用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好??? ...
樓主: cmvfamily
go

B3的學生,選九龍城校網好,還是官塘校網好??? [複製鏈接]

我都會試一間的,但我一向都無乜運。
阿仔而家讀 P5

原帖由 HIN2003 於 11-11-4 19:52 發表

但我點都會試一間, 返正唔得都係要讀BAND 3.
而家讀P.5 OR P.6 ?
加油!!!!

禮賢會彭學高 , B2c , 進步中 .
雖然成績不及B2a / b 學校 , 但校風不錯 .
附近環境不錯 , 沒商場 , 對面是浸大 . 在校 lunch .  
e-class 可看到回校 / 離校資料 .

原帖由 cmvfamily 於 11-11-4 23:26 發表
我都會試一間的,但我一向都無乜運。
阿仔而家讀 P5

升中唔係靠運.
靠實力.
今年P.5, 由今天開始努力都應該可以爭取好D成績.睇返今次測試GE弱項, 下學期再努力.已經係最后關頭,
真係要唔好打機.(打機同食白粉差不多)
而家要鎖定目標, 帶個仔去睇吓間學校, 問佢是否鍾意.
令個仔覺得間學校佢自己有份選擇&喜歡, 不是媽咪強迫的.

請問彭學高校風好嗎?? 謝謝~

原帖由 k_0530_a 於 11-11-5 00:51 發表
禮賢會彭學高 , B2c , 進步中 .
雖然成績不及B2a / b 學校 , 但校風不錯 .
附近環境不錯 , 沒商場 , 對面是浸大 . 在校 lunch .  
e-class 可看到回校 / 離校資料 . ...

多謝鼓勵~~

我都打算帶阿仔去中學門口睇吓,鼓勵吓佢~
其實阿仔打機唔算多,只在星期六日半小時,我要再減少佢打機先得。
我要同阿仔努力~加油~

原帖由 HIN2003 於 11-11-5 09:54 發表

升中唔係靠運.
靠實力.
今年P.5, 由今天開始努力都應該可以爭取好D成績.睇返今次測試GE弱項, 下學期再努力.已經係最后關頭,
真係要唔好打機.(打機同食白粉差不多)
而家要鎖定目標, 帶個仔去睇吓間學校, 問佢是否鍾 ...

同是天涯輪落人..
大家努力...
二年前女B2中派得唔好,最後2百幾人叩門胡兆熾入到。果一星期渡日如年,十分痛苦。今年睇怕都要再黎。
仔小五B2中,小六已跌入B3尾.....

努力吧, 我丫仔都係係b3同b2中浮沉緊...

最慘係佢係考試先至嚟炒.... 我都無佢計仔

胡兆熾都好好,我阿仔一定叩唔到門。 我只望阿仔入到五旬節,不過都無乜機

原帖由 dietcoke 於 11-12-6 16:14 發表
同是天涯輪落人..
大家努力...
二年前女B2中派得唔好,最後2百幾人叩門胡兆熾入到。果一星期渡日如年,十分痛苦。今年睇怕都要再黎。
仔小五B2中,小六已跌入B3尾..... ...

大家努力啦
我阿仔讀極都係成績麻麻,我都不知應該點做 可以做的,我都做晒

不要放棄!!

原帖由 masterunion 於 11-12-6 16:32 發表
努力吧, 我丫仔都係係b3同b2中浮沉緊...

最慘係佢係考試先至嚟炒.... 我都無佢計仔

回復 20# cmvfamily 的帖子

不要灰心,我仔仔都是B2,3 浮下浮下,學校校長話彭學高雖然是band 3但校風不錯,可以考慮。我屋企一個band 1 top ,一個游到band 2中至尾。我都是向好看,找一所合適他的school 吧!不要氣綏 ADD Oil

謝謝你的鼓勵~
你有兩個小朋友? 都差不多升中,是 Twins嗎?
唉~ B2 的學校好好多,校風好好多的。
我只望阿仔唔學壞咋~

原帖由 joeiu1965 於 11-12-7 13:44 發表
不要灰心,我仔仔都是B2,3 浮下浮下,學校校長話彭學高雖然是band 3但校風不錯,可以考慮。我屋企一個band 1 top ,一個游到band 2中至尾。我都是向好看,找一所合適他的school 吧!不要氣綏 ADD Oil ...

回復 1# cmvfamily 的帖子

不是,囡囡今年中二了o你有否考慮找直資中學…例如羅氏基金中學或沙田培基或黃錦輝等…

有考慮考直資。
有直資收,校風又好,梗係好,不過,直資中學好多只收 B1生,羅氏基金中學諗都唔駛諗。至於沙田培基或黃錦輝,我就唔知佢地收甚麼 Band 的學生了。

其實,我想阿仔讀中中,因為我覺得在中中若果讀得上,總好過在英中讀不上,這樣想法,有沒有錯誤呢? 請指教。

我知道勞工子弟中學,是直資嗎? 好似在 BK 好少家長提及的。
有沒有家長知道校風好嗎?

原帖由 joeiu1965 於 11-12-7 23:56 發表
不是,囡囡今年中二了o你有否考慮找直資中學…例如羅氏基金中學或沙田培基或黃錦輝等…

回復 1# cmvfamily 的帖子

黃錦輝舊年九龍城區band2,3生都有收。不過今年有小學直上位可能少咗0勞工子弟是直資的.不過新移民較多,是中中㗎!有否考慮培僑有朋友仔讀緊較為輕鬆。勞工子弟較一般學習能力弱的一群.但是評價一般

回復 1# joeiu1965 的帖子

因才施教是對的。在一所適合自己的學校讀書終好過名校年年考第尾,自信都會無晒.最緊要校風好

謝謝你的回覆~
我會報直資黃錦輝和培僑,睇吓收唔收。
培僑自己有小學,我相信收外來生不多,我擔心未必收 B3生。
請問勞工子弟的學生,你的意思是否指學生較一般學生學習能力較弱的意思呢? 校風如何?

原帖由 joeiu1965 於 11-12-8 10:44 發表
黃錦輝舊年九龍城區band2,3生都有收。不過今年有小學直上位可能少咗0勞工子弟是直資的.不過新移民較多,是中中㗎!有否考慮培僑有朋友仔讀緊較為輕鬆。勞工子弟較一般學習能力弱的一群.但是評價一般 ...

原帖由 cmvfamily 於 11-12-8 18:15 發表
謝謝你的回覆~
我會報直資黃錦輝和培僑,睇吓收唔收。
培僑自己有小學,我相信收外來生不多,我擔心未必收 B3生。
請問勞工子弟的學生,你的意思是否指學生較一般學生學習能力較弱的意思呢? 校風如何?

...
有些學生可能有輕度的學習障礙,並不是弱智。是要用較長時間去學同一樣嘢。記憶較弱。校風一般,但這所學校較一般Band 3學校的學生純D。

可能好啱我阿仔,因為我阿仔記憶差。
請問你對勞工子弟中學認識多嗎?

原帖由 joeiu1965 於 11-12-8 19:41 發表
有些學生可能有輕度的學習障礙,並不是弱智。是要用較長時間去學同一樣嘢。記憶較弱。校風一般,但這所學校較一般Band 3學校的學生純D。

原帖由 cmvfamily 於 11-12-8 20:44 發表
可能好啱我阿仔,因為我阿仔記憶差。
請問你對勞工子弟中學認識多嗎?
我有個朋友的囝囝在這裏讀,有時见面佢囝囝同我打招呼都好有礼貌。感覺上小朋友讀得開心,沒有太大壓力。如果你真的有興趣,到學校門口看看,不用考如果你是九龍城網,在 luck draw 時揀就得,因為唔係太多人揀佢。希望幫到你。你已經做得好好,是一位稱職的媽咪。

‹ 上一主題|下一主題