用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊緣人BAND1尾-2頭 大抽獎
go

邊緣人BAND1尾-2頭 大抽獎 [複製鏈接]

在葵青區大抽獎, 如果邊緣人BAND1尾-2頭生撰了BAND1中學, 最壞情況會係點??
FINAL抽時電腦顯示是BAND2生.

但表已填乙部 : -
1. BAND 1尾
2. BAND 1尾
3. BAND 2頭

A) 1,2都抽唔到, 是否會置放一旁, 唔理隨機NO.是否"靚", 直至原BAND2生抽灑至回返此學生.
B) 還是按BAND2的NO. 前後次序???

0    0    0    0

我較蠢, 唔太明白.  咁既然最後都是按BAND2生組別的隨機NO.重新排序, 咁BAND1尾邊緣人, 為何坊間說邊緣人最大影響??? 最大影響是否邊緣人有RISK連BAND2頭熱門都入唔到, 因無位.
但如果是BAND1尾撰了熱門BAND2頭中學是1ST CHOICE, 是否又太保守呢??

原帖由 Papa_wong 於 11-11-12 10:04 發表
边沿人意思是最终不属于band1 ,所以1-2志愿选band1 变成浪费机会。好啦,到了派band2 学位时,你是放在第三志愿,假设同样是band2学生的,如果他是放在第一志愿,当然他会优先获派该学位。 ...

THANK YOU!!

是否就算邊緣NO. "靚"過另一位同樣的BAND2生, 都係按果位BAND2生撰的第1志願而優先分派予他(當仲有此中學位)???
如是, 咁如果BAND1尾生咁在大抽獎要撰BAND2頭中學至STABLE??? 但在自行又要進取些, 咁如BAND1尾生撰BAND1C英中, 但又要按該校要求放第1位在乙部.
咁咪即係要取決在甲部都要填BAND2頭.  
在乎博定唔博???

原帖由 dobbybabie 於 11-11-13 01:31 發表
你小朋友好似係仁紀是嗎?听聞全完見150個,如果自行沒得見,大抽奬就要保守了.善德、李兆基全部見哂就估計唔到小朋友的位置.

YES!!
煩到爆.

[quote]原帖由 kls12 於 11-11-13 09:09 發表

明白灑.  THANK YOU!!
唯有再問老師了解清楚, 希望早幾屆學兄姐考得好啦!!
想問你提及有些學校錯估BANDING, 可否說些如何錯估情況???

原帖由 kls12 於 11-11-13 12:07 發表

你可以閱讀這
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2340063&page=2#pid34079795

我會出POST詳細解釋

thank you!!
學校唔係按標準化後至估計banding的嗎??

THANK YOU各位.   待第2次呈分出了名次&總分, 再向老師&大家請教.  多謝!!
‹ 上一主題|下一主題