用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選校與統一派位的選校疑問
go

自行選校與統一派位的選校疑問 [複製鏈接]

突然間腦中閃出一個問題:

如第一階段可自行選兩間學校時, 成績是band2頭, 咁揀咗兩間band2的中學面試, 如果有一間收咗. 但是如在第三次呈分試時考得好, 去咗band 1組別, 咁樣便無機會再係統一派位去搏band1中學.請問我有冇攪錯呢?

另外, 我想問校長推薦信是否個個都可以要求校長寫?內容是否由校長決定?

thanks!
   0    0    0    0

多謝解答.
如果係咁,是否可以在自行選校階段時揀選兩間或一間屬於band1的中學呢?(如當時自己時band2頭位置)

原帖由 janny_yau 於 11-11-12 11:59 發表
突然間腦中閃出一個問題:

如第一階段可自行選兩間學校時, 成績是band2頭, 咁揀咗兩間band2的中學面試, 如果有一間收咗. 但是如在第三次呈分試時考得好, 去咗band 1組別, 咁樣便無機會再係統一派位去搏band1中學.請 ...

若是成績不太好而讀一間較好的學校,會否沒有那麼高興。只要是校風好,小塘大魚是一個不錯的組合。如果真是錯配,年年考第一,轉校也不難吧!

band2頭自行可以try your luck 揀band1的中學

可以先揀兩間BAND 1中學, 如果三次呈分後結果都係BAND 2先再算, 如果三次呈分結果係BAND 1, 自行選了BAND 2咁就好似有D唔底咁. 唔好要自己後悔的話, 我會兩間BAND 1尾.

咁如果係BAND2尾至BAND3邊界學生,又應怎樣寫自行和統一選擇?
自行其實是否給較高BAND的學生跨區選儀學校,對於BAND2-3學生,根本就沒機會,因學位供給已少,學校當然會選好成績學生,而家長又一定會選較高BAND學校?
我的理解是否正確? 請高人指點和糾正,謝

原帖由 alice44 於 11-11-15 12:18 發表
可以先揀兩間BAND 1中學, 如果三次呈分後結果都係BAND 2先再算, 如果三次呈分結果係BAND 1, 自行選了BAND 2咁就好似有D唔底咁. 唔好要自己後悔的話, 我會兩間BAND 1尾. ...

原帖由 fila 於 11-11-15 15:49 發表
咁如果係BAND2尾至BAND3邊界學生,又應怎樣寫自行和統一選擇?
自行其實是否給較高BAND的學生跨區選儀學校,對於BAND2-3學生,根本就沒機會,因學位供給已少,學校當然會選好成績學生,而家長又一定會選較高BAND學校?
我的 ...
自行我定選band 2中學,怕统一派band3中學,因多學生喜運動.

原帖由 fila 於 11-11-15 15:49 發表
我的 ...

如果係BAND 2尾BAND 3頭, 我會自行兩間都揀BAND 2學校, 因為派位最差都係BAND 3, BAND 3學校唔係自行呢個時候揀.

但如知自己是band2頭學生,揀間band1學校,就算係band1尾,學校自行都會收band1學生,咁咪無左機會囉?

原帖由 janny_yau 於 11-11-12 13:36 發表
多謝解答.
如果係咁,是否可以在自行選校階段時揀選兩間或一間屬於band1的中學呢?(如當時自己時band2頭位置)

这样理解是对的,一般选BAND1 学生,但是学校收生标准一般是成绩,面时表现及课外活动综合考虑,所以如果其他两项,面试及课外活动表现比强,机会还是有的。

原帖由 心美 於 11-11-15 18:58 發表
但如知自己是band2頭學生,揀間band1學校,就算係band1尾,學校自行都會收band1學生,咁咪無左機會囉?

在自行階段,只有兩次呈分,中學應該唔知學生的banding,只能靠校內成績表和教局提供之學生排名次序考慮。
:verycold: :verycold: :verycold:

請問會不會自行的時候, 所選兩間都收呢 ?

自行,我選band 1 尾和band 2(保守D), 入咗後,再扣門。
大抽獎,不可靠,甲部很渺茫,乙部講運氣。

如第一、二次是band 2, 第三次是band 1頭超級勁,最後band 1尾。
如第一、二次是band 2中, 第三次是band 1中,最後band 2。
如第一、二次是band 2頭,第三次是band 1中,最後band 1尾。

量力以為!

回復 14# 幸福 的帖子

如自行階段兩間中學都取錄,則會被派入第一志願。
而如第一志願是備取而第二志願為取錄,同學並不是馬上被派入第二志願,而是要等最終第一志願學校有否學位給同學補上。如否,才會被派入第二志願中學。

原帖由 twcho 於 11-11-19 12:34 發表
如自行階段兩間中學都取錄,則會被派入第一志願。
而如第一志願是備取而第二志願為取錄,同學並不是馬上被派入第二志願,而是要等最終第一志願學校有否學位給同學補上。如否,才會被派入第二志願中學。 ...

"若第一志願是備取而第二志願為取錄,同學並不是馬上被派入第二志願,而是要等最終第一志願學校有否學位給同學補上。如否,才會被派入第二志願中學。"

第一志願學校幾時先肯定有否學位給同學補上?
例如:7月10日放榜,第一志願學校有可能在7月10日前知道有位給後備同學補上嗎?

醒目開學勳章

回復 7# 心美 的帖子

心美, long time no see. 係街撞到我怕到認唔到你囉

回復 16# twcho 的帖子

唔該晒 !

原帖由 viewer 於 11-11-20 20:02 發表

"若第一志願是備取而第二志願為取錄,同學並不是馬上被派入第二志願,而是要等最終第一志願學校有否學位給同學補上。如否,才會被派入第二志願中學。"

第一志願學校幾時先肯定有否學位給同學補上?
例如:7月10日放榜,第一志 ...

大抽獎前, 如果學生考到直資放棄大抽獎, 自行既位亦會作放棄論, 備取生就有機會做正選.
‹ 上一主題|下一主題