用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 做完語言評估後,只有6-9個月既程度,唔知點去幫亞仔好?? ...
樓主: vicky2702
go

[聽/語障] 做完語言評估後,只有6-9個月既程度,唔知點去幫亞仔好?? [複製鏈接]

回復 mimi_bbcat 的帖子

我只遇過耀能一個按本子辨事的言語治療師, 我自己覺得每一間中心有好的言語治療師也有沒有愛心的言語治療師,所以我不能評論那一間言語治療中心是否好.

我可以分享在耀能遇過一個按本子辨事的言語治療師的經歷,

第一堂是有一位言語治療師評估,沒有問題, 好快就有位可以幫我仔做訓練,RECEPTION第一堂要我交9堂費用($5000+),我沒帶足夠錢,但先上堂,同評估的言語治療師與做訓練是同一位言語治療師.

佢第一堂訓練係要我個仔講"要"及"唔要",我自己知道我個仔係識講"要"及"唔要", 個言語治療師同我個仔玩玩具,問我個仔要唔要玩, 我個仔每次都會答個言語治療師話"要",玩了15分鐘(我不斷看手錶,因我覺得$600+/45MIN好貴)我以為個言語治療師已經知道我個仔是識表達及講"要"及"唔要",但係個言語治療師又取另一個玩具,問同一個問題"你要唔要",我就出聲同個言語治療師講, "X姑娘,其實我個仔一早就識講"要"或"唔要"架啦." 個言語治療師話"係呀!", 我以為佢會教其他野,好可惜佢繼續問我個仔同一個問題,又過多15分鐘, 佢拿出一張寫功課,要我回家問我個仔"要"或"唔要", 就這樣45MIN完了,我出去同個RECEPTION講我只會付這堂費用,及不再需要佢的服務.

我自己知道如果繼續下去,要用好多錢,這位言語治療師也不能教我個仔講到一句說話,因她不是針對我個仔的問題去教/訓練,佢只是按書寫的去教,而且不聽家長的意見, 這樣是學不成的. 最清楚個小朋友是家長(因我每日對住自己個仔)

我可以給你一些意見,我個仔以前都同你個女差唔多, 首先小朋友要有認知能力才可表達(說出來),有時可能要上一些"幼兒導師訓練"來增加小朋友的認知能力,才上言語治療會比較有效.

最好是自己每日幫小朋友訓練, 由2選1 開始, 首先每一樣小朋友見/接觸到到的東西,你都要介紹比小朋友知,介紹完就立即取兩樣不同物件(要剛介紹完),要小朋友拿其中你指示的東西給你, (如:請你比橙給我(棹上有橙及蘋果),這是一個好方法增加小朋友的認知能力及你會知道小朋友識多少.

同小朋友多玩不同類型的玩具,你要不停用口描述你在做什麼.

希望幫到你!

回復 Janicechong 的帖子

謝謝你的詳細回覆, 我會睇下治療師表現如何, 再考慮是否接受這間.
想再問下你,
1) 你用左幾耐時間幫阿仔追番與其他小朋友的進度,
2) 如果我keep住每日放工都教阿囡物件, 唱歌...之類, 是否可以不用上言語治療(因為真是好貴)
近星期阿囡講野叻左, 開始(有時)會跟大人講野

1, 每個小朋友的進度是不同, 我個仔正式上言語治療剛1年了,進步好大,但而家還要繼續上,佢快4歲,而家學描述故事.
2, 我覺得言語治療是應該針對小朋友問題幫助你去教小朋友追番與其他小朋友的進度,要看小朋友情況(要評估過),如有需要最好不要放棄言語治療,因小朋友的進度是隨住年齡有不同要求.

我囡囡做左評估了, 言語遲左6-9個月, 我已經成日同佢講野, 一齊玩玩具, 但點解佢都是好少講野

回復 mimi_bbcat 的帖子

有時我們(家長)也要了解小朋友只是言語遲緩,還有沒有其他問題引至言語遲緩,例如社交方面.如果沒有其他問題,可以當小朋友有要求時(例如佢想伸手想吃餅),這個時候是一個很大的動力教小朋友說話(例如一開始每次要小朋友說"餅餅",才給她(要不斷鼓勵她).當她每次會自動說"餅餅"時,就要求她說"我要餅餅"(一邊說一邊加動作)可以幫助小朋友記憶及明白).玩玩具也是一樣,要小朋友說出名稱才給她.多謝鼓勵,就算說錯了,不要說她"錯了",你只要說正確名稱給她聽(你係唔係想要XX呢?),及鼓勵她有努力嘗試(例如:好叻呀,下次你可以叫XX,就更加叻).如果你話小朋友錯,有些小朋友可能不想再嘗試說話.
希望幫到你啦! 努力呀!

對啊, 除了言語遲媛, 她認知和口肌都比較弱, 到現在還成日流口水和 眼耳口鼻也不懂得指, 多謝你的鼓勵, 我會加油的,
8月返N班了, 我真是擔心她比其他同事笑...咩都唔識又成日流口水

如果想知更多玩具如何幫小朋友做言語治療,可參考以下LINK關於我的分享.

假想性玩具對兒童的語言發展有很大幫助
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2281167&extra=page%3D1

口肌方面,
1,要多D比佢咀嚼 (例如:肉類,牙仔餅,中國造的白兔牛奶糖等)
2,又可去問下一D言語治療的CENTER買牙膠比小朋友咬
3,每日2-3次幫小朋友按摩口腔(上下唇,兩邊口腔)
4,用果醬塗在小朋友上下左右咀邊,要小朋友用舌頭舔
5,吃雪糕,但只可用舌頭舔
6,吃或飲一些酸味的食物或飲品例如:橙汁

我知的是有限, 希望幫到你!

剛上了一堂, 個治療師借左個牙膠和口琴比我地回家練習, 希望有進步啦!
你說那d磁石, 請問可以邊度買, 請PM我. Thank you!

已PM資料給你. 不但治療師叫你做練習(回家每日都要做), 家長也要自己多幫小朋友做不同的練習(如之前有提過私),進步速度會加快.
係呀,我自己都有買一個口琴(在通X大約$39/個,膠面,可吹好多音,我小朋友喜歡吹)比小朋友吹又可帶小朋友多D去公園吹泡泡同其他小朋友溝通吓.
可以(用遊戲方式)同小朋友一齊照鏡, 做不同口部動作叫小朋友跟住你做.
小朋友和家長都要加油!

多謝你的資料, 真是好有用.
Thank you very much!

回覆:做完語言評估後,只有6-9個月既程度,唔知點去幫亞仔好??

我仔仔21個月,仲係講緊BB話,連爸爸媽媽都唔識叫,又唔識指眼耳口鼻,教佢又唔聽,我已經同佢見咗姑娘,排緊見醫生,我依家會試下各位媽咪教嘅方法教下佢,希望佢會有進步。我真係好擔心

如果是指眼耳口鼻手腳的話, 你可以每日教佢幾次, 如果你個仔唔聽你講, 你可以係佢訓底食奶的時候, 先教佢,..
我仲買左個BB公仔比阿囡教佢, 阿囡現在已經識指和識講了, 不過眼, 耳和手的發音不是太準...

回覆:mimi_bbcat 的帖子

我試下先,多謝你嘅提議

‹ 上一主題|下一主題