用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
樓主: benalg
go

GT 同福附 [複製鏈接]

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 10:18 發表
如果佢真係有聽障,你不如等佢小六無消失左先講。

咁我依家就可以話你知,  佢係中學生, 唔係小學

原帖由 dabbycheung 於 11-11-1 10:18 發表
其實近呢一,兩年響BK, 實在有好多對GT好唔公平既留言。 但作為GT家長, 如果同學校講公道說話, 又會被某D會員形容為「保皇黨」!

所以近年我都好似其他GT家長咁,對所有有關GT既留言,都只睇唔回! ...

我本來都係, 但由於依家好得閒, 所以忍唔住答下啦 !

咁佢應該唔係嚴重果隻係輕微果種,係一般津校可能是normal果種,因為GT合格才上到中學。但如果佢係嚴重果d,我睇佢神早己經消失了!

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 10:50 發表

咁我依家就可以話你知,  佢係中學生, 唔係小學

你係唔係有朋友既小朋友俾GT out 左出黎?
你既說話咁肯定既?

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 12:02 發表
咁佢應該唔係嚴重果隻係輕微果種,係一般津校可能是normal果種,因為GT合格才上到中學。但如果佢係嚴重果d,我睇佢神早己經消失了!

唔係,我小朋友出年讀小一,GT曾經是我first choice。但後來睇左 corliss_yu 的 post,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310685&extra=page%3D6

便改變主意,有offer都放棄考過第二間。果個小朋友小五咋,都唔俾佢讀埋小六至走,我覺得太無情太沒愛心,更談不上有教無類!

原帖由 szechu2004 於 11-11-1 12:05 發表
你係唔係有朋友既小朋友俾GT out 左出黎?
你既說話咁肯定既?

明白! 我都有睇個post ..........我對GT都有D hesitate ......所以之後用唔同途徑去了解GT....同而家讀緊GT既小朋友家長討教,最後accept左offer !

我小朋友都係下年讀P1!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 12:15 發表
唔係,我小朋友出年讀小一,GT曾經是我first choice。但後來睇左 corliss_yu 的 post,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310685&extra=page%3D6

便改變主意,有offer都放棄考過第二間。果個小朋友小五咋 ...

原來真係會有人就咁睇網上留言做決定! 你QUOTE果個CASE我唔知詳情, 不評論了, 但一些在網上亦有留言說退學的有些人我是認識的, 我亦知道他們真實的原因, 當然佢地唔會講啦

回復 26# szechu2004 的帖子

法官都要聽正反雙方伸辯, 只聽一方會很容易做錯決定.........

好多謝大家提供既意見.
其實我都明白要選一間啱小朋友既學校要睇地點 (我兩間都近所以無問題), 教學理念 (我覺得GT較活動, 啱啲主動積極, 又話頭醒尾既學生, 所以唔谷功課, 要啟發自己主動學習 ; 福附就要家長儘量配合, 共同培訓小朋友, 希望每一個都達標 ; 我好矛盾, 呢兩個理念我都BUY), 再睇小朋友鍾意邊間學校(我個仔話兩間都鍾意)

因為兩間學校都各有好處真係唔知點選, 而本人又唔識得讀緊學校既家長, 每次都係聽朋友既朋友講, 又或者上黎睇留言, 有時真係睇到疑幻疑真 ? 所以想上黎問下有無真係讀緊家長可以比多啲其他既意見參考下, 希望快啲決定左唔好HOLD 住個位咁耐可以比其他等緊既人.  

我相信大家都係愛錫仔女既好爸媽, 希望唔好為左意見分歧而動氣.

我都有聯絡那位家長了解過,但從未聽過其他人說過除了成績方面還有什麼其他真實的原因令那位小朋友只欠一年小六都未讀完就要走,如果真有其他必走的真實原因我都想知。話晒GT曾經是我很喜歡的學校,但他的無情都好傷我心。

原帖由 NeoMom 於 11-11-1 12:31 發表
原來真係會有人就咁睇網上留言做決定! 你QUOTE果個CASE我唔知詳情, 不評論了, 但一些在網上亦有留言說退學的有些人我是認識的, 我亦知道他們真實的原因, 當然佢地唔會講啦 ...

其實選學校最主要小朋友讀得開心, 近自己接送, 唔使冬天晨早等校車. 我覺得有沒有補底也是其次. 家長也要努力幫小朋友.

其實我好唔明白點解你下下都針對住GT. 你唔like唔讀係你個人決定,唔洗成日都quote番corliss yu 個post 架?每間學校都會有好有唔好,睇你自己接唔接受到,唔接受咪讀第2間囉,好簡單! 你又唔係讀緊,只係睇人地D message就彈到GT一文不值!
我唔知其他GT家長點諗,但我就好有hard feeling囉!

其實我不嬲都唔會回應,但今次真係忍唔到囉... SORRY!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 12:15 發表

便改變主意,有offer都放棄考過第二間。果個小朋友小五咋 ...

在現在選小一這個critical period做錯決定會害左小朋友的。在 BK 大家 share 大家的看法及知道的事情有什麼問題?我又沒有說假話,我真係睇左個 post 先改變主意,好多人都會 quote link 出來啦!

我都覺得GT 的 英文同 NET 好好,所以之前都好 like 佢。但每一間學校有好有唔好,做決定前大家都想知佢邊到好邊到唔好都好正常。你接受到咪繼續讀law,現在是選下年小一的關鍵時間,如果好同唔好預先都知道而且又接受到是最好的,到時選左先知才後悔,我覺得會害左個小朋友!

原帖由 muichujamie 於 11-11-1 13:34 發表
其實我好唔明白點解你下下都針對住GT. 你唔like唔讀係你個人決定,唔洗成日都quote番corliss yu 個post 架?每間學校都會有好有唔好,睇你自己接唔接受到,唔接受咪讀第2間囉,好簡單! 你又唔係讀緊,只係睇人地D message就彈到G ...

非常同意,

我另覺得小朋友如不是有特別的學習需要, 入讀後, 我自已覺得補底的責任大部份在家長自已, 如一間學校成日要補底, 全班進度一定會較淺較慢, 如學校不想拖慢全體, 就要做抽離式補底, 那麼補底學生會有機會被標簽, 2類補底是實際最有機會發生的, 但是否家長所理想中的補底模式 ? 而小學如慣了長期要補底, 學生卻因龍校關係去了Band 1 中學, 長遠會仍是要補底 ? 錯配會好辛苦.

反而撥尖就不同, 很出色的小朋友可以學快少少, 他們接受到,   其它人就快少少或同其它學校差不多都可以接受.

原帖由 benalg 於 11-11-1 13:09 發表
好多謝大家提供既意見.
其實我都明白要選一間啱小朋友既學校要睇地點 (我兩間都近所以無問題), 教學理念 (我覺得GT較活動, 啱啲主動積極, 又話頭醒尾既學生, 所以唔谷功課, 要啟發自己主動學習 ; 福附就 ...

我知道GT有補底(但唔會好似其他學校咁全面), 同時亦有留班同試升!!

至於果個post, 我亦知道有好多GT家長有睇, 但大家都唔願留言!因大家都只係聽佢一面之詞, 究竟當中仲有無其他內情?誰知?

我都係忍無可忍至出聲!!!!!!!!

簡單來說, 我個仔屬於有小聰明(不好意思, 可能大部份父母都會覺得自己的小朋友是), 但較懶散, 不專注, 有時稍加壓力下會做得好好 (但通常伴著眼淚). 我不想常用壓力令他就範, 以免失去學習興趣... 此情況下, 哪間學校較合適 ?

謝謝!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 13:19 發表
我都有聯絡那位家長了解過,但從未聽過其他人說過除了成績方面還有什麼其他真實的原因令那位小朋友只欠一年小六都未讀完就要走,如果真有其他必走的真實原因我都想知。話晒GT曾經是我很喜歡的學校,但他的無情都好傷我心。 ...

果個case我唔知詳情, 亦冇心去考究, 畢竟沒有再聽到有類似事件發生, 似乎那是非常個別例子, 我的睇法是不要以偏蓋全,把一件個別事件無限地上綱上線

EC - 我覺得佢地超有愛心,其鄰里互相幫助的精神,小朋友應讀得很愉快及會引發他們的學習興趣。

原帖由 benalg 於 11-11-1 14:33 發表
簡單來說, 我個仔屬於有小聰明(不好意思, 可能大部份父母都會覺得自己的小朋友是), 但較懶散, 不專注, 有時稍加壓力下會做得好好 (但通常伴著眼淚). 我不想常用壓力令他就範, 以免失去學習興趣... 此情況下, 哪間學 ...

‹ 上一主題|下一主題