用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生INTERVIEW
go

民生INTERVIEW [複製鏈接]

尋日終於面試左....

11    0    1    0

可唔可以分享下呢? thanks

問紅黃藍綠
砌PUZZLE
問A-Z

問家長
對怪物家長有咩睇法?
平時邊個湊??/
去邊到玩多?

圖書時間
一齊睇圖書
媽媽做個小手工!!整個盒..
放2個波入去
排隊放學...
走人...

回復 1# wing_tsangky 的帖子

怪獸家長至真。真係幾難答~~~~又唔知老師想要d咩!
原帖由 catthien 於 11-11-17 14:14 發表
嘩...問怪物家長題目應該要點答?? 仔仔星期六in, 唔知佢到時表現點, 好緊張

今天IN完,對此校印象分真係一般,D老師冇笑容,冇咩耐性,問問題技巧都唔似Professional嘅老師,好hea....
講故事技巧又差....我相信我地呢d mama都講得好過老師......

totally 同意,估不到差成这样,我女闷到想走

民生的老師仲好冇愛心. 我個仔星期六去面試, 去到學校門口話要去wee wee, 我於是問門口個老師可唔可以俾我同阿仔入去wee wee. 佢話唔得, 叫我去公厕. 我於是再同佢講我係嚟面試, 去完厕所會出番嚟. 佢依然話唔得, 話入面正在面試. 有冇攪錯, 咁大間學校的老師咁冇同情心. 真係收咗都唔讀!!!!!

I am the first round interview,is very good n nice。have baby want to go toilet when she interview。someone want to go before,the teacher also said not yet start,u can go,and ask me go toilet too!

回復 8# janetpluto 的帖子

面試當日見民生的廁所在課室內,咁如果入面真是interview緊,又真是會騷擾到架喎!老師reject你,我個人覺得唔過份。

d老師真係慘, 要見成千個人, 將個故事講成千次, 仲邊有中氣同心情講, 點笑得出呀, 包容吓啦, interview所見同真正返學係兩回事!

老實講, 我就見唔到有厕所係我阿仔面試的課室law. 我相信不會所有厕所都係課室入面. 嗰日我見到有些“童軍學生”係度on duty,其實可以搵“童軍學生”帶我們去厕所未得law,不需要煩倒老師.
除咗我有咁的經歷, 我見到另一家長同老師講,話想入去學校裹面喂奶, 個老師都叫佢去公園喂. 個家長話我的老婆同大女會入去面試, 現在剛剛是細女食奶的時間, 所以先想係入面喂奶. 個老師都係嗰句,叫佢去公園喂. 個老師有冇諗過個家長要行十幾級樓梯先到公園, 而個家長要攞住部bb. 究竟個老師有冇愛心, 間學校咁大, 其實只需要俾個家長係學校入面門口附近喂奶未得law.

一句講哂, 嗰個老師好冇愛心同埋不懂應變....

原帖由 janetpluto 於 11-11-30 16:25 發表
老實講, 我就見唔到有厕所係我阿仔面試的課室law. 我相信不會所有厕所都係課室入面. 嗰日我見到有些“童軍學生”係度on duty,其實可以搵“童軍學生”帶我們去厕所未得law,不需要煩倒老師.
除咗我有咁的經歷, 我見到另一 ...

又幾好笑喎, 間學校大就都可以有自己的規距呀, 阿A要入去借地方餵奶, 阿B要入去借廁所, 阿C要入去借地方換片, 阿D要入去買支水, 咁學校咪好多閒集人? 門口個老師唔俾, 又係人地唔識變通, 無愛心, 我想講, 愛心唔係咁用囉, 唔怪得學校要問吓我地咩叫怪獸家長.:;pppp:

我諗任何一個人見到小朋友想去厕所,都會俾佢去. 見到個家長要喂奶,都會主動讓個位俾佢坐,喂奶. 我們不是路人甲,我們是將會入去面試小孩的家長, 同埋呢間學校係俾2個家長一齊人去面試, 咁為什麼不作出一些彈性,俾我阿仔入去wee wee 先呢, 同埋俾嗰個家長入去喂奶. 正如你係mtr讓位一樣, 係出於愛心. 
我有些疑問, 你是否做咗做咗人父母, 咁冇愛心. 你好似好鍾意呢間學校,咁希望你入到同埋唔好遇到我的情況la

回復 14# janetpluto 的帖子

係呀, 我係好想仔仔入到呀, 我侄仔讀緊, 佢一家對MS評價好好, 我去IN 果日仲比你好彩見到好NICE的老師.
我坐MTR都會讓位, 見到要幫的人我都會主動幫, 但我會明白同體諒人地都有難處, 唔係唔答應自己要求就話人唔HELPFUL, 我教我小朋友都係咁.

原帖由 janetpluto 於 11-11-29 11:33 發表
民生的老師仲好冇愛心. 我個仔星期六去面試, 去到學校門口話要去wee wee, 我於是問門口個老師可唔可以俾我同阿仔入去wee wee. 佢話唔得, 叫我去公厕. 我於是再同佢講我係嚟面試, 去完厕所會出番嚟. 佢依然話唔得, 話 ...
其實你IN之前點解唔同佢去咗先,要等到好急至去?我諗問題係你無做足預備囉,唔好怪人。

個人感覺:明知面試應該做好準備!包括食野,訓覺同去廁所,因為佢分左面試區域,其他地方有學生用緊,都會影響人地,咁唔係咁好,至於餵奶,係咪早少少餵都唔得,係老師角度會係家長不能分配時間,作出好的安排。

回復 12# janetpluto 的帖子

如果乜都冇準備就去in, 咁不如一路in 一路開餐la~~

唔好話民生la, 我諗冇一間學校會buy你la...

其實d位新手樓主係咪好喜歡民生, 特登入黎唱反??
等自己嘅機會大d~??!

你去人家屋企, 主人家唔俾你去主人房廁所, 咁又話人冇品?? 自私??
你懂得什麼是規矩, 規則麻??

學校問"對怪獸家長的睇法"真係100% right~!!

公園距離學校好近,既然可以由屋企黎到學校,又有bb車,行多兩分鐘去公園又有咩問題?

況且,帶着小bb亦唔會同唔應該入班房陪interview,咁你唔係interview,又係學校等咩?

學校有學校管理的一套規則,即使我地家長拖住着校服既小朋友返學校,無帶學生證就要登記先可以入學校,無得話你有眼睇到我拖住着你校服既小朋友都要登記,好唔會變通啫!

或者,呢d係各人價值觀既問題,都係果句,各取所要,唔啱就唔好讀。

個公園係馬路對面, 唔駛行樓梯, 唔係講緊九龍仔公園, 個度亦有洗手間, 我覺得個老師個要求好正常, 到妳個小朋友係到讀, 妳又可能覺得點解間學校俾咁多閒人入黎咁唔安全

有時做人真係唔好咁自我, 可能你覺得學校冇人情味, 但係係社會到好多時人地都冇義務遷就你, 自己亦要諗下點去解決問題, 好多香港人宜家慣左埋怨人, 今年我係BK亦都見到好多呢類人, 上年d家長好多都互相鼓勵, 今年就....唉
‹ 上一主題|下一主題