用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節 [複製鏈接]

你係咪講校際,未開始比賽前尚可以改,而家應吾得

原帖由 mrnosey 於 11-11-24 21:26 發表
想問有沒有可能可改比賽時間 ? 請幫忙

原帖由 hkalilai 於 11-11-25 08:14 發表

恭喜!
可否分享下如何操練?心得?
小女小二,第一次參加,普通話朗誦。
沒有到外面學過。
在家練,佢「好大聲」,會否反而不好?
定要視乎場地大小而定?
謝謝! ...

大聲未必唔好, 大聲唔等於開大喉嚨叫, 其實都好睇小朋友臨場經驗架, 比賽得多就識得自己就返聲線架啦, 我仔由 p1開始比賽, 依家都 p4 啦, 今年因為太忙無時間練習, 所以無 join 粵語朗誦, 之前幾年都有3-4項參加o既, 呢幾年來冠亞季都拎過晒啦, 所以都見盡唔少比賽得失事, 上年冠唔等於今年 win, 上年唔 win 又唔等於今年無獎喎, 真係好睇評判口味同臨場, 但有一樣無可否認o既就係, d 參賽者一年比一年勁, 一年比一年多, 得獎殊不容易, 得獎與否, 我同我仔都已睇得好輕, 因為亞仔幾年來都經歷過唔少賽事, 佢有晒心理準備, 佢今年仲同我講, 佢話比賽輸羸不重要, 最重要學到野, 所以, 我都將我經驗同大家分享

另外, 有家長問到動作問題. 我個人心得係 : 英詩低年班有動作可接受, 上到p3其實好多外藉評判都認為不太需要多動作了, 因為佢地已著重左面部表情, 聲音演譯, 發音等問題, 至於普通話, 動作方面其實同英詩一樣, 合理同適當o既動作可有幫助, 但切忌太多, 一首詩三兩個動作配合已好恰當了(越高年班, 評判越唔 like 多動作, 呢 d 係我幾年來聽到o既評語)

Hello, Bo Bo ~

Long time no chat, how are u ?
My son is the 1st time joined 英詩 this year & also joined the 大會堂 英文朗誦 too.

I noticed that your son got the GOLD prize again at 大會堂普通話朗誦, 真系 勁 ^_^ ...

原帖由 ++EE 於 11-12-1 16:24 發表
Hello, Bo Bo ~

Long time no chat, how are u ?
My son is the 1st time joined 英詩 this year & also joined the 大會堂 英文朗誦 too.

I noticed that your son got the GOLD prize again at 大會堂普通話朗誦 ...

勁咩丫, 佢 final 都只係拎亞軍, 盡力而為啦! 總之輸贏都 control 唔到,  依家 d 小朋友個個周身刀, 要拎冠軍一年比一年難架啦, 我同亞仔講舊年嘗過冠軍之味已足夠啦, 再拎多一年係上天恩賜, 就算拎唔到盡左力已算對老師有個交待了!

大會堂英詩我仔都有 join, 今年成績無舊年咁好, 今年只係銀獎咋, 反而英詩校際賽就進步左, 今年亞軍, 下年再努力過!

你又認到我仔o既?

回復 6# hkalilai 的帖子

Would  you share some tips how to get higher marks in speech festival?

Is it a must to find a teacher for the kid or you just train by ourself?  Or should we just rely on the school's training?

今日囡囡攞咗一年級中文冠軍,勁意外勁開心,第一次參加

原帖由 小天使kiki 於 11-12-5 22:40 發表

明日之星,恭喜哂!

原帖由 小天使kiki 於 11-12-5 22:40 發表

恭喜!
其實係一家四口子

Just for sharing that my boy got the 3rd for English Solo Verse Speaking and that was the very time to take part in the schools speech festival :)

Good luck to all the entries!!

Just for sharing that my boy got the 3rd for English Solo Verse Speaking and that was the very 1st time for him to take part in the schools speech festival :)

Good luck to all the entries!!

原帖由 mingmingyinyin 於 11-12-6 22:58 發表
Just for sharing that my boy got the 3rd for English Solo Verse Speaking and that was the very 1st time for him to take part in the schools speech festival :)

恭喜! 我囡囡小二第一年參加沒有獎, 現在小五(小三小四小五) 年年都有獎. 希望你們的小朋友愛上朗讀啦.
其實係一家四口子

回復 93# 一家三口 的帖子

我諗你囡囡已經拿握到朗誦的技巧,和符合大會多數評判口味了!通常攞開幾年奬,都會繼續,分別只不過是冠亞季甘解,恭喜!
講開又講,每逢朗誦節開始,緊有落選和得奬,所以實唔少投訴不公等,亦明白有些參賽者水準唔差,卻落敗給認為表現不突出者,心有不甘,這亦是事實,初初可能很氣憤,但不要放棄,試吓教導小朋友接受失敗,明年再來,我好欣賞大會一個評判(好似叫"余國光")賽後說話,佢講如果今次你得唔到奬,不要氣餒,可能係我走漏眼,或者唔識欣賞,下次再來可會有一個識欣賞你的評判和得奬.亦識有朋友仔雖然小學沒拿奬,但中學後終於遇上一個伯樂,拿下第1個校際奬項.
落選者父母試吓放吓憤怒,冷靜一下,分析別人得奬理由和改善自己不足之處,可能得奬者正是符合評判口味,記吓姓名,下次遇上評判試調整風格配合她他們,這亦是考急才和應變能力.不要因為一次失敗和不公,放棄機會.
以上亦是媽咪多年親身體驗,每年差不多都遇上熟口熟面的參賽者.

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 10:42 發表
我諗你囡囡已經拿握到朗誦的技巧,和符合大會多數評判口味了!通常攞開幾年奬,都會繼續,分別只不過是冠亞季甘解,恭喜!
講開又講,每逢朗誦節開始,緊有落選和得奬,所以實唔少投訴不公等,亦明白有些參賽者水準唔差,卻落敗 ...

是啊! 我囡囡現在很愛朗誦啊! 今年還參加了2人朗誦, 希望有突破啦.

我都有教導囡囡, 就算會拿不到也不緊要, 明年再努力啦.

話說今年英詩, 到比賽場地後, 發現有數個"CKX"的學生同場比賽, 我心想"輸緊"啦, 我走到囡囡面前對她說, 盡了努力就可以啦.(那刻我沒有同她說有國際學校的學生同場參加).
我想講:有時真係要睇同場有那些學校同場, EG:英詩同場遇到國際學校的學生, 對手會特別強. 拿不到獎也不出奇啊.
其實係一家四口子

回復 94# Sherryko9 的帖子

就算你真係甘唔好彩,遇上一個"問題"評判,不要因此變得"憤世嫉俗",輕易許下"永不或不參賽"等傻話,除非小朋友完全沒興趣朗誦,因為這樣舉動會令到小朋友一遇上失敗會找籍口逃避,落選原因可有數百個,其中的未必是自己問題,點解因為不是自身問題而關上大門不給小朋友再參賽呢?無理由連續幾年都是同一評判!如果真係"甘好彩",如果又認為自己小朋友有實力,點解唔試下當場叫小朋友改變少許風格迎合評判口味,當作試鍊小朋友反應,人是生的,風格可以有多種,等如考試,課文就係甘,問法和答法可以有多種,就算同一篇文章!大家努力!

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 10:42 發表
講開又講,每逢朗誦節開始,緊有落選和得奬,所以實唔少投訴不公等,亦明白有些參賽者水準唔差,卻落敗 ...

Sherryko9,

我想請教, 校際朗讀比賽主辦機構會否將曾拿了獎的小朋友, 安排他們同場比賽呢? 那麼如果這場比賽的小朋友拿了冠軍, 真是實至名歸啦.
其實係一家四口子

回復 97# 一家三口 的帖子

你好!常在BK區見到你芳踪,囡囡是否參加晒3種語言?她一定享受比賽過程才有這樣成績.

不會,就算上電視表演者都是評判推薦,但甚麼條件就唔知,以前以為拿上90分以上(榮譽冠軍)就會推薦,原來不是.
好十幾廿年前就係此方法,真係好難,不是錦旗,是小奬盾,木製的.

好以打左野,但又見唔到.
你好!常在BK區見到芳踪.囡囡有否參加晒3項語言?想她必定享受比賽過程才得此成績.

不會.上教育電視的表演者聽說都是評判推薦,條件是甚麼就唔知.從前以為拿上90分冠軍都會被邀請表演,但事實不是.好十幾廿年前係用上你所講方法比賽,所以難度好高,好似分區,再合區甘比賽.拿奬都不是錦旗,是木製小奬盾.我諗後來越來越多人參加,無可能沿用此方法,,加上賺錢能力高,唔想走失太多客仔,希望多D參賽者得奬,就多D人參賽,所以分組變得多,奬項亦多了!成本大了,故只得錦旗分發.

觀乎市面上所有朗誦比賽(香港),是以"校際"奬項最為學校認同,就算有家長認為不公和不是,事實放在眼前,年年被人閙,但一年比一年多參賽者.所以希望落選者不要因為一次失敗就放棄,放諸其他私營或半私營朗誦比賽,"校際"相對便宜,地點和安排有規模得多了!

原帖由 一家三口 於 11-12-7 11:35 發表

Sherryko9,

我想請教, 校際朗讀比賽主辦機構會否將曾拿了獎的小朋友, 安排他們同場比賽呢? 那麼如果這場比賽的小朋友拿了冠軍, 真是實至名歸啦. ...

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 11:55 發表
你好!常在BK區見到你芳踪,囡囡是否參加晒3種語言?她一定享受比賽過程才有這樣成績.

不會,就算上電視表演者都是評判推薦,但甚麼條件就唔知,以前以為拿上90分以上(榮譽冠軍)就會推薦,原來不是.
好十幾廿年前就係此方 ...

明白! 囡囡今年參加了4樣(廣東話, 普通話, 英文, 2人朗誦).

你小朋友是否已升上中學啦?

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題