用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自問心頭高,想考皇仁,有咩步署﹖
go

自問心頭高,想考皇仁,有咩步署﹖ [複製鏈接]

而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學可能屬band 1 尾(油尖旺區,平均每年45-55%人升英中),拉雲當全港排band 1中得唔得﹖操行a-,當呢個成績keep到去呈分,有學琴同玩樂團,但無獎項,操行a-,想考皇仁,值唔值得用一個自行機會去摶呢﹖會唔會不切實際﹖如果真係有心想考,可以點步署呢﹖成績當然啦,我指其它方面,除左轉去軒小。

其實係想考間成績好操行又好既男校,仲有咩好提議﹖

0    0    0    0

原帖由 mrsjacky 於 11-11-3 09:32 發表
而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學可能屬band 1 尾(油尖旺區,平均每年45-55%人升英中),拉雲當全港排band 1中得唔得﹖操行a-,當呢個成績keep到去呈分,有學琴同玩樂團,但無獎項,操行a-,想考皇仁,值唔值得用一個自行 ...

九華機會大d

連續六年考全級第一都唔收, 咁究竟要點先收呢??

伊中巳轉了,運動無用並全面學業。
樓主真的想孩子去皇仁,唯一方法是轉去Band1小學先才考慮其它吧

原帖由 長生不老 於 11-11-3 11:21 發表
不切實際 , top15%機會好微 . 我同事大佬個仔在黄大仙區保良局屬下小學連續6年考全級第一 , 選皇仁都唔收 , 最後入了自己區的保一 , 其實都唔錯了 . D人總是覺得名校個名響D , 講出來話讀名校都威D , 不過這是現時社 ...

如果真係連續六年全級第一,面試又唔係特別差,就應該係自行時填表將第一志願填左保一第二志願先填皇仁。好多時會不自覺咁填一間穩陣的行頭,以求一繫即中。另一方面,我都唔排除保小的同學諗住聯繫中學,所以自行時都將保一填第一志願,咁就入左。

原帖由 hinhin-mother 於 11-11-3 12:29 發表
伊中巳轉了,運動無用並全面學業。
樓主真的想孩子去皇仁,唯一方法是轉去Band1小學先才考慮其它吧

皇仁唔係淨收band 1小學,佢地的學生有來自馬灣、東涌、長洲甚至南丫島。真係我都唔知佢地點樣返學,佩服!

which are the band 1 primary schools in Wan Chai or Central and Western District?  Where can find those information?

QES 同 九華其實校風都好好,最吸引個校舍,同區機會又大d,我都好鍾意,肯定會係另一個自行既選擇。只係諗緊好唔好用其中一個自行機會去搏一搏。當然言之尚早,而家都係資料搜集下先。

miffy,原則上唔會揀灣仔小學或搬灣仔,仲有其它因素考慮。

kenfu,琴以外,有玩管樂團同table tennis,但無獎。

長生不老,如果保良連續六年冠唔收,我諗唔係成績問題,會唔會係其它因素影響左,say interview表現﹖

多謝大家提議,會積極爭取成績以外既表現,亦會盡力再響校內keep高d位置。無論考邊間,條路都係咁行。

心頭都唔算高丫, 不過祖蔭好重要.

原帖由 mrsjacky 於 11-11-3 09:32 發表
而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學可能屬band 1 尾(油尖旺區,平均每年45-55%人升英中),拉雲當全港排band 1中得唔得﹖操行a-,當呢個成績keep到去呈分,有學琴同玩樂團,但無獎項,操行a-,想考皇仁,值唔值得用一個自行機會去摶呢﹖會唔會不切實際﹖如果真係有心想考,可以點步署呢﹖成績當然啦,我指其它方面,除左轉去軒小。

其實係想考間成績好操行又好既男校,仲有咩好提議﹖

除左轉去軒小,還可以考慮以下小學

如果係我5敢搏

原帖由 kenfu 於 11-11-3 12:18 發表

成績只計男仔前3名; 學琴我覺得無乜用, 學管絃樂的樂器好d. QC在運動上睇羽毛球or乒乓球學界成績, 可以作為學業成績以外的準備.

我仔個同學成績一般,學界及地區乒乓波有成績,QC收左!

阿囡同學全級考30幾都收。
:-) :-) :-)

"成績一般",究竟是全級第幾名左右?

"成績一般",究竟是全級第幾名左右?可否告知參考.

"阿囡同學全級考30幾都收",他有無其他特異功能?

原帖由 nicolewong58 於 11-11-4 10:50 發表
"成績一般",究竟是全級第幾名左右?可否告知參考.

級名次30~40左右!
‹ 上一主題|下一主題