用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外 ...
go

有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外國讀書 [複製鏈接]

其實我亦有同樣煩惱,知道早去上HIGH SCHOOL考當地大學好D,但自己就要放棄晒香港的工作陪他幾年,老公又未必在身邊,都好予盾.我仔現讀中一, 都要開始想,真煩!

Ref#chatroom台長

For boarding school - may be quite expensive.  We may need to pay for International student's fee.  I don't need to send him to Canada if we pay full fare.  But I heard from my friend, we may choose to have home stay...but as I know it's only for International student who doesn't have gudiance or parent living in Canada.  Not hard to find a school, it's only a headache how to manage his daily life and worry as a mother.  We should keep in touch to exchange update information.

Hi Chatroom台長

{boarding school 我問過其實 citizen 都住得, 同埋係平過 overseas 學生} 如有進一步資料,記得通知我.

係呢, 你目標去邊度讀. 我自己想佢去D無咁多華人的地方, 但會可能較小的地方,但又驚佢太僻及師資和成績無咁好,會影響佢日後進升大學成續. 但 Vancouver, Toronto等地,又驚太多華人, 學吾好英交及容易學壊,因父母可能不在身邊,.....很矛盾....你有何高見.

原帖由 chatroom台長 於 11-11-18 17:08 發表
Hi familyking,

其實我自己同個女係Canada citizen 應該第一選擇係佢, 其餘就到澳洲同英國, 美國雖然名大學好多, 但始終覺得好多槍擊事件, 自己唔太喜歡, 我唸你如果無任何一個國家既 passport, 我唔會選Canada 因 ...

其實我同你一樣,我全家都巳是Canadian citizen,但巳回流10幾年,如果不是,當然首選未必會選CANADA啦. 但因回流多年,我看Vancouver School Boad. 話如果小朋友不是在加拿大出世(我仔在香港出世,雖然有謢照),一定要先去DRPC註冊,另要考ASSCESSMENT,住址證明等,吾則要無論你是否公民,都需付全費. 所以我才說,姑果要比全費的話,會有好多選擇,何必限在CANADA. 但自己又想看他們,所以曾想是否應辭職去同他們讀幾年書...所以才矛盾.

原帖由 chatroom台長 於 11-11-21 12:22 發表
哦...明白哂, 我地d仔女係Canada citizen 聽講入佢地大學係比student visa 易d, 好似假設有100個位, 80個係比 citizen 20 個就比其他人, 呢樣野就係我地既福利可以考慮下. ...

咁就踗得過..

原帖由 chatroom台長 於 11-11-23 15:51 發表
今朝同係Toronto 住既朋友傾完電話, 佢話果邊讀書d細路好開心無壓力, 主張如果weekend 都有功課, 就等於比左壓力d小朋友, test & exam 極少, 功課已經係學校做好哂, weekend 係 family day 比佢地玩, 我同佢講如果比 ...

我大仔升左中學都鞋鞋聲話辛苦,多左好多功課,考試及測驗, 之前更為左一次默書,突然話轉校....我覺得香港D教育制度好有問題,搞到D大人細佬都好大壓力. 我巳經自問係小數無比壓力我仔,從無補習,亦無課外額外活動(除左學校個D同校隊). 逢星期日一定family day,玩樂至上. 可能我一心想佢遲下都過加拿大讀,現在由得他,我話你巳經比好多人幸運.好彩佢都中规中舉.

我自己覺得外國讀書真係開心好多,但有時驚佢太自由,吾知讀吾讀到, 好睇個細佬自己本質,所以太早及太細好易被人影響, 大D呢起碼識想D,加上學多少少中文先,因第時世界可能係東方,中文同英文都好重要. 加上佢現在仲好吾捨得D同學. 我就洗定佢腦先,話遲D一定要去加讀書. 等佢早D有心理準備. 到時去得安心D.

我個大仔温哥華出世,現在中中讀中三

去年他嚷著要到加拿大讀書,太太和我不大願意,因他正值青春期,時常亂發脾氣。雖然他多倫多的姨丈姨母答應照顧他,可是總覺得少年反叛期非同小可,始終會打擾人家生活。況且我們還有個細仔 ... [/quote]

嘩!你仔都好叻。但我相信好多香港去的小朋友成績,尤其數學都較當地小朋友好,因香港的課程一般都較深。所以佢地實喜歡,會輕鬆很多。
現在你是否已有學校收了明年去讀?
我聽講大學要看hing school 三年成績,否則要考

原帖由 Annie123 於 11-11-25 10:30 發表

你說的 "要考" 是甚麼意思?

是考TOFEL, 因昨天突然無電,完成吾到.

原帖由 johnnyrotten 於 11-11-24 12:34 發表

如果選擇公校,搵agent 係多餘,當地親友就真係可以幫手。僅記要預約做評估,父母要飛過去,要帶香港成績表,要帶父母passport及公民證證明eligibility。香港成績表只係用作証明小朋友有否接受持續性教育,同 assign 邊間學校 ...

你突然成為大家明燈,因你資料UPDATE,好有用.  

我想問好實際的問題,佢要你出示住址證明,但你是否在香港住,只留小朋友在家的親友照顧? 那是否要叫你親友寫租單比你當你住址證明? 還是要你親友作你仔監護人? 我就係為此煩惱!

回覆 10# johnnyrotten 的文章

Hi Johnnyrotten,

我細伯叔仔今年讀UBC,佢話要最少看在加HIGH SCHOOL 3年成績,否則就算公民都要考TOFEL. 所以你決定回CANADA讀HIGH SCHOOL再上大學,最好吾好遲過GRADE 10.

咁你同你老婆會吾做太空人, 還是你會留太太一人在加照顧小朋友,你在港博殺?對不起,恕我冒昧問D咁私人問題,因我亦是可能要犧牲,所以想得特別多. 又想照顧D仔,又吾想長期同老公分開,正想辦法中.  你估home stay可行否? 但我知一般被international student住,由學校介紹, 但知否有無私人home stay呢?  但又怕比學校知道無家長在加,會否比人發現,以為我地騙福利. 唉,真煩…..好彩仲有兩年想想辦法.

原帖由 johnnyrotten 於 11-11-29 12:55 發表
撘句口,唔計少年青春期的話,我覺得 Grade 9 過去係最好,因為加拿大中學係 Grade 9 開始。

哎呀,我仔讀緊中一, 咁即是讀多一年要認真想呢個問題, 2013年9月便要讀Grade 9啦.....仲有一年時間搵料同決定....我都突然覺得緊張起上來.
‹ 上一主題|下一主題