用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大提琴
樓主: elainekan
go

大提琴 [複製鏈接]

billyyanst 發表於 12-2-4 09:34
各位想學大提琴的媽咪記得考慮埋接送問題,因為部琴連埋琴盒都最少廿零磅,小朋友自己或老人家出入都幾吃力 ...
都真吃力!

如果這是考慮的主因,
那就向Piano發展,帶著雙手彈盡天下琴!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

學聲樂連琴都唔使買。

BabyHilary  haha...我都係咁唸, 又唔洗買樂器又唔洗租地方練!  發表於 12-2-4 22:31
bebebe12345  哈哈!這個問題早幾年已遇上了,等吃完"填鴨"再答!  發表於 12-2-4 18:02
lillymarie    發表於 12-2-4 17:55

回復 bebebe12345 的帖子

Piano係我自己鍾意所以安排個仔學,
結果2年來佢都唔鍾意piano, 什至厭惡!
今次我比機會佢自己選擇樂器,
考慮3個多4個月, 佢仍然話cello,
所以決定比佢試, 希望佢真係會愛上cello啦!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

囝囝上左第1堂cello, 老師讚佢醒目, 而佢自己又話鍾意,
希望真係會比心機學好呢件樂器啦!

想請教有經驗家長, 我暫時租琴但好怕整花整爛要賠,
係咪買2手or平價新琴較好呢? 大家有冇好介紹?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

你囝囝租緊咩SIZE既CELLO? 我女用緊1/4, 阿SIR話完咗校際之後就轉用1/2, 如果你有興趣又啱用, 四月後可以出讓!

十月媽咪, 我囝囝用1/8咋, 你有冇朋友換1/4出讓1/8呀?

十月媽咪 發表於 12-2-5 22:33
你囝囝租緊咩SIZE既CELLO? 我女用緊1/4, 阿SIR話完咗校際之後就轉用1/2, 如果你有興趣又啱用, 四月後可以出 ...

幫你問緊, 我朋友囡囡學學吓個老師忽然間玩失蹤唔再教, 佢就一直無再幫個女搵過個新老師, 部琴一直放在家中! 噚晚幫你問過佢, 佢話要問清楚個女係咪真係唔再學, 再決定係咪放出嚟喎!

我有個1/4 的大提琴想出讓, 有冇興趣 ?

請問有冇大提琴老師介紹 ?  

我仔已考了5級, 現在想換老師.

唔該哂你呀十月媽咪!
十月媽咪 發表於 12-2-6 07:11
幫你問緊, 我朋友囡囡學學吓個老師忽然間玩失蹤唔再教, 佢就一直無再幫個女搵過個新老師, 部琴一直放在家中 ...

今年學校音樂節的
Cello Concerto參加人數不少,有46人。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

嘩! 現世代音樂叻的孩子真多。請問cello何級才可以拉concerto?

引用:You+can+go+to+register+and+audit+for+a+p

原帖由 leeamy 於 11-11-06 發表
You can go to register and audit for a place in 音樂事務處, they have group lessons on cello, and th ...
請問你知不知音統可時問始報名?

請教有經驗的媽媽,參加校際是否只要帶琴?會唔會有人帶埋私伙凳?

想知八角弓是否比圓弓質素好些?怎樣才是好弓?

質素好的通常是圓弓!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

我孩子也是由學鋼琴後,加學大提琴,老師建議八月可考三級。之前只考過鋼琴試,可否分享一下有關伴奏和夾琴練習的費用,想作個預算。謝謝!

‹ 上一主題|下一主題