用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大提琴
樓主: elainekan
go

大提琴 [複製鏈接]

Yeah! 我仔拉cello又係見到d轉來轉去的譜號叫晒救命, 仲有今年校際音樂節首中級歌又係有呢類野, 所以佢死都唔肯報, 但其實首歌好好聽...

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-8 10:38 發表
你要問佢係唔係真係鍾意D 低音

唔鍾意會覺得好悶 好煩

而且.... cello 都要睇tenor clef 次中音譜號....... 也是好多又學琴 又學cello 去到6級之後想放棄的原因.... 因為...譜之間成日.. 2個bar bass clef -> 又 ...

都未必ge, 我仔女老師都係5尺2-3吋到都拉full size cello, 我見佢隻手仲要係偏小的...

原帖由 小伊 於 11-11-9 00:04 發表
個子小或手較細就不太適合,將來拉唔到大琴。

There is also an 7/8 size cello for some small-hand adults.

原帖由 billyyanst 於 11-11-9 08:45 發表
都未必ge, 我仔女老師都係5尺2-3吋到都拉full size cello, 我見佢隻手仲要係偏小的...

I get the cello not from shops, but from factory building, around 2000, shops cello is really expensive, and no small one..

原帖由 elainekan 於 11-11-8 09:35 發表
對,我仔的同學都想學大提琴和低音大提琴。

請問低音大提琴也是分SIZE 的嗎?

我見柏斯果個低音大提琴好大好高,還比我高......

我不是用來入名校,因為我個仔見到個大提琴好大,想學

下,他自己學緊小提琴,佢話自己長大後 ...

BabyHilary  是否chairman bc 100? 質素ok嗎? 小朋友初學想選擇平價一點的cello!  發表於 12-1-28 00:04

回覆 24# motherotk 的文章

呢度可能搵到你想要嘅資料
www.bbguide.com.hk

其實幾乎所有中級或以上的大提琴solo 都要用到tenor clef treble clef.

如果只是學校樂團的Cello part, Tenor clef 只是間中出現。

原帖由 billyyanst 於 11-11-9 08:43 發表
Yeah! 我仔拉cello又係見到d轉來轉去的譜號叫晒救命, 仲有今年校際音樂節首中級歌又係有呢類野, 所以佢死都唔肯報, 但其實首歌好好聽...

就算同是Full Size的小提琴,琴頸也會有粗幼之不同、弓重量亦有輕重的分別,手大手細要注意找合適的!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我系話中提琴,事關full size有從15-17吋之分。

Any teacher or center for cello introduce ?

delete.........
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

deleted...........
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆:elainekan 的帖子

中或西樂團都可入,學上去機會都好多,出路也不錯的,沒有樂團是不需要大提琴的,低音樂器也同樣擔當重要的角色呢!

bebebe12345  學大提琴的小朋友這幾年多了許多.....入樂團的競爭大多了
相對理想的老 師並不多。  發表於 12-1-29 16:44

回覆:elainekan 的帖子

並不是傳聞的相當難入,只是熱門樂器的名額供不應求。只要小朋友有音樂感,過了聽力測試一關,到第二輪面試時對答簡單的問題就OK了。通常問你如:你為什麼要選這種樂器學?切勿說是爸媽講這是好樂器之類的說話,要完全表達到是小朋友的志願才好!或問小朋友為什麼會喜歡這件樂器學?
若能選擇些較不太熱門的樂器學,機會率會很高的。
音樂事務處學樂器因是小組形式,所以進度不會很快,而且頗輕鬆的。若為了升學而急需考級的話,當然找一對一導師教授較好呢!視乎各人之所需啦!

大家好! 真羨慕大家小朋友的cello那麼好!!
我小朋友剛開始學半年, 我覺得他似乎不多掌握得好, 有時不多明老師的意思哩! 但他piano表現3年來有distinction及比賽得獎的, 我在苦惱中應否繼續cello 或轉老師。
請問大家可比些意見?

bebebe12345  孩子多大了,準備考APA.....轉老師。  發表於 12-2-3 11:14

引用:大家好!+真羨慕大家小朋友的cello那麼好!!

原帖由 cellocello 於 12-02-03 發表
大家好! 真羨慕大家小朋友的cello那麼好!!
我小朋友剛開始學半年, 我覺得他似乎不多掌握得好, 有時不多明老 ...
我仔背景同你有幾似,先學鋼琴後加大提琴。記得一年級時唔知係唔係二人小組半小時,定係基本功係要浸耐d關係,學左大半年都只係拉到好淺的樂曲,但到左二年級開始轉1:1之後就明顯快左!三年級時仲可以去考五級試有丁,所以如果個老師係冇問題不如比多少少時間去觀察下,最緊係你小朋友真係喜歡呢樣樂器!

你地嘅小朋友好叻, 可以學好piano再加cello, 我個仔對piano全無興趣, 學左2年都表現一般, 而家想轉學cello唔知會唔會有新轉機...

回復 BabyHilary 的帖子

有沒有考慮管樂!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:你地嘅小朋友好叻,+可以學好piano再加cello

原帖由 BabyHilary 於 12-02-04 發表
你地嘅小朋友好叻, 可以學好piano再加cello, 我個仔對piano全無興趣, 學左2年都表現一般, 而家想轉學cello ...
各位想學大提琴的媽咪記得考慮埋接送問題,因為部琴連埋琴盒都最少廿零磅,小朋友自己或老人家出入都幾吃力㗎!如果比我再揀過可能都會揀啲冇咁大件的樂器。

‹ 上一主題|下一主題