係屋企或對住我講野講到煩唔停口, 地鐵站由筲基灣站背到上環站都可以講一餐.., 但次次D佰生人同佢講野即刻一粒聲都唔敢出。另外佢最敗筆叫親佢同人講早晨boodby 之類都唔講。之前PN家長會係咁, 今日in嗰間 幼稚園更甚, 一見到張interview枱已經想掉轉頭走, 然後伏在我身上, 好似樹熊咁, 老師問佢任何問題, 好似呢個生果係乜, 或者問佢自己個名, 又或者問佢想玩邊一個玩具, 佢都豪無反應, 但其實呢d問題對佢嚟講真係簡單到不值一題, 攪到我同老公都投晒降, 鬼咁embarrassed差D爆血管咁仔! 佢就啞口吃黃連, 我就有苦自己知, 真係唔知點樣改變佢既怕羞性格, 如果一間學校係要學生能歌善舞, 又或父母背景要非富則貴, 我輸得甘心, 但咁樣輸法真係唔甘心, 嚟緊仲有幾個心儀學校interview, 真係好似座以待斃..
   0    0    0    0

其實我囝囝都係咁, 一要佢叫人早晨, 就擰歪塊面, 上次面試, 校長走黎講早晨, 佢當聽唔到走左去......幾無引.....

我個女咪又係咁;用盡矖所有方法都無附!性格係咁真係無辦法!無眼睇

回復 3# SmartCandy 的帖子

我个女有時自己主动鞠躬叫人早晨你好 , 但如果我叫他叫人 , 他就玩對抗地說"哼"和擰轉頭 ; 既然如此 , 我索性唔理佢 , 而我就先主动跟人說早晨和你好 , 佢即跟住照講照做 , 你試吓work唔work啦 , 小朋友尤其在面試時 , 真係迫佢唔到.

怕羞方面 , 同佢去公園玩 , 見多些人; 上吓playgroup或社交小組也可學吓規距 、秩序和學校模式 , 應有些幫肋

努力吧 .....加油 :)

我個女都係咁,係屋企就吱吱喳喳,咩名、幾歲呢啲最基本的面試問題全部答到,但去到學校就變咗另一個人,怕羞到一句聲都唔出。
今日同佢見完一間,搞到自己好DOWN呀!

我個仔都是一樣,所以不再情寄予名校,只好找些in家長的學校,或者寫多幾封求位信啦。我什麽都試過,上面試班,早d返n班,都沒有什麽改變,我想是性格的問題,有人說,小朋友每天都有變化,説不定哪一天都對陌生人就熱情了。幼稚園不算太重要,最主要是小學中學大學,畢竟是兩嵗多的小朋友。

唉..我個仔都係..係屋企就好多野講. .講到你都覺得佢煩..一面試OR見到陌生人就只識笑,好怕羞唔講野.. 上次面試左2間..1間已經唔收..下星期本身要面試2間.點知2間撞期..唉.. 又少左個機會.已經大壓力到爆晒瘡了..好驚IN完間間都唔收.到時都唔知點算? 有無人可以教下我. .如果無間收點算?

回復 7# GRACETSANG0307 的帖子

你有冇報d冇咁出名既幼稚園做backup呀?我舊年幫我個囝報pn,佢地係超細b同表現比人落後,in 左10間都有兩間收左 (當然係唔太出名果d啦)。

你幫你小朋友報多幾間啦。雖然我已經有間做backup,但今年仍然幫佢報左10間左右,叫做有多d機會。

同埋你唔好咁大壓力啦,佢只係歲幾兩歲人仔,你就咁緊張,第時小學中學仲辛苦呀。

我阿仔就好活躍, 隻腳唔係用黎行路, 係用黎跑步! 我懷疑佢前世係阿甘! 佢interview試過一次答哂啲問題, 例如老師放啲唔同顏色的車仔喺枱, 佢會一次講哂出黎, 之後就想走...其實一樣死...

If we look at the whole scheme of things about education, we know we care about these institutions in the following order of importance:

1. Graduate School
2. Undergraduate degree/university
3. Sixth form college/High school
4. Primary school/junior school
5. Kindergarten/nursery school/pre-school

I see no evidence that successes at the lowest level (number 5 here) has a direct and proportional relationship to successes at the top levels (number 1 or 2).

Sir Winston Churchill was a weak student in early years. He certainly was unable to do many things expected of his age when he was five years old.

Sir Richard Branson was also a very weak student in his formative years. Now he is a very eminent businessman.

To cut the story short, there is no need to worry! Every individual has different stages of development. The head of a primary school recently told me that he would indeed be very surprised if everybody in his school happened to be able to read and write on the same, yes same, day.

Uniformality is not the goal in education.

As parents, we should not be unduly worried for a small setback at the age of five. Positive encouragement is the way forward.

If one day your kid gets his or her Nobel prize, do you think any one will ask which kindergarten or primary school he or she attended?

回復 1# SmartCandy 的帖子

咁情況, 佢唔係唔識, 係怕羞.

我想可試報多d kg, 進行多d面試, 當做實習熱身. 希望佢有改善.

勝利者不一定是最好的一個,但肯定就是在比賽時是表現最好的一個,輸了的又怎能說不甘心,因為自已比賽時真的沒人做得那麼好…遊戲規則就是如此,要參加的就要專重遊戲規則…
再者,3歲唔夠嘅小朋友你能望什麼呢?像你孩子的小朋友多的是…每個小朋友都有自己的長處和短處,更有自己的性格。上了幼稚園就應會明顯見到小朋友的轉變,就是唔多變,他們是我們所愛的,我們都得接受,並要給他們安排適合他們的學校。

一個社會不會有太多"明星"(也不需要太多吧),每個崗位都要有不同性格的人去擔當,你看,做研究的很多都是又叻但不願見人的怕醜仔/女…他們的爸媽要不甘心嗎??

不喜勿插…

醒目開學勳章

原帖由 jlee0930 於 11-10-30 04:46 發表
我個女都係咁,係屋企就吱吱喳喳,咩名、幾歲呢啲最基本的面試問題全部答到,但去到學校就變咗另一個人,怕羞到一句聲都唔出。
今日同佢見完一間,搞到自己好DOWN呀! ...

jlee0930 , 我個囝囝又係咁, 我好明白你的感受, 我都好DOWN呀!又驚囝囝怕咗面試! 唉!

回復 4# 4eyesDad 的帖子

4eyesDad,

Your comment is inspiring.  Thanks.

我仔細細個開始已經幫佢報左三間PlayGroup (包括Victoria), 而家又$3,XXX機讀PN班, 到最後考一條問題都答唔到, 妳話甘唔甘心? 最諷刺係屋企下面剪髮鋪個小朋友, 連一間playgroup都無讀過, 讀NP亦只不過是一間$1,200屋村幼兒學校, 但我每次經問佢叫乜名佢竟然自己識答, 我同佢講BYBY佢又同我講BYBY, 妳話係咪好諷刺?

我個女都係咁, 教晒佢講 老師早晨, 老師好, 老師BYE BYE, 係屋企就大大聲, 一去到學校就拎埋一面, 我都好擔心

其實唔好話小朋友啦, 大人好多時都係咁.

小朋友interview同大人見工一樣. 大人都可以準備好哂, 背哂台詞, 但係一去到見工interview時食哂螺絲(就算講中文一樣). 見工嘅環境/上司個樣/態度統統都可以令所有正常表現改變.

所以我反而覺得一切順其自然, 無得勉強, 因為所有事情都係要"你情我願"先有幸福------>即係你in得好時都要人地覺得你適合先ok.

世事無絕對. 我識幾個小朋友去考學校一句野都唔講就收咗!

唔甘心一定有,但唔好灰心呀!宜家先至係開始,繼續努力吧!

原帖由 SmartCandy 於 11-10-31 10:48 發表
我仔細細個開始已經幫佢報左三間PlayGroup (包括Victoria), 而家又$3,XXX機讀PN班, 到最後考一條問題都答唔到, 妳話甘唔甘心? 最諷刺係屋企下面剪髮鋪個小朋友, 連一間playgroup都無讀過, 讀NP亦只不過是一間$1,200 ...

咁情況好正常呀! 你想吓在剪髮鋪內一天內可見多少陌生人? 人家幫阿媽賣菜嘅孩子計加,減,乘,除一定快過我!
‹ 上一主題|下一主題