用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙, 男拔, 邊間谷d?
樓主: 小小蜜蜂仔
go

喇沙, 男拔, 邊間谷d? [複製鏈接]

回覆 39# kym 的文章

60~70% relative to the norm 18%, we can't say it's bad.

No more HKCEE and some students opt for IBDP....... 60-70% through JUPAS...... not bad.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 Joe8889 於 11-11-14 20:09 發表
我唔是喇小畢業,雖然都希望個仔明年入到.
我是LSC Old Boy.
我只係代表1X年前的LSC同DBS.
LSC一D都唔谷,你讀有得唔讀都冇問題,留班唔多.  我Form 5那年1分到10A都有. 冇行精英制但Form 4/5某D熱門班都好多人爭入. 但 ...

同感, 當年喇沙一D都唔谷, 讀得好開心, 無乜壓力, 坦白講, 當年老師的質素真係很一般, 有 d 老師直頭呃飯食, 成績叻的同學, 部份的父母可能從小狂谷或在外補習

有些想送子女入名校的家長都神話化左名校, 以為入左名校就期望名校必定能令子女成材, 其實家長本身的身教和後天自我栽培才是王道   

亦同意另一位家長所講的 "......教得淺考得深係常態, 頭三班係成績比較好的同學, 如果淪落到下三班就要各安天命啦......" 假若小朋友跌落了下三班, 一定要保持鬥心, 努力讀書升返上頭三班

但不能否認.名校勁人多D,不論是先天或後天.
我亦見過好多人讀唔到要FORM5走人.

原帖由 lugano 於 11-11-15 10:42 發表

..有些想送子女入名校的家長都神話化左名校, 以為入左名校就期望名校必定能令子女成材, 其實家長本身的身教和後天自我栽培才是王道   ...

Totally agree to your abovementioned statement.

原帖由 CF2010 於 11-11-12 17:09 發表
唉!
精英運動員/富家子弟 = 唔駛讀書都OK

Disagree. 眼見不少精英運動員, 畢業時一無所有.

原帖由 youma 於 11-11-15 21:49 發表

Disagree. 眼見不少精英運動員, 畢業時一無所有.

同完同意!"唔駛讀都OK"是指學校方面,對於學生來說當然不是好事,自求多福!自己搞惦,另覓出路!
‹ 上一主題|下一主題