用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅有結果了!
go

德雅有結果了! [複製鏈接]

剛回來開信箱見到,取錄阿女好開心,已有4間offer,呢間最喜歡,會放棄之前,雖然硬件不吹,但軟件不錯,10個
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

我住馬鞍山,唔近德雅

hi,我記得你好似好喜歡德雅,希望你星期一可以有好消息
原帖由 UncleGrand 於 11-11-5 22:16 發表
睇嚟最大可能係有offer的先寄出,Reject and waiting的在後....唉!希望諗錯啦...

哈哈!你上次培道都是遲一點,可能今次都是,別擔心
原帖由 wing 於 11-11-6 00:19 發表
我都未收到信

Wing
你誇獎了,我女女不是什麼叻女,我們選的不是什麼名校,才容易被取錄,現在有祟真,聖母,培道及德雅,我要列出各校的不同才可決定,因真光已second-in想等埋先,但我想在11月決定,之後把位放出,但我一定會讀私小。其實女女只是在九龍塘某校讀,不是最名幾間(學校有取過不同的教學獎),學校主張愉快學習及培養自信,我相信是學校培養女女有良好品格,因我沒有特別學什麼,總之阿女最叻無份,最差無份,但她是一個有禮貌及愛分享的孩子

原帖由 wing 於 11-11-6 15:57 發表

你囡囡真係好叻呀, 好多學校收佢, 你決定咗邊間未呀??

你好,這只是個人意見,我並不是覺得津校差,有好多都好好,好出名!只是因我自己是在我住的本區教幼稚園,我教的大多是新來港人仕,並不是歧視只不過在品格上他們在多需學習地方,而我自己的學生都是選本區大熱的幾間,我唔太希望女女與他們一起,因那班家長常向我因利益問題投訢,好煩了。其次,我只有15分很難抽到,因為自己統計班內已有10個小朋友因有兄姐實收。
另外,我覺得私小在課程或資源安排上較靈活。
原帖由 bb_june 於 11-11-6 23:40 發表
你好, 可否請教為什麼一定會讀私小?政府辨校是否較差, 請指教.

我個女都係,去完德雅後就話要讀這校,至今雖有4間取錄,但她說只想讀德雅
原帖由 anthony010103 於 11-11-7 21:30 發表
My kid told us "I want to study this school" while she said nothing during other interviews. Finally we received the letter. I believe we sometimes the arrangement of P1 admission has some magical pow ...

哈哈!我諗你記錯,我只有一囡囡,同埋我話只讀私校
原帖由 飛天紅豬俠 於 11-11-7 14:48 發表
你之前提過話無考私校會大抽獎, 因為有個細老跟尾......

這麼保留, 驚僧多粥小呀??

有信未呀?我教馬鞍山較新的屋苑,2間相比我都較愛德雅:)
原帖由 manmanl 於 11-11-7 10:26 發表
你好,請問你邊區架,我都有同樣WORRY, 又都未收到信,但同你一樣都收到培道OFFER喇,但較喜歡德雅,不過係仔.

你又係創x,我女女讀上午幼高三,會唔會識你呢

原帖由 mw7183 於 11-11-8 11:26 發表
創X 真系幾個既一間幼稚園.我個仔好開心返學,校長老師都好好人,今年已經最後一年,好唔捨得..

係呀,我是創x,我昨天同黃校長電,因小公主有4間取錄,問下意見囉!我決定讀德雅,校長話已前都有小朋友讀得不錯!好開心有小師姐,其實在德雅小學一覽中我一直有看你的留言,你女女好靚,另外,學校今年20週年呀!不好意思,你可否pm你的聯絡資料給我,等我地班創幼
媽媽可了解多些學校
原帖由 elysemama 於 11-11-8 10:53 發表
Hello, 各準德雅家長,你們好!我囡囡現就讀德雅二年級,德雅的硬件雖然有點不足,但她的軟件足以令我很安心讓囡囡在這校就讀,學校就像一個大家庭,小息時你不難見到高低年班的同學打成一片;可能因為小班教學的關係,我覺得老師(以 ...

加油,我地女女都是有禮,愛分享,總有學校會給機會
原帖由 沖廁 於 11-11-8 14:29 發表
剛剛落去再開信箱, 只有兩封月結單信
10成10 rejected

仲未有?
原帖由 mw7183 於 11-11-9 19:18 發表
點都好..想知..但仲未有信.

唔好為此不快,阿女努力了,但明白等了又等最終是reject,會有點失望
原帖由 wing 於 11-11-10 18:59 發表
收咗信LA 不過係reject信囉   

暫時同校知道的只有我女一個唔收, 唔係差得咁緊要呀

一路都留意住你有無信收,雖然唔認識你,但日日都睇下你的更新為你打氣.......
原帖由 沖廁 於 11-11-11 12:47 發表
收倒了, rejected
‹ 上一主題|下一主題