用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔一定要入名校
go

唔一定要入名校 [複製鏈接]

我係村校讀書, 冇什麼課外活動, 只係彈琴5級, 會考26分, AL 3 科credit, 入了3大的其中一間的BBA.依家打份工, 都算中上.由讀書到現在.都好勤力.  我的故事可能係好多30歲的父母的故事.

我吾係好叻, 但只係想話:  

我們要思考一下, 是否入名校是為了好成績, 好成績是為了找份好工? 找到好工就是人生的意義??

其實吾入名校都可以好成績

但係好成績又未必找到好工

找到"好工"都要捱得好辛苦

捱得好辛苦亦都未必一定人工好

所以可能未必去到最盡.  我反而覺得星期六 日一家人去下郊遊, 休息下, 吾好成日去趕 上5-6個 興趣班仲開心.   

我想我最多俾小朋友長期學2樣野.

您想一想, 您為子女努力又努力, 如果仔女變得太現實和太"有目標" (有冇cert ,有冇獎), 人生變了質. 長大後, 會吾會養父母呢?  同埋會吾會去幫人和愛人呢?

0    0    0    0

just my 2 cents.

A lot of times it really depends on luck, so graduate from famous school does not guarantee anything BUT it may give a slightly higher chance.  Also when everything is the same, graduate from famous school may have a bit advantage.

Another thing is we cannot exactly comparing our own case as situation has changed.  The same may not apply nowadays any more.

同意唔一定要入名校。
只要入到間學術水平得到大眾認同, 校風好, 而升中有保障既學校已足夠。

但依家既社會的確比以前變咗好多。以前算高學歷既,可能依家可能只屬搵工既基本入職要求!

你的苦心可嘉,  可惜是對牛彈琴,  沒有多少人會聽得入耳.

回覆 1# redkoni 的文章

佢題目係 "吾" 一定要入名校. 是好多家長心聲呢!

原帖由 talknwrite 於 11-11-5 14:08 發表
佢題目係 "吾" 一定要入名校. 是好多家長心聲呢!

咁都俾你兜到, 好嘢!

同意唔一定入名校,入好學校便足夠了。
但現今的小學派位制度,純運氣或關係決定一切。幼稚園都會有面試小朋,反而小一無,亂派一通。
作為父母,為小朋友著想,去報考好學校(名校)便變得合理。

原帖由 redkoni 於 11-11-5 14:15 發表

咁都俾你兜到, 好嘢!

以樓主嘅會考分數嚟睇,佢一定知文言文中,「吾」即我也,佢一早表明心跡,目標清晰,祝佢成功。

相同內容

重複內容

知易行難,由你幫仔女報名校一刻開始,你心中已有把尺,有比較,這點好多家長都放唔開。

原帖由 Bcat 於 11-11-5 15:24 發表
樓主, 我的背景也跟你差不多.也是很多30+父母的寫照.

當自己成為父母,一定想比好D自己的仔女,也明白這個所謂好D的學校,可能只是家長一箱情願覺得好,..但"可能好D",總存有"可能"這個希望,這也是所有家長現在的心結.
...

對, 經歷了幫仔仔搵學校呢一役, 我對做人媽咪, 對教育子女, 對教育一個人, 體會了更多!

好的成績, 不是一切
好的性格,. 才是決定性的

我不會說我不找好學校
但我不會跟大隊去報一些人人話好的名校.
我有自己的想法--一間好學校, 係有空間俾我小朋友去思考, 去活出佢豐盛的童年, 學會做一個有自信心的人.

沒有甚麼比較更重要.

不是甚麼漂亮的話, 這其實也是一種人生態度.
有人會終生營營役役於搵錢, 覺得一定要住在某個地方, 得到某些物質, 人生才是豐盛, 才是成功.

但對我來講, 恆有餘力, 我求的只係簡單的生活, 居室不用豪華, 不用有甚麼甚麼, peace of mind才是我追求的. 工作於我而言, 是興趣加糊口, 人工比上不足, 比下有餘就是了. 沒有大志嗎? 對, 我在某些人眼中真的沒有大志. 但我活得快樂. 這也是我對兒子的祝福, 要活得快樂.

原帖由 Tigerprawn 於 11-11-5 05:28 發表
just my 2 cents.

A lot of times it really depends on luck, so graduate from famous school does not guarantee anything BUT it may give a slightly higher chance.  Also when everything is the same, grad ...

Agree x2

LUCK is very important!!

醒目開學勳章

請問樓主介唔介意講下你間中學係咪地區名校, 係咩banding?
同埋樓主讀書時有冇補習架?

樓主我好羡慕你, 我由細到大都冇學過樂器同補習, 我阿媽就係乜都冇所謂, 唔會幫仔女搵好學校, 求求其其咁讀完書就算, 我讀書時仲要放學做pt賺自己零用, 自己又衰, 上堂淨係識玩啤牌, 又同同學鬥書包輕, 日日唔帶書.....我讀o個間中學冇一個人會考超過20分......能原校直升f.6既人10個都唔夠......
目前為止, 我都仲係咁兜踎......

到我個仔啦...
區內好既小學(村校), 我呢d冇宗教冇世襲既又唔夠分同人爭, 我又怕佢行返我條舊路, 好彩直資名校唔駛跟地區, 仲要係一條龍唔洗煩,  有機會就梗係考架啦,  又好好彩入到, 阿仔大個係點我唔知, 小朋友既將來冇人會預計到, 如果我知既我就去出運程書啦, 小朋友係點, 係睇家長點教, 應該同學校冇咩關係, 我教我仔都係咁, 做人要有責任, 自己衰就唔好賴人~~~

坦白講我唔覺得名校好現實, 阿仔間學校既老師都好有愛心, 校工ee都好nice, 仲有係大部份名校都係基督教, 有宗教堂, 基督係導人向善...........

阿仔長大後, 會唔會養我我真係唔知, 但我可以好肯定家下既我冇能力養我既父母....

我唔會叫人追求名校, 但至小我會建議做父母既應該幫仔女搵一間好既學校, 而好既學校都可以係村校!!!

而係我住呢一區, band 1英中就係村校!

原帖由 戀仔狂 於 11-11-5 08:00 發表
請問樓主介唔介意講下你間中學係咪地區名校, 係咩banding?
同埋樓主讀書時有冇補習架?

樓主我好羡慕你, 我由細到大都冇學過樂器同補習, 我阿媽就係乜都冇所謂, 唔會幫仔女搵好學校, 求求其其咁讀完書就算, 我讀書時 ...

你得唔到既,你個仔已經幫你贏返。所以人生係公平既,人人都有一套理論,WORK唔WORK就要睇造化,但係只有WORK既先會被認同。

邊個唔識講做人最緊要快樂?
理論就好WORK,但係真相係,你之所以有快樂,係因為有運,又或者係前世修來的福。

比如講,口口聲聲話好快樂既人,如果突然間,你最愛既人離開左你,你既錢冇曬,頭頭碰著黑,唔係一日,係長期。。。,咁。。。你仲夠唔夠胆話你好快樂。

所以,到今日都冇人夠胆話有方程式去得到快樂,只可以以知足去容易D感受到快樂。

所以世人都係盡力試緊唔同既方法去得到快樂。冇人可以大大聲話邊個一定岩或唔岩,因為大家既際遇都唔同,就算表面同,細節都唔一定一樣,咁又點可以比較?

‹ 上一主題|下一主題