用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 12歲需要一份資優報告,,help
樓主: cameo
go

12歲需要一份資優報告,,help [複製鏈接]

原帖由 yuk333 於 11-11-4 20:09 發表

Cameo,
點解要label.期實呢個world上無分叻人同唔叻。自有付唔付出。
打個比方,就算你個女測左百7既分出泥都好,都要食飯訓教。同一般人無異(引用你既 logic)
咁點解又要加啲標籤重量上去呢?一個人能力愈大,責任就會愈大 ...

其實,這個label是做比老師看的,沒有其他的作用了。
我覺得是要做的。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kls12 於 11-11-6 18:12 發表

其實,這個label是做比老師看的,沒有其他的作用了。
我覺得是要做的。

完全同意!
講真真係好想做咩,唔係班主任出聲,真係錢多無地方用咩!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

haha~ 雖然你地小朋友可能已經早早有評估結果,而我女女重係排期等待中,,,
但都心知,呢個label係乜都好,真係當時人最深感受~~~
資優呢2個字實在太好聽??所以好多人都想自己有個資優兒??
就算我女最終係咪資優,我自己都有一份12年的評估(對左個女12年啦),某方面叻,某方面又缺,,,失衡有幾好?? 唉~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cameo 於 11-11-6 22:15 發表
haha~ 雖然你地小朋友可能已經早早有評估結果,而我女女重係排期等待中,,,
但都心知,呢個label係乜都好,真係當時人最深感受~~~
資優呢2個字實在太好聽??所以好多人都想自己有個資優兒??
就算我女最終係咪資優,我自己 ...

我個臨床心理學家講得好岩"資優=知憂"。
資優帶出黎既其他問題無人估到,囡囡係學校畀老師話郁黎郁去,答問題唔舉手,總之聽到我煩,正式報告出左我應該煩少好多。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

如參加過中大既資優課程及入學評估, 是否已屬資優?

原帖由 lovelyec 於 11-11-8 16:03 發表
如參加過中大既資優課程及入學評估, 是否已屬資優?

如真係需要一個肯定證明,始終都要做認可評估!
中大課程喺網頁有簡單介紹呀,唔洗證明係資優先可報名,但要做左入學評估合佢地資格先可以有機會讀佢地課程!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題