用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 - 第一輪結果
樓主: charlotte2008
go

崇真 - 第一輪結果 [複製鏈接]

congratulations, 傻太!  真係戥你好開心, 小朋友可以入讀國際班!!  

你囝囝係唔係08 b呀?  會唔會放棄LH而去TT呢...?

我仍然等緊個RESULT, 唔知同TT有冇緣呢?!  

原帖由 傻太 於 11-11-9 21:21 發表

真係大家GOOD LUCK,收左國際班。。。(8/11收信)

崇小好嗎??  我轉都係為左小學一/半條龍,個傻仔讀緊LH,仲有個傻妹跟尾(06/11年)。。。 ...

如果你有睇過interviewee 個list, 你會發現今年有成百幾個個ref no係311字頭(我地街外人係312字頭. 呢D可能係校友加兄姊嘅考生. 如果全部收哂你地, 咁出面D人仲洗咩報名呀?  咁一定要set quota啦. 不過我地街外人都相信你地一定有優勢, 什至quota可能多D添, 唔通我地又話唔公平?

我都見有校友同有兄長個D上黎報喜, 即係證明有收呢類人啦, 只不過o個個唔係你個仔姐. 咁先證明學校係公平.

我都係等緊信嘅一群, 從來都知道幼稚園interview係luck成份多. 你覺得自己小朋友好好, 可能其他更好. 唔收亦唔代表你小朋友唔叻. 今年有成幾千人申請, 得2百幾個位, 咁總有人開心有人失望架啦.

不如快手寫求位信比學校, 盡咗自己努力先啦.  唔好一唔收就同全世界話學校唔公平. 從來無人話一定會收番, 學校亦無欠你,只係話會優先考慮. 如果你去培正個D, 人地講明兄姊係無情講, 無分加, 咁你咪要拆人間學校?

而家時勢唔同, 咁多競爭, 又加埋大6人. 所以我自己盡咗力, 對得住阿仔就算嘞.  

原帖由 WinkyLee 於 11-11-10 00:13 發表
沒有Waiting, 沒有5月.  寫了一大段野說阿仔表現好, 但太多人報未有位.  

明眼一看便知係rejected letter.  真係好失望!!!!!!  細佬當日表現都好好, 又係大b都唔收.  

早知原來祟真係咁樣按排, 唔報名, 唔入校友會 ...

我琴日收到主流班PM取錄信, 我地無宗教, 無人仕關係, 無兄弟姊妹就讀. 所以大家仍有希望!!!

Hi,

if you have any question about TT, I am willing to answer you.  Welcome  to have your PM!

原帖由 傻太 於 11-11-10 09:06 發表

me too, received on Monday...

原帖由 YumYummy 於 11-11-10 09:15 發表
congratulations, 傻太!  真係戥你好開心, 小朋友可以入讀國際班!!  

你囝囝係唔係08 b呀?  會唔會放棄LH而去TT呢...?

我仍然等緊個RESULT, 唔知同TT有冇緣呢?!  

...

個傻仔09年2月...

我都唔知應該放棄LH??  (學費唔係問題)....不過都會交左留位費先...

o岩o岩有人話祟小同民小差唔多級數????

@@....

anyway, 祝你早日有好消息^^

大家好!我都收到取錄信啦,係主流班下午班. 我個女係09年12月嘅細b,無宗教背景,唔係校友,估唔到都收到佢,感覺好似中六合彩

有offer既家長請問你地個小朋友係interview入面係唔係都算表演好?

想知TT係主要睇interview results定係睇背景~~~

Thanks

Hangyodon,

我個女interview面現一般,老師問問題, 又唔係次次答哂, 係有肯唱歌做動作. 我地兩公婆都唔係有什麼特別好的背景.

原帖由 hangyodon 於 11-11-10 10:43 發表
有offer既家長請問你地個小朋友係interview入面係唔係都算表演好?

想知TT係主要睇interview results定係睇背景~~~

Thanks

校長在很多場合都講過:「小朋友年紀太細,主要也睇家長的。」今年實在太多人了,他們收哪些人,對我們來說也是個迷呢!

Congrats!! 我地真係好有緣.

希望大家一齊做同學仔. 呢間係咪你1st priority?

祟小好唔好....佢係我地計劃裡面其中一隻棋黎架. 而家起碼有定心丸先, 如果出唔到去都可以直上小學.

原帖由 傻太 於 11-11-9 21:21 發表

真係大家GOOD LUCK,收左國際班。。。(8/11收信)

崇小好嗎??  我轉都係為左小學一/半條龍,個傻仔讀緊LH,仲有個傻妹跟尾(06/11年)。。。 ...

To WinkyLee :

Don't be too up set. Those with no offer yet should keep up at forthcoming interviews. Add Oil ..... Cheer up !!

原帖由 WinkyLee 於 11-11-10 00:13 發表
沒有Waiting, 沒有5月.  寫了一大段野說阿仔表現好, 但太多人報未有位.  

明眼一看便知係rejected letter.  真係好失望!!!!!!  細佬當日表現都好好, 又係大b都唔收.  

早知原來祟真係咁樣按排, 唔報名, 唔入校友會 ...

Good comments.
We actually don't have any privileges says not the old boys/girls, no slibings, no regilion. I feel the school is fair enough to give the offer they feel fit.

原帖由 chubbybaby 於 11-11-10 09:31 發表
如果你有睇過interviewee 個list, 你會發現今年有成百幾個個ref no係311字頭(我地街外人係312字頭. 呢D可能係校友加兄姊嘅考生. 如果全部收哂你地, 咁出面D人仲洗咩報名呀?  咁一定要set quota啦. 不過我地街外人都 ...

真多謝你俾既寶貴意見!  不過, 我有2個仔仔, 由佢地in 幼稚園到小學, 我已好清楚考學校既情況, 自己仔仔既能力去到邊; 所以不用你的提點!!!!!!       重有想講番, ttk從沒講過old boy/giril有優先考慮呢個point, 佢地只講會"優先面試" .  學校公平與否無人知. 我只係說出心中感想同眼見的野.  不用你的教.   

anyway, 當日祟真的interview不算interview, 佢既收生準則無人知.  我只知, 阿仔係個group入邊表現唔錯, 而事實想他再表現好d都無機會.  根本成班小朋友都無點in過, 家長也沒有問個一條問題.  

我只係可惜, 細佬無機會入回祟真.  

重有bk係給人發表意見, 對與錯係各人的感覺.  大家都係大人, 不用教導及批評, 當然, 我也沒有能力去拆人間學校, 考幼稚園姐不用說到如此!!!!!!!!  

原帖由 chubbybaby 於 11-11-10 09:31 發表
如果你有睇過interviewee 個list, 你會發現今年有成百幾個個ref no係311字頭(我地街外人係312字頭. 呢D可能係校友加兄姊嘅考生. 如果全部收哂你地, 咁出面D人仲洗咩報名呀?  咁一定要set quota啦. 不過我地街外人都 ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

thanks!!  共勉之~

原帖由 charlotte2008 於 11-11-10 11:11 發表
To WinkyLee :

Don't be too up set. Those with no offer yet should keep up at forthcoming interviews. Add Oil ..... Cheer up !!

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原來係咁. 咁呢間學校實在太公平了.  越黎越like
希望今日番屋企有好消息啦.

原帖由 WinkyLee 於 11-11-10 12:15 發表
真多謝你俾既寶貴意見!  不過, 我有2個仔仔, 由佢地in 幼稚園到小學, 我已好清楚考學校既情況, 自己仔仔既能力去到邊; 所以不用你的提點!!!!!!       重有想講番, ttk從沒講過old boy/giril有優先考慮呢個point, 佢地只講會"優先面試" .  學校公平與否無人知. 我只係說出心中感想同眼見的野.  不用你的教.   

我自己就真係好比心機去填份問卷. 同埋我覺得老師問我問題個part我都答得好真誠.

我無諗計分定唔計分, 總之學校叫我填得嘅我都盡力去填.

原帖由 purpurchi 於 11-11-10 00:56 發表
我都未收到信~ 突然諗,我地既問卷答案會唔會都列入計分一環?

原帖由 2Fats 於 11-11-10 11:05 發表
Congrats!! 我地真係好有緣.

希望大家一齊做同學仔. 呢間係咪你1st priority?

祟小好唔好....佢係我地計劃裡面其中一隻棋黎架. 而家起碼有定心丸先, 如果出唔到去都可以直上小學.

...

1st priority, 我諗你都唔係掛.....果間令我地見面既kg, 點都prior d掛....你講到野未呀^^

但如果祟小....唉...我都唔知呀...@@

我大仔畢左業, 亦無讀崇小, 妹妹今年考, 入左主流am.

原帖由 WinkyLee 於 11-11-9 19:49 發表
重有真係好想知有無人好似我case, 哥哥或家姐係度讀過但無上到祟小, 而輪到細佬或細妹考而又收到rejected letter????
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題