用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅有結果了!
樓主: purplemummy
go

德雅有結果了! [複製鏈接]

多謝 SusannaChan 的分享, 本人對德雅不太認識, 只係當日面試時見到學生好有禮, 派中學不錯, 多謝妳讓我了解多些, 希望我及囡囡選擇無錯.

題外話, 請問妳囡囡係咪直上德雅中學呢?

原帖由 SusannaChan 於 11-11-8 09:17 發表
Hello各位家長好, 我女女係舊年既小六畢業生, 睇見你們咁支持德雅真係十分高興, 德雅雖然校舍不及其他新校舍, 但本人覺得係其次, 而最緊要係老師既教導同校長既熱誠, 另到每一位同學及家長都好喜歡這所學校。記得最 ...

原帖由 hoikiuma 於 11-11-7 23:03 發表
我都收到取錄信!我阿女果個哈哈笑貼紙係黃色!咁你選好邊間未呀?因為我都係住tko

其實我就覺得德雅好d, 但陸慶濤又真係吾差, 我都在想點解吾要陸慶濤, 我個女都鍾意德雅!我反而想知由將軍澳坐校巴到德雅要幾耐

Hello 你好呀
我囡囡入左聖母玫瑰...

原帖由 taktakb2006 於 11-11-8 09:23 發表
多謝 SusannaChan 的分享, 本人對德雅不太認識, 只係當日面試時見到學生好有禮, 派中學不錯, 多謝妳讓我了解多些, 希望我及囡囡選擇無錯.

題外話, 請問妳囡囡係咪直上德雅中學呢?

...

Hello

I want to know if the top girls would go to holy trinity ?  how top ?  top 20-30 ? many tks

原帖由 SusannaChan 於 11-11-8 09:30 發表
Hello 你好呀
我囡囡入左聖母玫瑰...
Ewong

聖母玫瑰喺band 1,德雅中學喺band 2, 當然喺聖母玫瑰較好啦。恭喜恭喜!

HI ,
We are also is catholics,but still not receive the letter..
原帖由 Chansautung 於 11-11-8 09:32 發表
My son has been accepted. We are so happy because this is a catholic school and we are catholics.
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 3# Lawrence_suen 的文章

我都想知有冇校巴到德雅,因為我住得比較偏僻

醒目開學勳章

我個女有金色同橙色貼紙呀,都無呀~

好傷心呀

原帖由 wing 於 11-11-8 00:04 發表
我地都係橙色哈哈笑  一樣未有信呀

我老公又係超喜歡, 又話D女仔又乖, 又純, 讀書又叻, 升中派位好...

但我就擔心英文程度不夠, 同埋有個細跟尾, 到時又要考.

其實當你已經係Band 1生既時候就係由天決定啦...呢個係遊戲規則, 因為同屆我知本人囡囡都算頭15名內...但係都係去唔到HTC...而比較後名次的同學就入到HTC...所以我個人應為...總之係Band 1 生就無問題, 就德雅學生嚟睇...過去幾年都有大部份學生屬於Band 1學生, 所以每年派位都唔差...信心保正...(唔好意思, 講到有小小搽鞋咁)...不過真心話, 學校已經不斷改善...務求小朋友讀得開心d。

原帖由 Ewongmum 於 11-11-8 09:32 發表
Hello

I want to know if the top girls would go to holy trinity ?  how top ?  top 20-30 ? many tks

醒目開學勳章

应该是派信延迟左小小!

Don't worry, be happy!

原帖由 mw7183 於 11-11-8 09:37 發表
HI ,
We are also is catholics,but still not receive the letter..  

其實英文程度真係唔錯, 因為佢本身係讀高一級既英文課本, 還有佢本身有一worksheet, 非常有用....所以英文程式來講就一定無問題。

原帖由 lovegirlslove 於 11-11-8 09:50 發表
我老公又係超喜歡, 又話D女仔又乖, 又純, 讀書又叻, 升中派位好...

但我就擔心英文程度不夠, 同埋有個細跟尾, 到時又要考.

我女女係黃色貼紙.收左
當日女女成組人的interview 時間約45mins先落黎,但我見有家長話15mins
唔知點解時間相差咁多.

醒目開學勳章

Dear Susanna,

Long time no chat!

Supplement:

圣母玫瑰都好受欢迎!我大囡果班好多叻女选OLR college.

原帖由 SusannaChan 於 11-11-8 09:54 發表
其實當你已經係Band 1生既時候就係由天決定啦...呢個係遊戲規則, 因為同屆我知本人囡囡都算頭15名內...但係都係去唔到HTC...而比較後名次的同學就入到HTC...所以我個人應為...總之係Band 1 生就無問題, 就德雅學生嚟 ...

many tks for your reply.   someone tells me that when compete in secondary, need to train one skill other than acadamic.  is that true ?  Do the girls in Tak Nga train to train outside about their spoken english or is it enough ? many tks again
\

原帖由 SusannaChan 於 11-11-8 09:54 發表
其實當你已經係Band 1生既時候就係由天決定啦...呢個係遊戲規則, 因為同屆我知本人囡囡都算頭15名內...但係都係去唔到HTC...而比較後名次的同學就入到HTC...所以我個人應為...總之係Band 1 生就無問題, 就德雅學生嚟 ...
Ewong

醒目開學勳章

我估您可能是講緊OLE - OTHER LEARNING EXPERIENCE (其他學習經歷)

OLE是中四才開始計算在內,OLE一定要係校內活動, 或者學校有份舉辦但係校外活動。

以下是在網上搵到的簡報,非常易明!

http://www.tackching.edu.hk/334/20091016_TC/OLE&SLP_16102009.pdf

如果小朋友在校外參加的項目/訓練,可以記載在SLP (Student Learning Profile, 學生學習概覽) 內,考大學時要用的。

**溫馨提示範動作*

無論您選邊間小學,都要好好培養小朋友中英文閱讀能力。

原帖由 Ewongmum 於 11-11-8 10:13 發表
many tks for your reply.   someone tells me that when compete in secondary, need to train one skill other than acadamic.  is that true ?  Do the girls in Tak Nga train to train outside about their spo ...

tks so much indeed.

原帖由 Yukyuk 於 11-11-8 10:23 發表
我估您可能是講緊OLE - OTHER LEARNING EXPERIENCE (其他學習經歷)

OLE是中四才開始計算在內,OLE一定要係校內活動, 或者學校有份舉辦但係校外活動。

以下是在網上搵到的簡報,非常易明!

http://www.tackching.edu.hk ...
Ewong
‹ 上一主題|下一主題