用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅有結果了!
樓主: purplemummy
go

德雅有結果了! [複製鏈接]

I would like to ask if TN primary school's english level like oral. Are all subjects taught by chinese only except one english subject?

原帖由 Ewongmum 於 11-11-8 10:26 發表
tks so much indeed.

你住TKO系應該選近屋企的學,因為我所知TKO大約6點9前上校巴,長遠黎講小朋友同大人都系辛苦的.我本身都系6點9前上校巴,每天六點四五起身,小朋友起來時都食吾茖早餐,而每晚要過十點先可以睡,真系好辛苦的.以上是我的意見.
原帖由 Lawrence_suen 於 11-11-8 09:29 發表

其實我就覺得德雅好d, 但陸慶濤又真係吾差, 我都在想點解吾要陸慶濤, 我個女都鍾意德雅!我反而想知由將軍澳坐校巴到德雅要幾耐

原帖由 SusannaChan 於 11-11-8 09:17 發表
Hello各位家長好, 我女女係舊年既小六畢業生, 睇見你們咁支持德雅真係十分高興, 德雅雖然校舍不及其他新校舍, 但本人覺得係其次, 而最緊要係老師既教導同校長既熱誠, 另到每一位同學及家長都好喜歡這所學校。記得最 ...

請問你女兒現在在哪裡讀中學? ( 恕我唐突)
另外你覺得德雅是谷的嗎?
一日有多少功課? 一年有多少考試測驗?
一班多少人?
有沒有課外活動?
德雅的學生喜歡看書及喜歡上學嗎 ?

謝謝

Hello, 各準德雅家長,你們好!我囡囡現就讀德雅二年級,德雅的硬件雖然有點不足,但她的軟件足以令我很安心讓囡囡在這校就讀,學校就像一個大家庭,小息時你不難見到高低年班的同學打成一片;可能因為小班教學的關係,我覺得老師(以我認識的低年級老師)都很有耐心、愛心(工作沒有大班的繁重吧!)

功課量也適中,我囡算是慢動作的人,她一般也能在個多小時內完成,星期五功課就較多,但合理;我自己就安排囡囡星期六上課外活動,星期日就家庭日,可到處走走;可能還是初小吧,我覺得在這校讀沒有不必要的壓力。

還有這校在培養閱讀習慣上也很好,每星期有3-4天早讀課,孩子自己帶課外書閱讀。祝各位找到合適自己小朋友的學校!

Water55, 你囡囡是在創x幼稚園就讀嗎?我囡囡是這兒的畢業生呢!

HI,我個仔系創x k3生..原來系師姐..我都報左德雅.但仲未有信..多數唔得了.
原帖由 elysemama 於 11-11-8 10:53 發表
Hello, 各準德雅家長,你們好!我囡囡現就讀德雅二年級,德雅的硬件雖然有點不足,但她的軟件足以令我很安心讓囡囡在這校就讀,學校就像一個大家庭,小息時你不難見到高低年班的同學打成一片;可能因為小班教學的關係,我覺得老師(以 ...
哲哲寫真 哲哲私相集

仲使唔使額外補英文? 2 LESSONS by Nets 好似太少, 怕第日上英中辛苦.

原帖由 mw7183 於 11-11-8 11:02 發表
HI,我個仔系創x k3生..原來系師姐..我都報左德雅.但仲未有信..多數唔得了.  

唔駛失望住,可能未收到啫!

All subjects taught by Chinese except English!!

原帖由 kinchani 於 11-11-8 10:40 發表
I would like to ask if TN primary school's english level like oral. Are all subjects taught by chinese only except one english subject?

回覆 18# 沖廁 的文章

請問各位未收到信的家長們,你們小朋友的號碼是否在400之後呢?

SORRY ,我系公司無帶所以唔知.我系系9月14號交表既.
原帖由 UncleGrand 於 11-11-8 11:23 發表
請問各位未收到信的家長們,你們小朋友的號碼是否在400之後呢?
哲哲寫真 哲哲私相集

請問有幾多位net teacher呢

創X 真系幾個既一間幼稚園.我個仔好開心返學,校長老師都好好人,今年已經最後一年,好唔捨得..
原帖由 elysemama 於 11-11-8 11:19 發表

唔駛失望住,可能未收到啫!
哲哲寫真 哲哲私相集

阿女都未收到信呀, 今日有冇人收到信呀?

我女女號碼係百幾,仲未收信!好失望!

原帖由 JOJA 於 11-11-8 09:15 發表
我囡囡係橙色貼紙
no. 在400之後
郵chop係5/11寄出
昨日收信

有可能跟no. 先寄出頭一批
然後第二批

有可能今日係第三批有信

大家耐心等多一陣
我都明白等待的日子不好過

我都係昨日才訓得安心d咋 ...

我係4xx都係未收到信, 睇怕都係reject多架啦, 有無人打去學校問過係唔係所有accept同reject信都寄左?

尋日問佢,佢話14號之前會收到結果.
原帖由 rabbitann 於 11-11-8 11:31 發表
我係4xx都係未收到信, 睇怕都係reject多架啦, 有無人打去學校問過係唔係所有accept同reject信都寄左?
哲哲寫真 哲哲私相集

唉, 睇怕都係accept果d收到先, 之後先再寄reject信, 慘.  不過我都知無乜機架啦, 果日個仔話聽唔清楚老師問果條問題, 所以答唔到. 唉

原帖由 mw7183 於 11-11-8 11:34 發表
尋日問佢,佢話14號之前會收到結果.

Many thanks!! My daughter has been accepted. But she is studing in an english based kindergarten. So I am worrying she may not able to catch up with the chinese and forgetting most of the english she learnt at kindergarten.

原帖由 elysemama 於 11-11-8 11:21 發表
All subjects taught by Chinese except English!!

原帖由 Ewongmum 於 11-11-8 10:13 發表
many tks for your reply.   someone tells me that when compete in secondary, need to train one skill other than acadamic.  is that true ?  Do the girls in Tak Nga train to train outside about their spo ...

德雅確實沒有提供足夠的英語環境,要不要在外尋求要取決於家長的要求,我自己就有為囡囡報讀外面的英文course,spoken/oral English 不是一朝一夕的,要花時間浸回來的!

我好遲先交表,號碼應該最後..
原帖由 UncleGrand 於 11-11-8 11:23 發表
‹ 上一主題|下一主題