用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
樓主: benalg
go

GT 同福附 [複製鏈接]

我無講過福附嘅功課量比優才少, 我識的GT P1家長放工回家後為女兒學習忙過不停是鐵一般的事實. 就算讀同一班功課量一樣都可以有不一樣的天空. 但她們現在是吃力的, 日後會如何? 天知曉!  所以我已恭喜你只要考試前兩天温吓就ok, 還求甚麼?

樓主是問 GT 同福附, 我只是說出福附現在的教學模式,  而這模式對我家庭是適合的, 因此我並不頭痕.  我識的
GT 家長並不是你, 她的頭的確痕過我.  如果你識我, 可能你會話我個頭痕過你, 所以沒有甚麼好比較.

原帖由 中天英 於 11-11-2 13:37 發表
如果你係話福附嘅功課量比優才少,歡迎你攞d數據出黎,大家比較吓就好喇。

純粹交流意見。我想大家選一條龍學校都是想直升中學,免卻升中選校的一大煩惱及再經歷多一次小一選校的徬徨心情,所以選一條龍的小學,都會睇埋所接龍的中學是否喜歡。兩間都是校風很好的中學,但作風又非常不同。

樓主你不妨以中學的方向作為選擇的目標,問清楚你自己想小朋友在那一所的中學就讀,及你小朋友的性格及資質是否能與學校配合再作決定。因為一條龍的小學的教學理念應該是會配合中學並得以延續達至全人教育。有不明白的,這裹兩邊都有家長可以解答你。

決定好後希望可以快d可以放另一個offer出來,因為GT及福小都是很熱門的小學,相信這裹還有很多徬徨的家長是想快d收到好消息。    

原帖由 gegemok 於 11-11-2 14:35 發表
其實測驗多少次,功課多少樣,真係無得比較....因為一次測驗測10課書,同測驗一次測一課書....同一樣嗎? 一樣10頁既功課,同一樣1頁既功課,同一樣嗎?

兩間都係有中學的一條龍學校, 假設家長給小朋友入讀小學部都係想免 ...

我覺得經常有小測未嘗不是一件好事,可以經常溫習,好過一次過先黎溫,咪仲死。
福附升上福中,是一條龍?還是要達標才可以升上福中呢?
其實現在的家長、上得 BK 的家長,都是關心小朋友的家長,應該有不同的意見,若果未入學已對學校存疑,而又有更多更好的選擇,就梗係另選其他學校啦~
純個人意見,不喜勿插。

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 11-11-2 14:36 發表
書當然要讀,分別係好辛苦咁讀,定係好輕鬆咁讀。
課外活動間間都多,但係同係咪愉快學習(指課程),又有咪關係?
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。 ...

Yes, 福附真係十分愉快中學習,加上有NET做班主任,英語嘅能力都好好!

大的今年沒有考福幼, 但因有細的小朋友, 想了解下福幼上福中的情況, 是100% 無條件直上 band 1 福中 ? 會追得辛苦嗎 ?

有D人可以好輕鬆咁讀, 有D人係[要]好辛苦咁讀. 都係嗰句, 恭喜你啦, GT 將課程愉快地教快, 你又輕鬆地跟上.

我的愉快是學生愛上學, 知道自己的水平及需要, 從學校得到應有的知識. 要我的子女讀課程教快的學校, 我自問並不愉快. 我都好想「愉快」地去讀DGS, 行嗎? 我唔得, 但有人得. 各有所需.

都係不要作無謂的比較.

原帖由 中天英 於 11-11-2 14:36 發表
書當然要讀,分別係好辛苦咁讀,定係好輕鬆咁讀。
課外活動間間都多,但係同係咪愉快學習(指課程),又有咪關係?
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。 ...

現在做定功課了解下都好!之前無乜點聽過福小但有聽過福中,所以都無報過。好彩陸xx都收左我小朋友,咁都無咁徬徨!不過我都好有興趣多多了解福小,希望有現任家長解答,因我都plan 緊要多個小朋友,都要做定功課!^^

原帖由 HaYi 於 11-11-2 15:28 發表
大的今年沒有考福幼, 但因有細的小朋友, 想了解下福幼上福中的情況, 是100% 無條件直上 band 1 福中 ? 會追得辛苦嗎 ?

剛在福附的網站見到其單張,相信說中了差不多所有家長(不論是否讀福附或GT)的心聲和心願...

To learn happily and effectively
To develop students' talents
愉快有效學習   成就學生潛能

各學校如能如此為學生著想,其用哪種方法,如何的頻密程度和每次的範圍都不是重點要評論/比較的項目,重點是孩子們自己的能力和潛能...

有時為找好學校給孩子會精神分裂...究竟是找適合孩子的學校,還有找"好"學校給孩子適應呢? 雖然我和小兒下年才參與這個"遊戲",但這是常常值得反思的題目...我學得不會是兩者其中一方的極端...

GT和福附跟其他直資/私校自然有類似的教學重點,也會有不同的部分...各家長也有不同演譯...孩子們也各自對不同教法有不同反應...大家還是以和為貴吧...
Music is my Life, my Love, my Everything,

原帖由 HaYi 於 11-11-2 15:28 發表

只要合乎升班要求, 小六係全數升接龍福中的.  而如果由小一開始已在福附讀上, 應該唔會跟得辛苦.

原帖由 viv-viv 於 11-11-2 15:41 發表
剛在福附的網站見到其單張,相信說中了差不多所有家長(不論是否讀福附或GT)的心聲和心願...

To learn happily and effectively
To develop students' talents
愉快有效學習   成就學生潛能

各學校如能如此為學生著 ...

totally agree !

thx ! 升班要求有說是要多少分嗎 ? 因福小得2年, 由福小自行收的P1生都剛開始P3 呈分 ? 福小高小是以前臻美的學生為主 ? 不知他們呈分的表現如何?  福中如全數接收前臻美的學生, 會影響 banding 嗎 ?  定前臻美的學生在高小已表現得很好?

另有少少想法, 如要同Band 1 中學接龍, 福小會如 LHT, 慢慢變的谷嗎 ?

原帖由 GBM 於 11-11-2 15:54 發表

只要合乎升班要求, 小六係全數升接龍福中的.  而如果由小一開始已在福附讀上, 應該唔會跟得辛苦.

原帖由 HaYi 於 11-11-2 16:17 發表
thx ! 升班要求有說是要多少分嗎 ? 因福小得2年, 由福小自行收的P1生都剛開始P3 呈分 ? 福小高小是以前臻美的學生為主 ? 不知他們呈分的表現如何?  福中如全數接收前臻美的學生, 會影響 banding 嗎 ?  定前臻美的學生在高小已表現得很好?

另有少少想法, 如要同Band 1 中學接龍, 福小會如 LHT, 慢慢變的谷嗎 ?

睇返資料, 當時福中係預留咗50個位比前臻美小六學生, 當時小六只有兩班, 位係足夠的.  上福中係有成績要求, 如果成績唔達標, 福附會幫學生補低至合乎要求入福中.  而入咗福中嘅前臻美學生, 我睇倒佢地大多comment而家讀得好開心, 老師好好.

至於我地而家小一學生, 6年後真係唔知會點, 但福附林校長講過, 一定會做好接龍, 我諗福附會睇住我地呢級嘅成績進度.

回復 14# gegemok 的帖子

Hi gegemok

唔該晒你.

另外, 谷唔谷, 真係好難有個介定, 要呈分, 即係要對成績有要求, 咁, 你叫學校唔理學生, 由佢極愉快上學嗎 ??  我諗到時家長又會講, 教得淺考得深, 其實只要做到教同考深淺度相約, 學生唔會大壓力下讀書, 就唔會叫谷啦.   只有遁序漸進由小一開始, 跟住課程進度上, 呈分試應該都唔會係大問題.  最怕1,2年級好輕鬆好輕鬆做賣點, 一到3年班, 就一下子摧谷, 咁反而學生同家長都會好辛苦, 在我黎講, 咁就先至會叫谷.  因呈分試, 全香港要呈分嘅學校都係咁考, 所以唔可以一下子話學校有呈分就叫做谷, 學校唔同嘅配套同教學方法, 其實大大影響學生對呈分試嘅能力, 所以就要睇學校點樣比學生一個平衡.  

(個人睇法)

我想講的是我女兒在福附,很開心
在學校能做到"愉快地學習"
我地沒有選錯學校
今年 p1.

Quote from GBM: 睇返資料, 當時福中係預留咗50個位比前臻美小六學生, 當時小六只有兩班, 位係足夠的.  上福中係有成績要求, 如果成績唔達標, 福附會幫學生補低至合乎要求入福中.  而入咗福中嘅前臻美學生, 我睇倒佢地大多comment而家讀得好開心, 老師好好.
其實我之前話學校有補底,唔係想話因為學生差而補底成了學校的objective .....要知道福中係全數接收了前臻美學生, 因為教學方針不同,連外人都害怕前校學生會拉低banding下,仍然可以對學生不離不棄,在家長和學生意願下,努力幫佢地接軌上福中...在現今成績第一的直昇機文化下,其實有多少個辦學團體可以做得到 ..... 有好多名校,都會一腳伸走果d唔達標的而又係在自家小學讀了六年的學生去大西洋~

這 2 個月我女大部分功課在功課堂做好, 對於我這個全職媽咪, 福附真的幫了不小. 我回家食完飯仲大把時間同小朋友溫習.

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 15:06 發表
我無講過福附嘅功課量比優才少, 我識的GT P1家長放工回家後為女兒學習忙過不停是鐵一般的事實. 就算讀同一班功課量一樣都可以有不一樣的天空. 但她們現在是吃力的, 日後會如何? 天知曉!  所以我已恭喜你只要考試前兩 ...

原帖由 baba987 於 11-11-2 17:49 發表
我都記得聽過!但地方忘記咗!

福附 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生.

好有意思呀!:)

對,你可以在福中網頁看到:

超高增值
- 本校是一所高增值學校,近七年教育局公佈的全港增值資料,學校在中、英、數三主科及最佳六科皆取得八至九級增值,增值指數高於同區及相類收生學校。

http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/index.php?option=com_content&view=article&id=138&Itemid=110&lang=zh
‹ 上一主題|下一主題