用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報中學 - 校長信
go

報中學 - 校長信 [複製鏈接]

班主任問阿女需唔需要校長信, 請問有冇用? 唔係話學校唔收嗎?
   0    0    0    0

其实作用不是很大。很多学校注明不需要推荐信,我建议还是依照中学的要求吧。,这样中学反而觉得你是守规律的家长,对小朋友印象或许更好呢。不过小学的推荐信可以要,万一要叩门,随时用得到。

咁推薦信要不要有台頭寫明那間學校或只寫 TO WHOM IT MAY CONCERN呢?

好似報聖保羅男女中學這種校長推薦信才有作用.
http://www.spcc.edu.hk/assets/i/admission/201111/School_Nomination_Form_2012-13.pdf

不過, 最緊要家長是否覺得做咗會安心啲, 咪去做囉, 但也未必間間中學肯收.

其實不需要吧

自行面試時, 好多中學己註明不收校長信, 校長信係用黎叩門時用. 而且學校不會隧便出校信給學生

回覆 6# TUNGLOKMOM 的文章

既然班主任主動問需唔需要校長信,就要吧!
當然實際上視乎心儀學校的要求!
有的學校發得頗濫,沒作用!
能顯示全級排名+評語的,較好!
要 「此致xxx中學」的,較好!夠誠意~~

6年前我女升中時,我有要求校長推薦信, 交申請表有附上,當我睇過校長封信後,我覺得有用的,收到面試通知時,都有一半信心會入到心儀中學. 可能當時小學面臨殺校,校長都希望每位學生都能夠入到心儀 中學,封信唔係行貨,睇得出係為小女而寫的.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

原帖由 redkoni 於 11-11-4 18:15 發表
好似報聖保羅男女中學這種校長推薦信才有作用.
...

有就最好,冇都冇所謂,我今年有朋友考入咗但都提供唔到小學校長信,因爲小學有直屬中學,問咗幾次都比老師"耍"返轉頭,最後都冇比到

原帖由 Bing.Jing 於 11-11-6 01:30 發表

有就最好,冇都冇所謂,我今年有朋友考入咗但都提供唔到小學校長信,因爲小學有直屬中學,問咗幾次都比老師"耍"返轉頭,最後都冇比到

SPCC將考生分成School Nomination Scheme及 General Admissions兩個pool, 當然也會收從General Admissions途徑報考的學生.   有時又難怪有直屬中學的小學, 愈多Band1學生流失, 其直屬中學便會收愈多Band2學生.

我想請問:

1. 校長信其實是否個個p.6學生如開口要就會幫你寫?
2. 是否由校長撰寫內容?
3. 是否自行選校階段才需要校長信?

謝謝解答!

請問有冇人知呢?
‹ 上一主題|下一主題