用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生INTERVIEW
樓主: wing_tsangky
go

民生INTERVIEW [複製鏈接]

回復 17# catthien 的帖子

點解無問我怪獸家長問題?

原帖由 上等人 於 2011-12-5 01:43 發表
點解無問我怪獸家長問題?

老師都冇問我喔~

反而問我平時同藤仔講中文定係英文... 平時邊個湊呢D問題問左好耐...

等我仲岩岩係學校門口見識完怪獸家長諗住大把野講添!

原帖由 sherry_wong 於 11-12-1 13:59 發表
個公園係馬路對面, 唔駛行樓梯, 唔係講緊九龍仔公園, 個度亦有洗手間, 我覺得個老師個要求好正常, 到妳個小朋友係到讀, 妳又可能覺得點解間學校俾咁多閒人入黎咁唔安全

有時做人真係唔好咁自我, 可能你覺得學校冇人 ...

無錯!每間學校都會有佢自己所行嘅一套,如果家長覺得唔舒服,咁就唔好比自己仔女去讀啦,短則3年幼稚園生活,長則15年幼、小、中學生活,所有嘢都要學校及家長配合!民生幼稚園已唔係一所傳統教學模式嘅幼稚園,家長要用好多時間去同學生做功課、project等等!

祝大家好運!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

Agree, 民生幼稚園是一間好講求家校合作的學校,家長是真的需要比很多時間,心機去同小朋友做功課、project等等,仲有配合學校活動。如怪獸家長真的需要好好考慮適合or not?

完全同意你的比喻,如果下年真係收咗佢小朋友,又如果d老師下年真係放咗d人入學校weewee同食奶,佢都應該會投訴學校放咗d人入嚟,影響學習環境同保安,it is really the example of a monster.

原帖由 恩林 於 11-11-30 23:50 發表
如果乜都冇準備就去in, 咁不如一路in 一路開餐la~~

唔好話民生la, 我諗冇一間學校會buy你la...

其實d位新手樓主係咪好喜歡民生, 特登入黎唱反??
等自己嘅機會大d~??!

你去人家屋企, 主人家唔俾你去主人房廁所, 咁 ...

Totally agree eebabyma 及wing_tsangky,  間學校 D 老師其實超有愛心, 環境又好, 又唔商業化, 我小朋友讀左3年喇, 一句講晒, 成幾千人面試, 間學校太多人面試, 每一個團體機構都有自己規模, 何況係正進行緊嚴肅活動, 如果個個當時都有求必應, 我唸間學校要請多幾十個工作人員先得, 大家真係要體諒, 換轉你係校長, 你會點處理 ? 個個都話有原因, 比得一個, 第2個又要比, 唔比又比人插, 嘩 ... 唔係 ma !!!!  老實講, 個個入到去都唔出黎多, 間學校咁靚, 個個都想參觀吓啦, 你試吓去吓其他幾千人面試 D 學校, 情況都係咁上下, 比你就好彩, 唔比係道理 ..... 你地明白 ma ! 如果去 D 得果百幾人報名 D 幼稚園, 我相信一定冇呢個問題, 仲檔你貴賓, 仲驚你唔讀 wor !
‹ 上一主題|下一主題