用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 冇報禮賢同德望...個心好實
樓主: klm402
go

冇報禮賢同德望...個心好實 [複製鏈接]

或者我應該真係要向好方向想下.....冇報到女校可能係天意...可能女女又夠運又表現好既考到男女龍校啦.
我都知無論簡咩野都係兩邊睇, 冇絕對既對錯.
或者我應該先要自己學習一下點去RELEX, 唔好無形中比太多PRESSURE仔女同C6吧!!

原帖由 alibabah 於 11-11-8 09:38 發表
同班肯讀書既peers一齊讀書有咩問題, 我驚佢去到band 3中學逼住 hea 咋!

Btw, my colleague who was a graduate from GH is a tom boy, 所以 a coin has two sides, nothing is PERFECT!

...

原帖由 klm402 於 11-11-8 04:20 發表
怪怪,
曾幾何時我都有同樣想法,社會由男女組成的,某程度上單性學校好似怪怪,但開始要著手佈局同面對呢個遊戲愈發明白過程是殘忍的,再者大多出名成功既都好似係呢種單性學校!c6甚至唔認同我報sc,KV, 只想女女考男女一條龍學 ...

好多人確係對齋男/齋女有Concern!
我個女Apply GH既時候, 我一d問題都無, 因為我係男校出來既!!
我身邊既朋友亦不乏協恩/培道/九龍英華, 佢地既成長都無問題!仲覺得幾愉快添!! (對我哋男仔來講好舒服, 學校每一個角落都係Changing Room

不過, 既然你先生唔鍾意, 真係唔好勉強, 小朋友學業係重要, 但係唔值得為左呢樣野而傷夫妻感情!

d男人係咁, 我c6都係, 當年又要challenge我做乜要報咁多間學校, 比個女學咁多野, 又話佢d同事既仔女都係讀d學卷學校, 屋企都無理...之類. 我無理過佢, 想報乜我自己報晒, 好少要"勞煩"佢, 除非真係要揀既時候.

就算係大大b, 咁既時勢都唔guarantee一定得, 無報到既, 咪當無緣, 無謂再諗, 反正追唔返. 努力眼前既, 無論係男女定女校, 有offer再煩. 你而家33wk, 我反而重頭果幾間龍校interview時你可能生緊/坐緊月.

btw, 我覺得男女+女校都照報, 如果有女校係好d既, 無必要為左個細佬而犧牲家姐. 我同你c6相反, 一定只會比個女讀女校.

klm402, 唔好唔開心喇, 我老公都試過我諗住晨早去in St. Cat時至同我講唔去in, 話收都唔讀, 覺得太貴, 結果我都喊左出嚟, 大佬, 點解唔早同我講, 我都係Working mum, 又填form, 又交表, 我已經人都傻, 早講我唔晒時間嘛. 啲c6, 有時真係想打佢..

其實我自己思想上都有改變, 佢話我係因受我哥影響, 因我哥個女女考到gh小一, 依家讀緊. 但其實我自己只係因為接觸同聽既多左先會有對讀女校好壞既睇法從新定位.
佢都有講過女校麻煩..怕性取向方面問題, 我都曾考慮過, 但講真..男女校一樣有男女校可能要面對既問題, 再者, 依家d人仔真係太過早熟.
其實我自己都係咁想..今日既事今日處理, 唔好成日以為以前0個套係永恆, 就好似家姐讀邊間細佬就一定入到呢個道理, 今日或者仲work, 但係1年,2年,3年後係咩光境冇人知. 要用未知take呢個risk, 值得嗎.
再者....唔同學校對小朋友發展都有唔同, 家姐讀呢間係唔係等於絕對0岩細佬讀呢..呢點我有保留囉.
仲有一樣..佢成日話呢d係貴族學校, 唔係我地讀...但我睇返....tt呀..其他小學既學費加雜費洗費其實大家都大同小異. 所以呢點又唔太成立, unless小朋友幸運派到一間or扣到一間好好既政府學校, 不過呢筆費用到底都係將會承擔的. 唉...點解呢..點解總係唔明白我既呢.

原帖由 MC-煎 於 11-11-8 11:39 發表

好多人確係對齋男/齋女有Concern!
我個女Apply GH既時候, 我一d問題都無, 因為我係男校出來既!!
我身邊既朋友亦不乏協恩/培道/九龍英華, 佢地既成長都無問題!仲覺得幾愉快添!! (對我哋男仔來講好舒服, 學校每一個角落都係Chan ...

我就係咁同佢講...我話當我地放棄sn時, 我都好老定, 認為大b好有優勢, 但係到了今年再考kindi既時候, 我發覺好多大b先如莉初醒未如我所想. 我有咁同佢講, 但佢話, 如果真係間間都衰左既話咁冇得好講啦....米再插k2囉....但問題係..k1都咁難處理...難度插k2會比apply k1易嗎.
你c6有意見之中都唔會同你硬併, 但係我c6係好有自己意見既人黎, 一定覺得自己所想既先係最0岩最合理的. 不然我唔會連自己心入面既膽心都唔願同佢講啦. 講左比佢聽, 佢唔會幫我release, 反而會怪責我囉我估.

原帖由 elmolly 於 11-11-8 12:21 發表
d男人係咁, 我c6都係, 當年又要challenge我做乜要報咁多間學校, 比個女學咁多野, 又話佢d同事既仔女都係讀d學卷學校, 屋企都無理...之類. 我無理過佢, 想報乜我自己報晒, 好少要"勞煩"佢, 除非真係要揀既時候.

就 ...

我米同佢講囉..要返工又大緊肚又要mon住報名details..仲要顧慮埋你既睇法.....簡單嗎..佢就話....得你一個辛苦咩...我可以負責搞報名既野wor....你把住黎做姐...呢d聽左落個心到米消化成吃力不討好囉. 但係要我放手比佢負責, 我肯定佢只會幫囡囡only報男女龍校. 所以又唔可比佢報囉.
我都覺得男人好麻煩, 身邊d朋友10個有9個對小朋友讀書既野都不停同c6有意見. 到底係我地做女人既過份緊張, 定係佢地睇野過份樂觀?
總之就係一個字............煩.

原帖由 larry_kawin 於 11-11-8 12:30 發表
klm402, 唔好唔開心喇, 我老公都試過我諗住晨早去in St. Cat時至同我講唔去in, 話收都唔讀, 覺得太貴, 結果我都喊左出嚟, 大佬, 點解唔早同我講, 我都係Working mum, 又填form, 又交表, 我已經人都傻, 早講我唔晒時 ...

佢地諗同睇野有時太簡單…有時唔係鍾唔鍾意咁簡單,我地要睇利弊的輕重…仲要諗埋你揀人,人揀你,唔係話你鍾意人地就收你…你鍾意嘅人地唔收你,又咁啱你唔鍾意嘅好學校收你,咁你讀唔讀?!
咁重要嘅野,都係親力親為好d…

! 妳個C6咁都有既, 妳同佢講入到好學校 St Cat 重同佢慳一筆補習英文費用添呀, 除笨有精計落有賺 (因為我都係數口好既 C6).

我覺得要買車買樓俾仔女就唔好勒, 入到間好學校點都要 support 個仔女咁囉, this is basic thing!

原帖由 larry_kawin 於 11-11-8 12:30 發表
klm402, 唔好唔開心喇, 我老公都試過我諗住晨早去in St. Cat時至同我講唔去in, 話收都唔讀, 覺得太貴, 結果我都喊左出嚟, 大佬, 點解唔早同我講, 我都係Working mum, 又填form, 又交表, 我已經人都傻, 早講我唔晒時 ...

係wor...我發覺c6佢地想野同我地真係好大出入的. 係人都識講兩公婆要compromise, 但係可以做到呢點既過程是艱巨的.

klm402,

其實都明白你感受, 兩夫婦想法不一, 難免心煩, 但記住你倆位都是為小朋友好, 大家作出小小讓步, 起碼對自己有點釋放, 不要把情緒拿得咁緊。

我大女剛小一, 細仔現在考K1。我大女是讀女校幼稚園, 當時我們不知有細仔, 但當時我們選擇女校給她, 除了學校好之外, 因為我們返教會, 會有正常社交(男與女), 男仔比較粗魯(個人認為, 因為我仔都係), 唔想個女比男仔蝦。  到個女選小一, 我們都是選了女校, 並没有為仔鋪路。  就算我現在要為阿仔K1煩, 將來也會為阿仔升小一煩, 也未有後悔, 鬼叫我生兩個, 煩嘜都係double, 每個小朋友嘅能力, 性格都唔同, 唔可以為咗自己唔駛煩就要大就個細, 或者細就個大。

其實報多幾間無壞, 不論男女校, 見識下間學校, 给小朋友warm up 吓,  習慣下見人同答問題, 去到見心儀嗰間勝算都大啲, 我個女當年見咗8間, 仔今年報咗13間, 大人都要warm up架, 你估自己一定會答得好咩。

加油, 儘了力就ok啦

真好多謝你地每一個既耐心回覆同安慰, 或者自己應該都放開點吧, 仔女讀書條路漫漫長. 自己做到的, 做唔到的, 都只好講句加油.

原帖由 chanlaichan 於 11-11-8 15:50 發表
klm402,

其實都明白你感受, 兩夫婦想法不一, 難免心煩, 但記住你倆位都是為小朋友好, 大家作出小小讓步, 起碼對自己有點釋放, 不要把情緒拿得咁緊。

我大女剛小一, 細仔現在考K1。我大女是讀女校幼稚園, 當時我們 ...
‹ 上一主題|下一主題