用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔一定要入名校
樓主: 3pigmama
go

唔一定要入名校 [複製鏈接]

原帖由 無氣同你講 於 11-11-5 11:12 發表

你知唔知?而家同20幾年前好唔同架啦。。。

以前D父母有幾多識去裁培個細路?有實力咪容易跑出囉。

香港而家已經唔同曬架啦,今日既香港已經唔係以前既香港;今日既世界已經唔係以前既世界,大家都唔好再懷緬過去。

最簡單既 ...

醒目開學勳章

原帖由 awah112 於 11-11-6 22:23 發表
名校,讀書讀得叻就去讀.
讀名校冇話保證讀完就一定事業有成,人生美好.

完全同意!!

其實讀名校只係一個迷思啫!

讀名校有乜好處?出名啦、SOCIAL CLASS一般而言好D啦、學校歷史悠久,有傳統屬於自己嘅文化啦......至於學術係咪好好,唔一定,因為以公開考試成績而言,全港考得最好果間並非「傳統名校」,只係「地區名校」。

係咪出身自名校搵工一定著數D?如果以一個中學畢業生比較,可能會;但如果以大學畢業嘅比較,咁就未必有分別。即係話,其實一個老闆最緊要睇個應徵者係邊間大學畢業,佢好少會睇佢邊間中學畢業。

所以,入唔到「名校」其實唔緊要,最緊要係小朋友讀得開心,對學習有興趣、有動機,咁佢就有機會出人頭地。始終,所有香港學生都有一張共同成績表----公開考試。

入到名校固然錦上添花,但入唔到都可能只係塞翁失馬,就算此想法阿Q一D都係咁話。

「沒有最好的學校,只有最適合的學校」!

入到名校固然錦上添花,但入唔到都可能只係塞翁失馬,就算此想法阿Q一D都係咁話。

好同意!! 每個父母都愛護子女,但最終名校學位有限.入唔到亦不一定等於能力有問題,我認為教育是長途賽.只要不氣餒用心教導孩子,終會有很多選擇.
重要是過多的壓力是很難有開心親密的關系,盡量取之平衡.
香港的教育環境對小朋友實在很大壓力,感覺要不受影響實在不容易,讀深一級,考試高一級,樂器幾級,週末功課8樣以上,課外活動6~7樣,還要參加比賽...
本人為亞囝報考4間小學好像給人覺得我這個媽媽不夠盡責,人家考幼稚園都十幾間啦...但我就是有我的執著.
對於一個要上班的父母真不容易,只能盡力而為了.
我仍有小小堅持星期日只返主日及與家人到處玩玩.人生實在有很多東西都同樣重要!加油各位Dad & Ma

我同意實際上小朋友不一定要入"一級名校", 因為不是人人都可以因此些的校譽或教育方法而得益.

但相信現實D, 在此的每一位家長都希望小朋友入"一定程度"的名校, 因為起碼家長理念相近,  同學質素相似. 名校所以成為名校亦是因為有績可循, 家長少了估估下的煩惱. 起碼很多名校有舊生實際分/印象分已是名校最有用的資產.  

以自己以前的學習環境同工作際遇同現在小朋友要面對的相比亦不太現實. 以前我們只要考到家附近的地區名校, 不需要多付車費, 父母可能已滿意. 現在交通便利了, 路程的考慮不太重要,  學校的選擇亦多了, 有直資有私立,  影響 (不只是小學, 更可能是連中學) 亦大了. 父母小朋友面對的是全港性的學校, 選擇亦更難了.

我自己想法是, 今次自己的小朋友考不到自己心目中的名校, 除了接受面試各方面不可自控的外來因素外, 亦要坦然接受自己的小朋友在某一方面可能真的不及人, 例如表達能力同自控能力, 此是今次面試階段之後最需要加快改善的.

樓主,其實我都幾同意你的觀點,不過,可能我比你老,所以睇到你把'唔',寫成'吾',覺得真係唔順眼,這個字把你的標題原意倒轉過來,變成'我一定要入名校!' 你可否改正一下?

對唔住, 我呢D固執,可能係好多60後既寫照!

唔好咁固執啦,有 d 輸入法係冇個唔字既,大家明樓主想講乜就得啦,不過咁岩有文言文食字食到應姐,幾攪笑,冇乜野。

P.S. 我都係 60 後。

原帖由 KK07 於 11-11-7 14:32 發表
樓主,其實我都幾同意你的觀點,不過,可能我比你老,所以睇到你把'唔',寫成'吾',覺得真係唔順眼,這個字把你的標題原意倒轉過來,變成'我一定要入名校!' 你可否改正一下?

對唔住, 我呢D固執,可能係好多60後既寫照!:nothi ...

Entirely agree.

Few days ago, my son asked me which primary school in Hong Kong is the best.  I carefully asked him why he wanted to know.  He said some other children discussed this issue in the playground.  I then told him there is no definite answer.  A school is good or not depends on (1) whether you are happy in the school; (2) whether you enjoy the school life; (3) whether you can learn something at the school.  If the answer to all questions is positive, then you are studying in a good school.  He is satisfied that he is now in the best school, in his point of view.

原帖由 fionacat 於 11-11-7 00:13 發表
係咪出身自名校搵工一定著數D?如果以一個中學畢業生比較,可能會;但如果以大學畢業嘅比較,咁就未必有分別。即係話,其實一個老闆最緊要睇個應徵者係邊間大學畢業,佢好少會睇佢邊間中學畢業。

對! 以前請人, 我只會看佢係邊間大學畢業, 讀乜, 大學同公開試成績, 反而真係唔會睇佢邊間中學.

最近同事講起, 以前傾向請三大, 依家發覺, 唔少城大, 浸大, 嶺南的同事反而仲醒目一點. 當然, 唔可以以偏概全, 但係, 說明做野, 工作能力, 社交能力和EQ比甚麼都重要.

以前試過有個女拔加中大的女仔入來, 因為覺得自己機會無另一個同期嶺大女仔咁好, 辭職走, 走時仲話佢上司偏心....事實係, 佢既表現根本唔及嶺大果位咁好, 仲要抹黑自己位上司, 呢D, 你咪話係名校畢業囉....

同意.  

讀書最重要係要學習思考方法, 溝通能力, 品格培養和學習如何去"學習".

工作根本係睇表現, 從來都冇人留意大家以前讀邊間中小學.

要入一間公司亦只係睇大學同碩士成績, 以及專業牌照.

原帖由 莎莎莉莉 於 11-11-7 22:08 發表

對! 以前請人, 我只會看佢係邊間大學畢業, 讀乜, 大學同公開試成績, 反而真係唔會睇佢邊間中學.

最近同事講起, 以前傾向請三大, 依家發覺, 唔少城大, 浸大, 嶺南的同事反而仲醒目一點. 當然, 唔可以以偏概全, 但 ...

其實大家可放鬆一點,亦不要覺得名校是非入不可,自己只要用心培養子女,發揮佢地長處,諗諗考多幾間學校,學校自然會找適合自己的學生,到時才思考邊間合適自己!勉強冇幸福!

都無謂多說, 唔一定入名校, 就係人都知, 跟本無得'一定', 事關唔到自己話事, 唔通入唔倒就唔讀書咩!只是.....入倒就最好啦咁解!

原帖由 talknwrite 於 11-11-8 16:02 發表
都無謂多說, 唔一定入名校, 就係人都知, 跟本無得'一定', 事關唔到自己話事, 唔通入唔倒就唔讀書咩!只是.....入倒就最好啦咁解!

哈哈.....AGREE。

講黎講去老實講,唔一定入名校其實唔係一個決家而係一個自我安慰。

入到,唔通唔讀咩?

原帖由 FiFi618 於 11-11-7 01:14 發表

好同意!! 每個父母都愛護子女,但最終名校學位有限.入唔到亦不一定等於能力有問題 ...

agree x 2 !

我上年都係幫亞女報左四間小學咁大把, 估唔到有人同我一樣咁勇 !
四間都唔覺易, 當中有得有失.

而家真係今時唔同往日, 因有直資出現, 又一條龍, 而且遊戲規則亦唔同; 有好多學校, 報小一都要住址証明, 又要 portfolio, 領洗紙,  .....那又怎可叫我地家長們不要緊張呢 ?
那個 x 拔校長只講風涼話 !  

好多時都比 d 無仔女的朋友話洗唔洗呀 ?!  我只能暗自話, 睇下第日到你時, 或會瘋過我 !

我地做的只能盡力去參與 !  

原帖由 talknwrite 於 11-11-9 00:02 發表

agree x 2

不一定要入名校, 最好要一間有學習氣紛, 校風良好, 但普遍出名的小學, 中學都有這種環境氣紛,

如果是普通津校, 她們收生會來自不同背景, 學生的程度等等, 有時會影響課堂學習氣紛和秩序, 朋輩的影響都好重要,
‹ 上一主題|下一主題