用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外 ...
go

有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外國讀書 [複製鏈接]

如題, 請大家交流下心得, Tks !

3    0    0    0

Hi Kym,

我個係女呀 ! 不過我住係Toronto D 朋友話如果中六先返過去讀, 想考到好既大學比較困難, 如果香港中六成績唔好, 可能要係果邊 repeat 一年 grade 12, 但中三過去我要陪我女過去讀公校先唔洗錢, 我自己就要放棄好多野, 所以都唔知點好

原帖由 kym 於 11-11-12 02:55 發表
等個仔學多幾年中文,大學先放佢走,唔關有冇外國國籍事。

Hi zeuscho,

真係暫時唔知去邊發展, 佢爸爸就話不如考埋個HKDSE先算, 如果入唔到好果幾間大學先再番去讀, 我細佬就同我講如果都有心讀Canada d 大學梗係中四就番去, 入左 high school 考入大學會容易d, 中六係香港都考得唔好, 去到都唔方入到好既大學啦 !

原帖由 zeuscho 於 11-11-13 15:25 發表

佢會晌Toronto 發展定香港?

Hi awah,

Million thanks ! 咁呢2年真係要認真唸下.

原帖由 awah112 於 11-11-14 13:32 發表
兩個都有道理,但我比較認同妳細佬講法.

多謝哂各位既回覆 ! 等亞女讀埋中二/三睇下成績點樣再決定, tks a lot !

回復 12# zeuscho 的帖子

Hi zeuscho,

不過香港好果4間大學都競爭好大, 聽講都係得一萬個位到, 即係可能4/5人只得一個得, 所以可能係咁先咁多人中四出國.

回復 13# familyking 的帖子

Hi familyking,

係呀真係好煩呀 ! 一唸起如果唔比佢地去, 到時係香港考唔到大學, 可能會怪自己點解中四唔比佢去讀, 起碼比佢去過得唔得係其次, 好過大左嬲我地唔比佢去, 男仔讀唔成書我自己覺得第日條路幾難行, 一係中四比佢讀 boarding school, 咁你可以 keep 住份工又可以陪老公, 放假咪飛去探下佢.

回復 17# familyking 的帖子

其實個個國家如果你係公民讀私校一樣比全費, 讀公校就唔駛錢但師資無咁好, 好似我女有加拿大 passport 過去讀私校一樣比全學費, 但大學因為全部都係公校只比1/3, 如果番去讀都係貪佢讀大學多學校選擇, 其實雖然比1/3都貴過香港好多, boarding school 我問過其實 citizen 都住得, 同埋係平過 overseas 學生, 不過都想再 confirm 實, pls keep in touch !

回復 20# familyking 的帖子

其實我自己同個女係Canada citizen 應該第一選擇係佢, 其餘就到澳洲同英國, 美國雖然名大學好多, 但始終覺得好多槍擊事件, 自己唔太喜歡, 我唸你如果無任何一個國家既 passport, 我唔會選Canada 因為如果都唸住比得出3x萬/年, 我寧願選擇英國囉, 自己比較喜歡呢個國家英文純正, 男仔係英國讀完覺得 gentleman d, 國家文化同治安都唔錯, 你搵 agent 選擇d無太多唐人讀既 high school, 其實都要睇下你仔成績如何, 到時咩學校收先決定.

回復 23# familyking 的帖子

哦...明白哂, 我地d仔女係Canada citizen 聽講入佢地大學係比student visa 易d, 好似假設有100個位, 80個係比 citizen 20 個就比其他人, 呢樣野就係我地既福利可以考慮下.

回復 25# familyking 的帖子

今朝同係Toronto 住既朋友傾完電話, 佢話果邊讀書d細路好開心無壓力, 主張如果weekend 都有功課, 就等於比左壓力d小朋友, test & exam 極少, 功課已經係學校做好哂, weekend 係 family day 比佢地玩, 我同佢講如果比我女知道, 可能即刻聽日就要飛過去讀.

香港讀書就係好辛苦, 我女今年先中一間學校真係勁, 日日唔係 test , quiz 就 dictation, 簡直讀到人都 short, 星期六, 日仲要學完野就番屋企溫習, 我女都開始話辛苦, 跟住幾年都唔知點捱.

我唸如果我地d仔女中四過去讀 grade 10, 都係同佢一齊去睇住佢好d, 我朋友話如果high school 讀得ok, 其實想入大學唔困難, 始終都係比 citizen 讀多, 一定機會大過香港.

原帖由 familyking 於 11-11-23 16:29 發表

我大仔升左中學都鞋鞋聲話辛苦,多左好多功課,考試及測驗, 之前更為左一次默書,突然話轉校....我覺得香港D教育制度好有問題,搞到D大人細佬都好大壓力. 我巳經自問係小數無比壓力我仔,從無補習,亦無課外額外活動(除 ...

回復 29# johnnyrotten 的帖子

Hi Johnnyrotten,

多謝你的分享 ! 請問如果自己係香港搵d agent 幫手, 係咪唔駛自己飛過去 Toronto 做評估, 只需要睇香港學校成績申請 ? Tks a lot !

唔該哂 ! 我仲想知道以下既資料 :-

1.  如果搵私校係咪可以搵 agent 幫手 ? 讀私校係咪容易d考到好既大學 ?

2.  如果過去做評估爸爸唔得閒去可否只係媽咪去 ? 同埋我老公唔係 citizen ok 嗎 ?

原帖由 johnnyrotten 於 11-11-24 12:34 發表

如果選擇公校,搵agent 係多餘,當地親友就真係可以幫手。僅記要預約做評估,父母要飛過去,要帶香港成績表,要帶父母passport及公民證證明eligibility。香港成績表只係用作証明小朋友有否接受持續性教育,同 assign 邊間學校 ...

Hi leeamy,

係咪最好係香港完成中二就番去讀 grade 9, 咁先可以讀夠四年 high school 入大學 ? 同埋唔駛考TOEFL 試, 我就唸住最好係香港讀埋中三先過去, 係咪遲左D定係都 OK ?

Tks a lot !

原帖由 leeamy 於 11-11-25 12:08 發表

As I know, and you can also find info thru your child's high school consellor office, that if you do not study at least 4 years in Canada/US, then your child has to take TOEFL test. Besides, if you  ...

其實講就仲有兩三年時間, 不過都要準備好多野, 我唸出年中二開學後如果唸住讀私校就要搵定d agent 幫手, 同埋睇定邊間學校比較好d, 如果讀公校又要唸定幾時過去做評估, agent 同我講如果讀 grade 10, 要我地中三9月一開學就要攪, 因為一般都係下年1月之前攪好哂, 9月過去讀 grade 10, 學校申請好跟住仲有一大堆野煩, 搵屋買/租樓, 考番個driving license, 之後既生活就接送番學煮早餐, 夜晚煮飯佢食, 又擔心佢係學校識唔到朋友, 一大堆問題成日係我個腦到.......

原帖由 familyking 於 11-11-25 15:43 發表

我細伯叔仔今年讀UBC,佢話要最少看在加HIGH SCHOOL 3年成績,否則就算公民都要考TOFEL. 所以你決定回CANADA讀HIGH SCHOOL再上大學,最好吾好遲過GRADE 10.

咁你同你老婆會吾做太空人, 還是你會留太 ...

Hi leeamy,

多謝你既資料, 我仲想問下其實 Toronto 既私校和公校grade 10 - 12 所有課程係咪一樣, 究竟要讀幾多科 ? 香港要讀成1x科真係好誇張, 同埋入大學一般要求係咩成績 ? tks a lot !

原帖由 leeamy 於 11-11-25 17:39 發表

The following is taken directly from my son's high school university counselling webpage about TOEFL:

If your first language is not English and you will have been studying at XX School (or any Engl ...

Hi powerpuff,

多謝哂你既資料, 咁即係最好係香港讀完 grade 9就過去, Havergal 呢間女仔私校我都聽過, 好似都幾難入, right?

原帖由 powerpuff 於 11-11-28 18:34 發表
"[quote]原帖由 chatroom台長 於 11-11-26 11:41 發表
我仲想問下其實 Toronto 既私校和公校grade 10 - 12 所有課程係咪一樣, 究竟要讀幾多科 ? 香港要讀成1x ...

回復 69# 肥肥師奶 的帖子

Hi 肥肥師奶,

你試下問下加中文化教育協會,  呢個係一個本 港 註 冊 的 非 牟 利 慈 善 團 體,  免費幫人攪去加拿大讀書同問資料.

TEL : 3743-0850 譚小姐
http://cccea.org.hk/

回復 72# powerpuff 的帖子

Thank you 哂:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題