用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 interview
go

劍鳴 interview [複製鏈接]

好少爸爸/媽媽o係呢度談及劍鳴 interview, 有無家長 in 完可以同大家分享呢? 唔該晒.
   0    0    0    0

回覆 29# wincat 的文章

等到頸都長... 不過我諗佢想等埋kv 同sc 出咗results 先... 加埋兩歲班嗰啲confirm 讀唔讀k1 先出offer!

原帖由 polly8888 於 11-11-10 21:42 發表
marcuscyrus, 請問你小朋友是讀km的英普班定兩文三語班?

下午國際班(即英普)
大的k3(英語+pth班主任)
小的k1(英語+本地班主任)
我校k2開始由pth老師取代本地老師作班主任,但每班仍有本地老師指導孩子們功課

marcuscyrus, 請問你小朋友是讀km的英普班定兩文三語班?

原帖由 bbmylove09 於 11-11-10 00:43 發表
請問課程如何呢?
是否有家課, 寫字深嗎? 是否上小學也沒有問題? 語文能力又如何?

當年,你咪要交了學費, 放棄了, 而讀劍嗚. 似乎你對呢間學校好有信心喎.

...

由K1開始每天都有家課,寫字應該算係深掛?其實我冇比較過其他K,上小學我估計應該冇問題,語文能力,我諗都同小朋友本身有d關係,不過我本身要求唔係好高o個隻,我只要求佢可對答到,我兒依家中英普都冇問題
當年..我兒冇乜其他offer,我本來決定讀返佢本身返n班在屋企附近的幼稚園,好像只是交了3幾百雜費,到細佬o個時,就真係慳,km 係我地考的k當中最後一間出result,之前考到o個d有一間冇留到位,另一間留位個deadline 係12月中某日的4pm,結果我就是deadline 當天3pm收到offer xdddddddddddddd

Then advantage goes to those have bro or sis in KM?

原帖由 Winniestar 於 11-11-6 01:55 發表
I just wonder if everyone of our kids can answer those standard questions, how should they decide who can sit in in their schools?  Therefore, please don't be afraid that you may fail finally as seats ...

講真  SC/KV/KM, 最想KM 有offer 俾我, 依家一間都未有係手. 如知道有offer, 我就會in 少d, 只係in 埋d 有小學的.

原帖由 fishingcat 於 11-11-6 13:31 發表
昨日流程很暢順,塲外攤位佈置已顯得心思;  各方面校方已做到盡善盡美。
但問乜問題先符合家長心意真係無準則,淺又唔得,深又唔好,點解無人用英文普通話問?有N仔咪收好少? D老師又如何怎樣,收生標準係點?之後又話露天地方不足, ...

當日老師in 阿女, 我只係坐埋一邊, 咩都無做過, 佢點俾我分呀?

原帖由 manmanchubb 於 11-11-7 03:04 發表
今年skip 了group in,
而in既內容的確很淺,但更淺的都遇過,
但我認為過程中老師係認真細心去觀察小朋友行徑,
話雖無問家長問題,
但老師可從面見中家長既應對,加埋問卷當中都可知家長背後以乜方式培育小朋友,家庭教 ...

請問課程如何呢?
是否有家課, 寫字深嗎? 是否上小學也沒有問題? 語文能力又如何?

當年,你咪要交了學費, 放棄了, 而讀劍嗚. 似乎你對呢間學校好有信心喎.

原帖由 marcuscyrus 於 11-11-6 09:32 發表

其實都睇小朋友/家長反應
我大兒當年去KM面試,全程好投入,我覺得佢見得最好就是KM,而亦是唯一一間佢面完試都唔想走的,雖然只獲後補位,但最後等到了,另外,雖然冇問家長,但應該係有份問卷要填?o個份野就已經睇到家長的理念及 ...

原帖由 kikichoi 於 11-11-10 00:16 發表
May i know both dad and mum can go into the interview? or just one ? Thanks.

JUST ONE CAN GO WITH THE KID

May i know both dad and mum can go into the interview? or just one ? Thanks.

原帖由 ianmami 於 11-11-8 16:06 發表

manmanchubb, 好同意你的見解.... 上星期六去KM INTERVIEW 比左一個好唔同的感受.  學校老師, 仲有家長義工好好.   成個流程好順暢. 小朋友亦有好多地方可以玩..... 真係要比個讚同LIKE 佢地. 學校真係好有心... ...

原帖由 ianmami 於 11-11-8 16:06 發表

manmanchubb, 好同意你的見解.... 上星期六去KM INTERVIEW 比左一個好唔同的感受.  學校老師, 仲有家長義工好好.   成個流程好順暢. 小朋友亦有好多地方可以玩..... 真係要比個讚同LIKE 佢地. 學校真係好有心... ...

agree with u~
劍嗚原本O係我心目中已漸一席位,
就係因上次既 INTERVIEW,
我更加欣賞劍嗚, 劍嗚已成為首選,
雖然知道收生率其微,無論仔仔結果如何,
當天既體驗都令我有所得著~

原帖由 manmanchubb 於 11-11-7 03:04 發表
今年skip 了group in,
而in既內容的確很淺,但更淺的都遇過,
但我認為過程中老師係認真細心去觀察小朋友行徑,
話雖無問家長問題,
但老師可從面見中家長既應對,加埋問卷當中都可知家長背後以乜方式培育小朋友,家庭教 ...

manmanchubb, 好同意你的見解.... 上星期六去KM INTERVIEW 比左一個好唔同的感受.  學校老師, 仲有家長義工好好.   成個流程好順暢. 小朋友亦有好多地方可以玩..... 真係要比個讚同LIKE 佢地. 學校真係好有心...

IN 得好流暢, 但收的機會好微

原帖由 KT1028 於 11-11-7 11:11 發表
劍鳴係邊日interview 架?

5/11 ,12/11

劍鳴係邊日interview 架?

原帖由 小K 於 11-11-6 11:22 發表
Anybody realize the NET teacher nationality? I went to school yesterday and found some of them from South East Asia.

即係你覺得國籍會有高低之分???

‹ 上一主題|下一主題