用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信
go

德信 [複製鏈接]

德信

有沒有家長會在月中交留位費?

Re: 德信

仲未有消息,係咪 11 號前會收到通知  

昨日已收到通知,因見BK家長好少提這所學校,唔知多唔多人報,又多唔多人會交留位費呢?

我都係昨日收信(下午班),所以心大心細.因創價已取錄上午班!
或者會簽WAITING(上午班〕回條

其實有冇家長朋友對此校較熟識   

醒目開學勳章

其實間學校年年都收百幾二百人,大都份區外學生,好唔好自己唸,我覺得佢哋算係愉快學習同活動教學,有d家長會覺得佢哋淺(幼稚園),睇你想比乜個仔lor,其實你哋考之前都查個資料,亦都會考幾間學校,自己比較吓啦!!
P.S.我個細仔係德信讀K.2,大仔係德信讀P.4

EEEE, 我終於搵到栗子D書友仔
栗子妹妹係K1下午班呀
你星期日去5去步行呀      
hidemode 寫道:
其實間學校年年都收百幾二百人,大都份區外學生,好唔好自己唸,我覺得佢哋算係愉快學習同活動教學,有d家長會覺得佢哋淺(幼稚園),睇你想比乜個仔lor,其實你哋考之前都查個資料,亦都會考幾間學校,自己比較吓啦!!
P.S.我個細仔係德信讀K.2,大仔係德信讀P.4

醒目開學勳章

我哋一家四口都去,仲會著埋75週年風樓tim

hidemode

請問是否大部份德信K3學生(區外)也可直升上P1?
又P1-P6到現在也是分上/下午班或已行全日制?
因見他們web site表示將會推行全日制。

GLMa

我係一家三口,栗子都會著風褸
到時相認好喎

你個仔你上午/下午班呀,栗子係下午班係匯豐銀行上校車架
我哋一家四口都去,仲會著埋75週年風樓tim

我就係德信幼稚園同小學畢業 (幾多年前就唔好講喇...)

八一八先,咩係榮譽會員呀    
我都有朋友同你一樣喎,不過睇左幅相5係你
遙遙爸爸 寫道:
我就係德信幼稚園同小學畢業 (幾多年前就唔好講喇...)

醒目開學勳章

GLMA,

我唔肯定呀,不過最近同K3家長傾過,佢話因為有女仔,同埋有d考出面學校,佢話考德小嘅都會收哂,學校會唸掂佢(唔知真定假),不過真係收咗好多德幼嘅學生,自行收生時係無分區內或區外嘅,另P.1,P.3,P.4返pm/P.2,P.5,P.6返am,學校仲等緊政府比地或區內殺校小學,先可以全日制,現每兩星期有一日返全日.

栗子媽媽,

我個仔返am,搭4號車,你係咪PSG會員,係就30號可以相認啦

:  :

hidemode

謝謝您的回覆!

GLMa

我唔係PSG會員呀
係下SUNDAY可唔可以相認啦
係啦,德信D女仔考邊間呀
BTW,我朋友個侄仔(德小)今年派左去華仁中學喎,我見個小朋友好SMART呀,你個仔一定都係一樣啦
因為我住TSEUNG KWAN O 架校車AM要6:55上車,我咪轉PM由婆婆帶係HH上車羅    [quote]
GLMA,

我唔肯定呀,不過最近同K3家長傾過,佢話因為有女仔,同埋有d考出面學校,佢話考德小嘅都會收哂,學校會唸掂佢(唔知真定假),不過真係收咗好多德幼嘅學生,自行收生時係無分區內或區外嘅,另P.1,P.3,P.4返pm/P.2,P.5,P.6返am,學校仲等緊政府比地或區內殺校小學,先可以全日制,現每兩星期有一日返全日.

醒目開學勳章

其實德小每年都有廿幾三十人九龍華仁,因為九華每年都比30個額德小推薦學生入學ga,德幼啲女仔乜都有考,我知有女仔入倒DGJS

hidemode
咁就唔該你同我八下女仔入邊間有優勢
因為下午班個家長會係下午,我好難蛇出去
如果朝早遲D返工又唔同,所以咪JOIN唔到羅
其實佢D老師真係幾好,有咩野都好有交帶,有次佢CALL我,我OUT OF TOWN,佢後來同我講栗子那幾天返學唔開心,叫我出 TRIP 一定要同小朋友交帶,所以雖然係男校小學,我都好鍾意間學校

等左好耐, 終於等到有關德信的討論了.  

bb考到德信, 好開心, 對這間學校的印象很好, 但係就認識不算深.  有bb讀德信的媽媽, 可否分享對這間學校comment, 如教學方式, 程度, 如何教授英文和普通話, 教師資歷, 升小學情況, 課外活動, 親子活動, 等等.

有那麼多問題, 唔好意, 因為選擇一間合適的幼稚園, 對bb對家長都很重要的.

謝謝

醒目開學勳章

栗子媽媽 ,
收到份活動資料,話驚太多人入唔到柯士甸山遊樂場集合,要係山頂廣場等,本來唸住同老公一人帶一個,分開join小學同幼稚園隊,而家可能唔得,你話到時點同你相認好呢??

happybibi ,
學校係冇考試,只有評估,冇默書(K3唔記得有冇),K1家課只會劃線,K2開始寫字,冇乜雜費,K2K3星期六有自費課外活動,有english playgroup,武術,音樂,自尊自信組,綜合活動等(K1唔知出年會唔會有),每班有兩個老師,學校都好肯同家長溝通,今年開始有PSG,即係家長支授組,學校注重兒童成長,親子關係,每年會同校外既家庭社工團體,搞一d班比家長上,或一d分享聚會,一星期有2日有外籍老師上堂,學校冇手冊,有必要出通告,開頭有d家長唔慣,小朋友成日冇帶嘢,但我覺得可訓練小朋友記性,緊張自己嘅嘢,大都份嘅仔都係唸住入德小,亦都好多入咗,有家長覺得課程淺,但我個仔都識好多中英字,而且都好主動學習,總之我覺得學校好適合我同個仔,佢快樂所以我快樂嘛 :

我都係一個好矇查查既媽媽
當日報德信係信一間75年老校既口啤同睇周邊朋友既評價,當然,我相信家長既質素都對小朋友既習性有一定影響
1/ 德信課程唔深,呢點面試時已REMIND我地
2/ 德信未有普通話,但考慮會有
3/ 德信唔似SC有西人老師,佢地E+好似得一個西人走全校,但英文用多媒體教學
4/ 有家長會
5/ 有家長日同活動
6/ D老師好友善同幫手 (    連負責小朋友上落校車既老師好快都識栗子個名同 習性
7/ 栗子好鍾意返學同做功課TIM
8/ 派位真係5知,栗子係女仔同我5係呢個網 :-|  :-|

hidemode
入左家長支授組真係5同,K2有活動我都5知   
我PM個MP比係啦,我可能駕車去呀
‹ 上一主題|下一主題