用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田:曾肇添 vs 呂明才 vs 沙官
go

沙田:曾肇添 vs 呂明才 vs 沙官 [複製鏈接]

我的是囝囝,成績是全A。但是,運動及音樂也不出息,也沒有獎項。如經自行途徑,請問那一間機會較高?
   0    0    0    0

原帖由 iphone4s 於 11-11-15 19:51 發表
我的是囝囝,成績是全A。但是,運動及音樂也不出息,也沒有獎項。如經自行途徑,請問那一間機會較高?

呂明才

原帖由 iphone4s 於 11-11-15 19:51 發表

邊間小學?

唔係要潑樓主冷水,band1生大部份都係全A架;所以,在自行階段選你講的幾間 band1頭,要大d機會入,關鍵要看令囝全級排第幾,同邊間小學~

到大抽獎階段就只要肯定係 band1 生,就看隨機冧把~

原帖由 pineapple0983 於 11-11-16 10:52 發表

唔係要潑樓主冷水,band1生大部份都係全A架;所以,在自行階段選你講的幾間 band1頭,要大d機會入,關鍵要看令囝全級排第幾,同邊間小學~

到大抽獎階段就只要肯定係 band1 生,就看隨機冧把~ ...

謝謝妳的提點。
根據學校資料,他是Bank 1 頭。因他沒有音樂及運動強項,如揀上述那幾間,是否太博?那一間比較不注重音樂及運動呢?

係真係睇邊小學既band1頭, bk家長先至可以分析得好d.

請問在sfa(深水埗)80名以內有無機入沙呂中/上智呀? 謝謝

回覆 7# Adam媽媽 的文章

昨天去了呂中簡介會,感覺不錯,是一間有"heart"的學校,不只是專注讀書,會注重全人發展。

Adam媽媽

陳守仁前年就有個考3X幾, 自行考入沙呂中(不是抽),相信三十幾四十的, 一定不是BAND1頭,  是BAND1中吧!

至於上智真係難D, 最好問吓派位老師, 怕連見都無機會, 普通小學真係只面試 全級10名之內, SFA一定後D, 都有機會見, 後成點, 年年唔同, 睇"果"年的競爭對手.

街坊油天考8X, 去了英中的聖方濟.

呂中會唔會收晒,兩間呂小?

校長話兩間呂小在自行階段是沒有優先的。

回復 3# catcatmom 的帖子

如30幾40都入到呂中, 他一定不是靠成績入, 可能有其他過人之處 (特異功能).
亞仔D同學個個都在小學時是頭幾名, 所以D成績都好勁.

回復 7# Adam媽媽 的帖子

放心啦!

今年sfa120幾,派長天,sfa130,派聖方濟。妳80幾band 1 中,試上智,第一,沙田band 1中,第二。

現在,妳帶女兒到學校簡介會和參觀,看她喜歡那間,定目標,有毅力、發奮讀書,一定得。

今年,我(縮班)扣門,也成功,所以不用怕。

上智會in晒所有applicants但會睇全港排名&英語能力而決定是否取錄.

原帖由 Adam媽媽 於 11-11-28 15:58 發表
請問在sfa(深水埗)80名以內有無機入沙呂中/上智呀? 謝謝

原帖由 長生不老 於 11-11-28 18:14 發表
無機會, 此两校都係band1頭, 你嘅孩子只適合band1尾及band2頭嘅學校.

吓!仲以為SFA d學生over 50%係band 1添!駛唔駛揀到band 2 頭學校咁慘呀?!

上智係全部in曬, 甘可以考+抽. 舊年一個普通小學男仔, 去考沙呂中, band1中, 連 in 機會都無.

不過識得個媽咪, 囡囡讀得幾好, 九龍私小三次程分全級20頭, 自行 in 上智唔收, (不過收左佢全級第10名內既女同學仔.)最後她去了st paul, 所以覺得上智係難入.

2011 年度呂中收左兩間呂小一共94個學生.

一呂小 : 52人
沙呂小 : 42 人

校長話第一輪 54 (180x30%)

咁大約得 180 - 54 - 92 = 34 俾第二輪大抽獎

呂中收左94個兩間呂小嘅學生係包括自行及大抽獎的.

根據09-11中學學位分配,呂中有60個位比大抽獎.
‹ 上一主題|下一主題